Ako si mozno este poniektori pamatnici spomeniete, po velmi peknej slnecnej sobote prisla celodenne zahmlena nedela... a po nej pondelok (den, v ktory sa konal tento motovylet). Rano bola este solidna hmla, ta sa vsak v dopoludnajsich hodinach rozpustala, az odisla (v ten den) nadobro... Obroha krasna, jasna, modra, uz v praci som spriadal plany, kam po okoli si vyrazim... Ale kedze tu v okoli Bardejova mam uz vsetko polietane, nechal som tazke rozhodovanie na poobedie...
Po obede som dosiel domov (na zakladne prirodne ukony) a brat (shobull) uz vo dverach sa pyta, ci niekam neskocime... trebars do Krynice. A kedze svoj scooter mal zhodou nahod mimo domu, ostavala jedina moznost, a totiz ist tandemovo. Ale to mi nevadilo, pocasie krasne, samemu by sa mi do Polska nechcelo, tak OK, vravim mu. Ale rychlo sa oblec, ja skocim na wecko a ideme, pokial svieti slnko... Vyrazili sme niekedy okolo tretej...
Trasa, cca 136 kilometrov, isli sme proti smeru hodinovych ruciciek... Interaktivna trasa - klikni SEM.

Cestou na hranicu sme v Kurove natankovali pre istotu plnu a podho smer vysokohorska hranica... prostredie krasne, slnko svietilo, vo vyssej nadmorskej vyske (vzdy) citit chladnejsi vzduch. Na hranici sme sa zastavili a urobili si zopar fotiek, z ktorych uverejnim tieto dve:
Pred nami Polsko a jeho rychlostne limity (az dovtedy som nevedel, ze cez den u nich plati 50-tka):

Za nami Slovensko s krasnou 60-tkou v obciach (ktoru som ocenil najma po navrate na rodnu hrudu):

Poliaci si dali zalezat a odkedy sme tu boli naposledy (ja vtedy este na Matrixe), jamy boli opravene (zaplatane, ale vcelku solidne).
Zastavili sme sa aj v mestecku/dedinke Tylicz, kde sme sa minule otacali na cestu nazad, neodpustili sme si (peknu) fotku:

Priamo v Tyliczi sme stretli jednu scootristku a jedneho scootristu (nezavisle) a cestou do Krynice dalsieho scootristu... az mi to bolo divnô. A pohonici sa tam vozia postojacky...

EDIT: tu je video zo serpentin tesne pred Krynicou... http://www.youtube.com/watch?v=L2bnYAsfoA0
(dlzka 01:49, da sa prepnut do High Quality)
Krynica je velmi pekne mestecko, take bohatovyzerajuce, take male Svajciarsko... je to asi tym, ze je to kupelne mestecko. Na tejto fotke to sice nevidno (skor ceknite video, ked ho sem pridam), tam je vidiet plno krasnych budov...

Okrem krasnych honosnych starych i novych budov sa staraju aj o taketo "sochy":

V Krynici sme sa zdrzali len velmi kratko, v podstate len tolko, co som pozrel do mapy brat nieco malo pofotil, a vybrali sme sa smer hranicny priechod Leluchov... Cestou sme dobehli aj Slovaka sinuceho si to 60km/h, zakratko odbocil tusim na benzinpumpu...

Nemozem nepoznamenat, ze OMNOHO LEPSIE sa mi jazdi na Slovensku nez v Polsku... a to nie len kvoli mensiemu strachu z pokut (polsky policajt je schopny zvlieknut vodica-cudzinca z koze), ale najma kvoli tomu, ze u nas je vzdy jasne, ci si v obci, alebo mimo obce... Polsko (aspon juzne okresy, s ktorymi mam skusenost) je jedna velka dedina, kde si v podstate takmer vzdy v obci. Pridajte si k tomu 50-tku cez den a mate neuveritelne tempo. Ale nevadi, aj tak sme sa nikam neponahlali...
Obcas sme zastavili, aby som skontroloval, ci ideme spravne a kde zhruba sme, aby som nepreletel nejaku odbocku (na Leluchov). GPS totiz este nemam pripevnene na scootri, tak ho nosim vo vrecku, a sluchadla som nechal doma, takze som sa nemohol nechat ani len hlasovo odnavigovat... ale ved zasa nie som az tak daleko v cudzine, aby som to potreboval, to len pre istotu:

Tu je tusim rieka Poprad, ktora prameni na Slovensku, potom opusti Slovensko a tecie cez Polsko, aby sa potom vratila nazad resp. tvorila hranicu (na Suline).

EDIT: Nasleduje video z jazdy medzi obcami Muszyna a Leluchow, pekne useky... http://www.youtube.com/watch?v=vXYXZ855Quw
(dlzka 04:51, prepnut do High Quality)
A tu uz sme v Leluchove, pohranicnej obci s nesmierne prekvitajucim obchodom, maju trebars velmi vyhodne masove vyrobky, kupili sme 7kg masa a 1kg krowiek (tych najtradicnejsich, tie su najlepsie), takze ku mne a bratovi pribudlo dalsich cca 8kg nakladu.

V obchode (so slovenskym napisom) predavala slovenska predavacka, akurat asi nemala dobry den, pretoze prisli sme o 16:45, pricom otvaracie hodiny maju napisane do 18:00, ale vraj po novom zatvaraju o piatej, tak ze vraj uz zatvaraju... v dobe, ked nam tuto informaciu vravela, bolo celych 13 minut pred zaverecnou... Ale volky-nevolky nam predala to, co sme zamyslali kupit.
Vracajuc sa na Slovensko krasnym 6-prudovym hranicnym priechodom sme sa rozhodli, ze do Bardejova pojdeme malickou (mnohokilometrovou) okluklou, a totiz cez Sabinov. Cesta je to velmi pekna, siel som po nej prvykrat a nelutujem. Akurat skoda, ze slnko sa pomaly blizilo k horizontu, resp. kde tu uz sme sli v tieni a v oktobri uz je v tieni dobra zima. Cestovne tempo, ako vidiet z obrazkov, stale okolo 100km/h.

EDIT: obiehame traktor cez konciacu plnu ciaru, ale mal som prehlad a rychlost 60-70km/h... http://www.youtube.com/watch?v=G0erPyrvM_w
(dlzka 00:33, opat sa da prepnut do High Quality)
EDIT: a o nieco malo dalej obiehame tahac s bagrom na navese (80-90km/h) a jeho safetycar (100-110km/h) http://www.youtube.com/watch?v=QgxpBhB6Fms
(dlzka 01:00, prepnut do High Quality)
V jednej z obci sme minuli nejakeho chopristu, s ktorym som sa pozdravil, co stihol zachytit brat fotoaparatom, akurat skoda slabeho svetla v tej dennej dobe, motorkar sa nam rozmazal... bolo by to krasne posolstvo, takto je to krasne ale rozmazane posolstvo...

Cestou do Sabinova od severo-zapadu je to casto rovinka, ale nenudili sme sa (teda aspon ja nie). Tempo stale okolo tych 100.

V Sabinove sme boli o 17:30 presne (teda pri LIDLi), brat siel nakupit nieco pod zub

Moj Atlantic sa mi velmi velmi lubi... joj, ale fakt!

Kym bol brat v LIDLi, ja som medzitym zavolal Xawierovi, ze sme v Sabinove, ci neskoci na kusok reci... Vypytal sa od priatelky (v telefone som pocul, ze na 15-20 minut

Tak sme podebatili o vylete i o vsetkom moznom dalsom, slnko medzitym zapadlo, zacalo sa ochladzovat. Kedze nas cakala este nie najkratsia cesta, pobrali sme sa teda domov kazdy svojou cestou... A tma nas veruze zastihla, ale svetla mam na Atlanticu nie nadarmo, tak ziaden strach, pohodicka...

EDIT: nocna jazda na Atlanicu, vonku prakticky uplna tma... http://www.youtube.com/watch?v=HDSkbLNNBBo
(dlzka 04:17, prepnut do High Quality)
V ten den sme najazdili 136 kilometrov, pocasie nam velmi prialo, tempo bolo turisticke, spotreba mi vysla nejakych 4.11 (opakujem, vo dvojici, tempo v Polsku prevazne 60km/h, na Slovensku 70 v obci, 100 mimo obce). Vylet hodnotim ako vydareny, pekne spomienky, navyse zvecnene na fore, aby si o tom mohli precitat aj ostatni...

Videa som doeditoval vyssie, dakujem za precitanie tohto maleho cestopisu.