Takze - zraz bol planovany na piatok, sobotu a nedelu, pricom hlavny program bol v sobotu. Kedze nahoda je svina, na spominany vikend k nam mala prist (a aj prisla) tradicna rodinna navsteva z Ceska, kedy sa u nas spravi celorodinne posedenie/piknik. No a vyslo to prave na tento vikend, takze dost blbo. Preto sme na zraz nesli uz v piatok, ale "az" v sobotu rano s prichodom na obed.
PRESUN DO KOVACOVEJ:
Ranny odjazd sme si stanovili na cas medzi 06:00 a 07:00, aby sme sa zbytocne nestresovali, ze sme mali byt uz na ceste... a tak aj vyslo, ze z domu sme vyrazili o 06:55

Ja som siel prakticky celu cestu ako prvy, brat za mnou. Aj ked ma maxika uz nejaku tu dobu, "vdaka" nepresnemu tachometru ma pocit, ze ide prilis rychlo, resp. do zakrut si tak neveri, a teda ak by siel prvy, sli by sme zbytocne pomaly.
Trasa strucne: Presov - Poprad - Ruzomberok - Banska Bystrica - Kovacova
Cesta nam ubiehala rychlo a VELMI prijemne, keby bolo na mne, hockedy si to zopakujem. Za Presovom sme sa v podstate zaradili do prudu plechoviek, kedy obiehat nemalo zmysel, kazdu chvilu obec resp. rychlostne obmedzenia na 70 ci dokonca 50 z dovodu vyjazdu stavebnych vozidiel ci coho... Hned, ako to slo, sme sa napojili na dialnicu veducu k tunelu Branisko. Usek pred samotnym tunelom viedol solidne do kopca (aj ked sa to az tak nezdalo), dal som tomu plny a ledva 105-110, teda solidny kopec.
V samotnom tuneli sa dostavil taky stiesneny pocit, predsalen je to trosku ine nez ist autom, ale predpokladam, ze to bolo najma tym, ze som si nemohol dat dole slnecne okuliare, teda pritmie bolo o to vacsie...

Ked sme sa dostali z tunela von, kratko po zaradeni sa na staru cestu sme to odparkovali nedaleko hradu tak, aby bol pekny vyhlad nan. Brat volal domov, ze vsetko OK, ja som si spravil pispauzu a niekolko fotiek (maxikov+hradu, nie pispauzy). Presla okolo nas aj dvojica na nejakej cestovatelskej motorke, tak sme si vsetci pozdravili, je super byt mototuristom...

Pokracovali sme v jazde po spominanej okreske, krasne useky, radost ist, teraz s odstupom casu ocenujem velmi velmi. Pred Popradom sme sa napojili na dialnicny obchvat Popradu, ktory bol vsak z uvodu sprevazkovany len v jednom smere dialnice s obojsmernou prevadzkou, a najma pred Popradom s plnou ciarou medzi pruhmi. A vtedy brata obehol plechovkar cez plnu ciaru, aj ked sme sli povolenou 100vkou, a dosiel za mna... to sa vsak uz pruh zuzoval, rychlost znizena na 60km/h, co som plne respektoval a chtiac nechtiac musel aj panko v aute za mnou...

Dalsiu zastavku sme si spravili vo Svite na benzinpumpe SHELLu. Rozhodol som doplnit si palivo pekne doplna a kedze som na SHELLke, doprial som talianskym konikom ocistnu kuru V-Powerom 95. Spotreba od posledneho tankovania: 3.81. Brat sa pristavil pri mne, vypol motor. A ked chcel o minutku nastartovat, Xcitingu sa nechcelo (a to vraj elektonicka vstrekovacka startuje vzdy a vsade

Este par fotiek, a pokracujeme v ceste.
panorama (z 2 fotiek):

Bol trosku problem dostat sa spat na hlavny tah, pretoze SHELLka lezi na juznej strane cesty a pokracovali sme na zapad, takze bolo treba davat prednost obom pruhom. Ja som sa vopchal, ale brat nestihol, tak som ho potom v najblizsom moznom mieste musel pockat. A o chvilku sme stali opat, a totiz u predajcu KYMCO, Aprilia a ine moto, len tak zo zaujimavosti popozerat. Ludia sa tam sice kade-tade motali, ale oficialne zatvorene, tak sme sa radsej zbytocne nezdrziavali a podho dalej.

Cesta cez Svit je vlastne len jedna dlha rovinka v kolone aut a o chvilu sme opat na dialnici. A tu sa zacina zaujimava cast cesty (paradoxne). Mal som v plane cestovne tempo 105-110 (skor tych 110), aby sme maxiky zbytocne nenamahali, ale prijemny vietor do chrbta nam umoznil pohodovu jazdu rychlostou 115-120, cim sa z obiehanych stali obiehajuci.

Dalsia zastavka bola tusim Dechtare, opat som musel na pispauzu "pre istotu". Pokracovali sme dalej az po koniec dialnice pred Ruzomberkom. Po zideni z nej sme sa zaradili do kolony, ktora viedla az k semaforom v Ruzomberku. Ani nam nenapadlo obiehat sa v kolone, pretoze ta sa neustale (i ked pomaly, asi 40km/h) hybala. Ineho nazoru bol debo v plechovke (SUV), ktory obiehal vzdy a vsade (aj ked oproti nebolo volno), sak oni sa mu ostatni predsa uhnu...
Dechtare:

V Ruzomberku odbocka na Donovaly, a uz sa stupalo do kopca... pomerne dlho sme sli iba za plechovkami tempom 80km/h, ale samozrejme preco by to malo ist tak lahko, dotiahli sme sa za kamion. O to vacsie bolo moje prekvapenie, ked na prvom moznom parkovisku resp. odstavnej ploche tento zabocil a zaparkoval, super, cesta opat volna!
Vystupali sme v pohode az na Donovaly, krasnu cestu a okolie nemusim snad ani spominat, je to nadherny usek, a po vystupani az hore aj krasny vyhlad, mal som pocit, ze som v Rakusku niekde v Alpach.

Pokracovali sme druhou stranou dole. Co cert nechcel, zaradili sme sa za bratislavcana (podla stylu jazdy skor za bratislavcanku), totiz strasne dlhe useky v kuse jemne brzdila (co jej brzdy istotne ocenili) a sla zbytocne opatrne a pomaly, a ked sa objavil usek s prerusovanou ciarou, vzdy sa robehla natolko, ze obehnut ju nebolo bezpecne... Tak sme v obci Stare hory odbocili na parkovisko a cvakli si zopar pamatnych fotiek. V tejto obci sa totiz uskutocnila kupa Xcitinga a odtial som v maji siel pomaly uz za tmy cez Donovaly az domov. A zaroven som si chcel cvaknut aj stav kilometrov, na Donovaloch som totiz dosiahol 22tisic. Na to som vsak zabudol, a tak sme na dolnom konci dediny stali opat a cvakol som si 22004

pamatne parkovisko v obci Stare hory:

Pokracovali sme v jazde smer BB, pre mna uz uplne neznama cesta, ale ubiehala v pohode, nedostali sme sa do premavky. Prejazd Banskou Bystricou bol jednoduchsi, nez som predpokladal, proste idete stale rovno, az sa dostanete na rychlostnu cestu veducu do Zvolena. Nejaky usek pred odbockou na Kovacovu ma predbehol brat (ma namontovane GPS, a tak sme sa dohodli, aby som to nepreletel, i ked to nebolo potrebne, lebo tabula smer Kovacova sa nedala prehliadnut). A sli sme az do samotneho kempu, kedze takto som si to pripravil v GPS.
SAMOTNY ZRAZ:
Dorazili sme o 11:13, zaparkovali sme k ostatnym scootrom (a ze ich tam bolo), ale akosi sme sa s nikym specialne nezvitavali. Prvym, koho som spoznal, bol mPershing, a bol aj prvym, ktory nas vital, prijemny, pohodovy, maly chlapik to. Nasiel som si Alcatelka, aby som sa ho opytal, ako je to s ubytovanim, ze vraj na vstupe sa to vybavuje, tak som siel si to vybavit. Spolu sme platili 18€ (12+1+1+0.5+0.5+3). V nasej chatke vsak bol este stale nastahovany Pitlo s Kosic i s manzelkou a synom, tak sme ich zbytocne nevyhanali.
Obdrzal som zrazovu nalepku s nickom, ktoru som si pri prvej prilezitsti nalepil na tricko. Chvilu sa kecalo s kdekym o kdecom, zrakom som hladal quiksilvera (nenasiel som) a skupinu z Kosic (Atlantic 250 a Peugeot 125, tiez som nenasiel).
Pred vyjazdom:

Okolo pol jednej sa vyrazilo na hromadny vyjazd. Este tesne predtym dorazila kosicka skupinka, boli totiz na kupalisku, na zraz prisli uz v piatok. My sme sa zaradili na samotny koniec kolony, ved napokon sme maxiky, Kosicania sa k nam pridaju na pumpe, kde bola prva zastavka po par kilometroch, a totiz vo Zvolene na pumpe SHELL (kolke stastie). Tak som dotankoval opat doplna, a opat V-Power 95 (teda 95-tka s cistiacimi aditivami, reku aspon trosku precistime motor, ked je ta moznost, a prinajhorsom placebo efekt zafunguje). Spotreba od tankovania vo Svite: 3.62 co je napodiv vyborny vysledok, ak ratam dialnicne tempo 115-120, a prejazd Donovalmi.
Z benzinpumpy sa slo do nejakeho podniku na obed, motorky sa odstavili na parkovisko (ktore sme komplet zapratali), a zacalo sa objednavat, co trvalo neskutocne dlho, a este dlhsie trvalo, kym sme dostali jedlo (pomerne drahe) a potom sa este dlho aj platilo. Sedeli sme pri stole s Pitlom a kosicanmi.
Na obede (obrazok som este nepreuloadol):

Fronta na platenie:

Ked uz bol konecne kazdy obsluzeny a aj vsetko zaplatene, vydali sme sa na samotny vyjazd. O nom len velmi strucne, boli sme paradna kolona, atrakcia pre domacich, tempo okolo 50km/h. Na jeho konci sme zastavili este pri LIDLi a potom presun do kempu.
Do kempu okolo siestej (uz nepamatam) dorazil aj quiksilver a G. Povodne mali dorazit niekedy na obed ako my, ale v noci vraj boli komplikacie, a tak sa ich odchod z vychodu oneskoril. Vylozili scootre, prebehla volba najkrajsieho scootra, a slo sa na nedaleke parkovisko sutazit v jazde pomalosti.
Prve kolo prebiehalo netradicne v trojiciach. Z nejakeho neznameho dovodu nasu trojicu tvoril brat, ja a G na jeho tuning-scootri. Nebudem natahovat, vyhral G, s maxikmi sme nanho ani zdaleka nemali, a konieckoncov skoncil celkovo treti, takze ziadna sanca. Skoda, ze do nasej trojky namiesto neho nezaradili tecka na Yamahe X-max 250, bol by to rovnocennejsi boj. Ale nevadi, aj tak som sa chcel iba zucastnit. K jazde pomalosti uz len tolko, ze tohto roku nevyhral tradicny neohrozeny vitaz alcatelko na Puchovi, ale vitazom sa stal Momoo na jednom z dvojice scootrov od G-ho.
Este nejake gumovacky na parkovisku, zopar sprintov, a vratili sme sa do kempu. Vecer sme sa rozdelili do dvoch skupin. Velka skupina grilovala a bavila sa pri stanoch, a ja a brat sme boli s kosickou skupinkou pri ich chatke pri stole, a bavili sme sa v komornej atmosfere...
V nedelu rano (mimochodom krasne slnecne rano) sa uz kazdy balil, a tak sme sa pobalili aj my, rozlucili sa so skalnymi z fora a o 10:00 sme vyrazili na cestu domov.
CESTA DOMOV:
Cesta Banskou Bystricou opat bez najmensich problemov i bez toho, aby som sa riadil GPS, staci sledovat tabule. Priroda opat krasna, radost pozerat. Stali sme az v Ruzomberku, i to len na chvilku, a uz sme pokracovali dalej. Fikus nas zazrel niekde za Ruzomberkom pred napojenim sa na dialnicu, ja som si ho zial nevsimol, nevedel som, ze si mam vsimat autobusy.

Cesta po dialnici ubiehala v pohode, akurat tempo bolo o malicko nizsie, a totiz 105-110. Bolo to kvoli pomerne silnemu protivetru, nemalo zmysel pucit maxiky k vyssej rychlosti, iba by sa trapili, a neponahlali sme sa tak, ako cestou do Kovacovej, tu nas termin netlacil. Nejakych 30 kilometrov pred Svitom som si vsimol, ze sa mi blizi tachometrovy stav 22222.2, avsak bol som presvedceny, ze tento stav dosiahnem skor, nez opustime dialnicu. O to vacsie bolo moje prekvapenie, ked sa zjavili tabule, ze koniec dialnice. Na vyjazde z dialnice som mal 22222.0, zabocil som hned na prvej krizovatke a dotocil to na 22222.2. Spravil som si fotku, a tu sa uz pri nas pristavil od Svitu bonsajista z Bardejova.

neplanovana stretavka (na spodnej fotke vidiet protivietor):

Stali sme hned vo Svite na SHELLke. Dotankoval som plnu, spotreba od predosleho tankovania: 3.92, teda vyssia. Ale to sa dalo cakat pri tom protivetre na dialnici. Este par foteciek na parkovisku, volalo sa domov, ze vsetko OK, trosku sme sa obcerstvili a pokracovali sme v jazde.
pri SHELL-ke vo Svite:

Obchvat Popradu v pohode, po opusteni dialnice si clovek vsimne, o kolko zaujimavejsia je jazda mimo dialnice, teda po okreskach. Obzvlast krasna je Levoca a jej okolie smerom na Spissky Hrhov, prekrasne useky. Zvysok cesty nam ubehol bez specialnych udalosti. Stali sme este pod Spisskym hradom (zvazoval som ist po starom Branisku, ale to si strihnem inokedy, sli sme opat cez tunel) a potom v Presove, kde sme si na chvilu vymenili prilby (otvorena prilba je o niecom inom). Domov sme dorazili nieco malo po 14:00.
Opat pod Spisskym hradom:

Trip do Kovacovej:

Trip z Kovacovej (priem. rychlost (0km/h) a celkovy cas zblbli, chyba pristroja):

Celkovo hodnotim akciu velmi pozitivne, a je dobre, ze to nemame do Kovacovej tak blizko, mali sme teda poriadny vyjazd do i z Kovacovej domov.