Víkend v Oswienčime-PL 18.-20.5. 2012

Moderátor: Moderators

Správa
Autor
Užívateľov profilový obrázok
mucow
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Št Aug 19, 2010 9:13 am
Skúter: Aprilia Leonardo 150; Suzuki DR 600 S
Kontaktovať užívateľa:

Víkend v Oswienčime-PL 18.-20.5. 2012

#1 Príspevok od užívateľa mucow » Št Jún 07, 2012 12:40 am

Tak som našiel troška času aby som Vám posunul nejaké tie postrehy z môjho výletu do Poľského Oswienčimu. Slohové úlohy nikdy neboli mojou silnou stránkou, tak to zhrniem len tak v krátkosti a na prípadne otázky rád dodatočne odpoviem. :)
Stretnutie s partiou s motoride bolo o 12:00 v Terchovej ale nakoľko som mal doobedu ešte nejaké povinnosti tak som vyrazil z domu až poobede, o cca 15:00 hod. No musím ešte podotknúť že aj tak som bol rozhodnutý ísť z domu sólo, cestou kratšou o cca 80km.
Ako som už spomenul z domu som vyrazil o cca 15:00 hod. za celkovo pekného slnečného počasia, aj keď miestami pofukoval vietor o niečo silnejší ako je žiadúce. :) Šiel som touto trasou
https://maps.google.sk/maps?saddr=Jaklo ... 6,6.987305
Cesty boli vcelku v pohode po Nový Targ, potom to už bolo až na niektoré úseky nie že zlé, ale miestami dosť vyjazdené. Šiel som viac menej predpísanou rýchlosťou, hlavne v Poľsku, aj v obciach aj mimo obcí. No musím povedať (napísať) že Poliaci jazdia ako úplný magori, a to hlavne v obciach kde majú ako mi predpísanú 50-tku no aj keď som šiel okolo tých 60, tak na mňa blikali a trúbili aj konské povozy :D . Meranie rýchlosti som absolvoval až niekde za Krakowom, našťastie bez následkov. Na cestu som vyrazil s plnou nádržou, tankoval som dvakrát v Poľsku, raz po ceste tam druhý krát po ceste domov v nedeľu. Šiel som bez veľkých prestávok stál som na hranici, pri tankovaní, a potom ešte raz keď sa mi povolila šnúrka s ktorou som si istil navigáciu, ktorú som si našťastie nainštaloval na scooter asi pol hodku pred odchodom, čo bolo dobré rozhodnutie, lebo to ubytovanie by som bez nej asi našiel dosť ťažko. Do Oswienčimu som dorazil o cca 19:20 hod.
Zložil som si svojich pár vecí na náhodne pridelenej izbe, zoznámil sa zo svojimi spolubývajúcimi (boli sme na sedem posteľovej izbe piati) , s ktorými som hneď aj odbehol na moto do miestneho Kauflandu zmeniť resp. vybrať z bankomatu nejaké (100,-) zloté a kúpiť nejaké pitie a samozrejme pivko :beer: . Po odstavení scootra som sa pozoznamoval priebežne zo zvyškom prítomnej partie, a väčšine prekvapených :shock: s toho na čom som došiel som vysvetlil že môj šíp nie je 50-tka Ale 150-tka. :) a že takéto km sa na ňom dajú v pohode zvládnuť. Nakoľko sme bývali od tábora cca 15 minút pešej chôdze a večer sa grilovalo, debatovalo, a čo to sa aj popilo, tak môj scooter stál bez pohnutia až do nedele.
Foto po príchode :
Obrázok
Obrázok
Obrázok
V sobotu ráno sme niečo na izbe prehryzli, a po rozhodnutí nás štyroch spolu na izbe bývajúcich sa rozhodli že sa do tábora prejdeme peši. Zvyšok skupiny ktorá šla na prehliadku v sobotu ako my šla na motorkách. Po príchode pred tábor sa to pre nás štyroch trošku skomplikovalo lebo prehliadka s poľským sprievodcom sa mala začať o desiatej, ale nakoľko parta ktorá šla na moto, vošla dnu skôr tak sme sa s nimi nestretli. Už už to vyzeralo na .... ale potom nám ujko čo predával lístky ponúkol že sa môžme pridať ku skupine Čechov s českým sprievodcom. Takže sme na prehliadke neboli s našou partiou, ale zase sme mali kvalitnejší výklad nakoľko sme mu samozrejme rozumeli.
Vstupné s poľským sprievodcom bolo 25,- zlt., my sme za českého platili 40,-zlt.(cca10,-€)
K samotnej prehliadke neviem čo napísať bolo to silné, a poučné. Miestami sa až zastaví rozum nad tým ak tam vidíte a počujete ten výklad o tom čo boli schopní ľudia robiť ľuďom. Ťažko o tom písať, treba tam ísť a vidieť. Tých fotiek bolo veľa a nie všade bolo povolené fotiť, tak aspoň pár fotiek.
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Maketa likvidácie ľudí v zničených plynových komorách v tábore v Brezinke, a plechovka s
cyklónom B za pomoci ktorého vraždili ľudí v plynových komorách.
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Na prvej fotke je ukážka ako triedili veci po zavraždených, takto tom boli v miestnostiach vystavené, kopy kufrov, hrncov, okuliarí, protéz končatín, cca 5,5 tony ľudských vlasov (tam sa nesmelo fotiť), s ktorých vyrábali nemci plátno. Na ďalšich dvoch fotkách ja jediná zachovalá plynová komora a pec, ktorá je v tábore v Oswienčime. Tie v Brezinke boli omnoho väčšie.
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Všade po stenách sú fotografie ktoré sa zachovali, a tie keď si človek pozerá tak to je fakt sila :(

Po prehliadke tábora, sme odkráčali na ubytko , troška sme v tichosti posedeli na izbe, a potom sme sa vybrali do jednej pizzerie pozerať cez projektor hokej s Čechmi. Atmosféra v v tej pizzerii bola neskutočná, poliaci, nechápali čo sa deje. :Yahoo!: Večer nás čakal na ubytku perfektný guláš, nejaké to pivko špekačky, debatky atď....

V nedeľu ráno sa moji spolubývajúci rozhodli že do toho druhého tábora v Brezinke už nepôjdu, tak sme sa rozlúčili, so skupinou ktorá šla na prehliadku Oswienčimu v nedeľu, aj s tými čo ostali na ubytovni a ja som sa ešte sólo šiel pozrieť aj do Brezinky. Dalo sa tam ísť aj v sobotu s tým sprievodcom s ktorým sme absolvovali prehliadku v Oswienčime, ale vzhľadom na rozlohu tábora v Brezinke sme to mi štyria už v sobotu neabsolvovali. Takže som túto prehliadku absolvoval sám.
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Pred odchodom
Obrázok
Z tábora z Brezinky som po prezlečení do moto obleku na parkovisku vyrazil na cestu dom o 13:00 hod. šiel som tou istou trasou ako tam, v Poľsku som dlhšie nestál nikde, akurát som raz tankoval potom som v jednom takom väčšom mestečku obehoval stredom kolónu áut z dôvodu zápchy pre konanie sa nejakej cirkevnej akcie, a pred hranicami ma zastavili policajti čo merali rýchlosť, ale nakoľko som asi nešiel veľmi rýchlo lebo mi bliklo auto, tak ma aj hneď pustil ďalej. Na Slovensku som si dal jednu prestávku cca 20 min. pri Ždiari, Dal som v nejakom salaši halušky, a potom už rovno domov kde som dorazil o cca 16:30 hod.
Z hranice SK-PL
Obrázok
A z Tatier
Obrázok
Obrázok
Výlet hodnotím veľmi pozitívne, až na nenažraného poliaka u ktorého sme bývali a nakoniec nás chcel obrať o viac € ako bolo dohodnuté ( takže toto http://www.domnoclegowy.pl/map.htm neodporúčam, ale lacno sa tam dá ubytovať kdekoľvek), bolo super dobrá partia a bolo to aj zaujímavé a poučné.
Fúha som sa nejako rozpísal :lol:
Spoiler: ukázať
Aprilia Leonardo150
http://forum.scooter-tuning.sk/viewtopi ... =42&t=9961
Suzuki DR 600 & Yamaha Neos 50.

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
Skúter: je už minulosť
Kontaktovať užívateľa:

Re: Víkend v Oswienčime-PL 18.-20.5. 2012

#2 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Št Jún 07, 2012 8:42 am

parada, som rad, ze ti to vsetko vyslo bez komplikacii... uz len vidiet fotky z tych taborov je dost emotivne, tak byt tam osobne muselo fakt dat pocitit...

a k polskym cestam - oni maju taky zvlastny system, ze? Nemaju zaciatok a koniec obci ako my, u nich je obec v podstate vsade a nikde, maju domy roztahane vsade okolo ciest... (aspon v juhovychodnom Polsku to tak je), obec (a teda rychlostny limit v obci) zacina az znackou so siluetou mesta... Musim povedat, ze slovensky system obec-mimomesto mi sedi daleko viac...
Honda NC750X ------------------- Obrázok
Nezabúdajte na PRAVIDLÁ FÓRA a ďakujte pomocou Obrázok.

Martin_Atlantic
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Ut Nov 15, 2011 10:59 pm
Skúter: Aprilia Atlantic

#3 Príspevok od užívateľa Martin_Atlantic » Št Jún 07, 2012 12:57 pm

to si spalil tri nadrze na 500km...? aku velku mas nadrz?

duky5
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Št Sep 21, 2006 3:20 pm
Skúter: Gilera Nexus 500 mk2

#4 Príspevok od užívateľa duky5 » Št Jún 07, 2012 1:27 pm

THeBaNDiT napísal:Musim povedat, ze slovensky system obec-mimomesto mi sedi daleko viac...
mne moc nie :)
mat tabulu 200m za dedinou a v krikoch skovanych buzikov s radarom, ktori meraju a inkasuju ludi iducich 74 kmh, to je taka slovenske :)
v rakusku mas 4m za poslednym domom tabulu a hotovo, ziadne nachytavacky :)

a k teme. paradny vylet :) sledoval som vas na motoride, takze aj fotky mam uz davno prezrete od viacerych...
jazdim za Obrázok, dlhodoby priemer za cca 50 000 km
moje vylety na http://www.motoduky.blogspot.com

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#5 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Št Jún 07, 2012 1:58 pm

ale vo vseobecnosti ides povedzme 5-10km mimomesta po okreske 90-110 a 1km po obci 50-60, kdezto v Polsku ides aj 50km v jednom kuse po akoby obci, ktora vsak obcou nie je, no domy su tam neustale, a tu ti moze vybehnut krava (zviera), tam pes ci sliepky, o chodcoch ani nehovorim... takze ides povedzme 70 a oci na stopkach... ale to opat musim zdoraznit, ze hovorim o juhovychodnej az prihranicnej oblasti, inde v Polsku som nebol.

A k teme - Rasto, asi si tam bol najmensou kubaturou aj najmensim vozidlom, ci? :) Spotrebu si si neratal?

mucow
motorkár
motorkár
Kontaktovať užívateľa:

#6 Príspevok od užívateľa mucow » Št Jún 07, 2012 2:46 pm

K štýlu jazdy- Ono počas celej cesty som mal pocit že zavadziam na ceste a to som už potom aspoň tam kde boli neobývané oblasti tomu nakladal. Ale všetci čo sme tam boli sme sa zhodli že poliaci jazdia ako magori, a ako Bandit spomenul, nikto poriadne nevedel kde ako treba ísť. Ale dodatočne som zistil že ozaj začiatok a koniec obce určuje tá značka zo siluetou mesta, ale domy su aj tak kade tade postavené :) Ešte jedno plus, keď som obiehal stojacú kolónu ani raz sa nestalo aby ma niekto blokoval, a to tvrdili aj ostatný. Čo u nás sa stále nejaký blbec nájde čo Ťa blokne.
K spotrebe- Nádrž mám 9-litrovú, a moja spotreba je momentálne akási divná aj s toho dôvodu že stále mi blbne sýtič,(Už by každú chvíľu mal dôjsť nový) tak vlastne ja jazdím ako by vždy zo zapnutým sýtičom. :( ( Bandit poslal som Ti PM)
K môjmu obsahu- Áno bol som tam určite aj najmenšou moto aj najmenším obsahom (a dôkazom že aj z malým šaškom sa dá robiť veľké divadlo), ale nebol som jediný skúter, bol tam ešte Burgman 400, Malaguty neviem čo to bol za obsah ale väčší nejaký, a Nová 650-tka honda.(Druhá foto z hora).
Aprilia Leonardo150

nigdais02
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Po Sep 01, 2008 4:28 pm
Skúter: Kašlem na to nechce sa mi to stale prepisovať... :D

#7 Príspevok od užívateľa nigdais02 » Št Jún 07, 2012 3:01 pm

Super :good: ... ale mám otázku toto je čo presne ? (WC,vyhrev ? )
Obrázok
....To ťa musí baviť....

KLIK:
RGK - Scooter-tuning, diely, servis, dovoz.

EX...
1.Yuki speedy 50
2.Cpi oliver 50
3.Aprilia sr R 50
4.3x Gilera Nexus 500
5.2x Yamaha aerox 50
6.2x Aprilia sr 50
7.Gilera runner 200
a
t
d.

Martin_Atlantic
motorkár
motorkár

#8 Príspevok od užívateľa Martin_Atlantic » Št Jún 07, 2012 3:03 pm

to su liahne ... :D jak vcielky maju ;)
predpokladam ze WCka...ci? vyhrev...?? v koncentrakoch? cak tam nedostavali jedlo...a nie to este vykurovane miestnosti :P

mucow
motorkár
motorkár
Kontaktovať užívateľa:

#9 Príspevok od užívateľa mucow » Št Jún 07, 2012 3:31 pm

Áno sú to WC-ka vyhrievanie tých bivakov je na fotke, nad tým. Na jednej takejto posteli spali aj traja ľudia, tak si predstavte koľko ich bolo narvaných v každej tej jednej "budove". A hygiena tam prakticky neexistovala.
Aprilia Leonardo150

Martin_Atlantic
motorkár
motorkár

#10 Príspevok od užívateľa Martin_Atlantic » Št Jún 07, 2012 3:40 pm

mali tam vykurovanie? :shock:

mucow
motorkár
motorkár
Kontaktovať užívateľa:

#11 Príspevok od užívateľa mucow » Št Jún 07, 2012 3:45 pm

No vykurovanie je silné slovo. Tá drevená búda, sa nemohla vykúriť žiadnym spôsobom si myslím.
Aprilia Leonardo150

Martin_Atlantic
motorkár
motorkár

#12 Príspevok od užívateľa Martin_Atlantic » Št Jún 07, 2012 3:49 pm

ale tak asi nieco tak bolo..."keby prisla kontrola" ?

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#13 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Št Jún 07, 2012 6:13 pm

Rasto, mas PM s vypoctom spotreby... :) Ale ten sytic ti to asi dost syti, pretoze to mas nezriedka dost nad 4 litre na 100km.

mucow
motorkár
motorkár
Kontaktovať užívateľa:

#14 Príspevok od užívateľa mucow » Št Jún 07, 2012 6:22 pm

No to mi je úplne jasné že to nie je v poriadku. Motor ide aj po zohriatí na prevádzkovú teplotu v takých otáčkach, ako by bol studený. To mi spotrebu určite nevylepšuje. :evil:
Aprilia Leonardo150

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#15 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Št Jún 07, 2012 6:29 pm

jj, ak je to syticom, tak ak bude novy fungovat tak, ako ma, tak predpokladam aj ja, ze na dlhsich trasach budes mat priemernu spotrebu bezne okolo 3.5-3,6 :) (turisticka predpisova jazda)

dr.snake
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Pi Jan 27, 2006 11:06 pm
Skúter: neuvedený
Kontaktovať užívateľa:

#16 Príspevok od užívateľa dr.snake » Pi Jún 08, 2012 10:22 pm

furt tu narábate ešte s tými decilitrami?
podpis som si este nenastavil

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#17 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » So Jún 09, 2012 12:52 am

Snejku, jasné, ak ty vyjazdíš za svoju sezónu 20 litrov benzínu, tak samozrejme ti je deci hore dole... Ale Rasťo jazdí omnoho viac, a momentálne jazdí za cca 4.6, pričom by to malo byť skôr o takmer liter menej, čo je štvrtina nákladov dole... a to je za sezónu dosť veľa peňazí. ;)

duky5
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Št Sep 21, 2006 3:20 pm
Skúter: Gilera Nexus 500 mk2

#18 Príspevok od užívateľa duky5 » So Jún 09, 2012 10:37 am

20 litrov? si nejaky stedry dnes bandit :)

20 decilitrov spotrebuje maximalne na tie svoje tripy....a vies aky zostarnuty benzin musi byt v tej nadrzi? to je aj skoda nastartovat tu skaredu motorku :)
jazdim za Obrázok, dlhodoby priemer za cca 50 000 km
moje vylety na http://www.motoduky.blogspot.com

lacosta
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Ne Júl 26, 2009 10:34 am
Skúter: Aprilia SR50 Factory only ...
Kontaktovať užívateľa:

#19 Príspevok od užívateľa lacosta » Ut Jún 12, 2012 9:41 pm

Ja len doplnim k tomu vyhrievaniu, primarne to bolo pre kone ak si dobre pamatam. Kazdy kvazi krb ma komin na opacnej strane, takze vlastne tym tunelom dole sa tiahlo teplo po celej dlzke. Je jasne, ze to kurilo len na prezitie.
Hail to the king baby !
Obrázok
Utíkej foreste utíkej, honí te kocour divokej ...

mucow
motorkár
motorkár
Kontaktovať užívateľa:

#20 Príspevok od užívateľa mucow » Ut Aug 21, 2012 11:59 pm

Všetky foto čo som nafotil :
https://plus.google.com/photos/11605369 ... 09bt2aOgKg
Neviem prečo ich tak rozhádzalo, mal som ich uložené postupne ako som ich fotil. :(
Aprilia Leonardo150

Napísať odpoveď

Návrat na "Východné Slovensko"