Minulý rok v lete po úspešnom dokončení štúdia som si za posledné eurá kúpil tento skúter. Keďže otec vlastní menšiu predajňu s motorkami (najmä skútrami) už 22 rokov tak som mal zhruba prehľad, čo sa vyrába, ale tento skúter ma na prvý pohľad zaujal dizajnom. Keď som sa pozrel bližšie, zaujala ma decentná prístrojová doska s otáčkomerom, ďalej LED smerové svetlá a zadné/brzdové svetlo, kvalitné stúpačky pre spolujazdca a zadná kotúčová brzda.
Do prvých 1000 km som skúter šetril, potom som ho odblokoval (zrejme nie úplne, ale o tom neskôr), vymenil koleno výfuku a vybral krúžok z variátora. Výsledok? Z pôvodných max 50 km/h sa rýchlosť vyšplhala na 67 km/h (rovinka v sede), ale aj dole kopcom mal problém dostať sa nad 70 km/h, jednoducho ho niečo dusilo. Stále som mal pocit, že skúter má na viac. Tak som teda podľa pokynov z YT vybral gumennú rúrku zo vzduchového filtra, ale pri vyšších rýchlostiach (60 km/h+) sa motor začal dusiť (zrejme som mal vtedy vymeniť aj trysku), preto som ju namontoval naspäť. Prišla zima a ďalej som to viac neriešil.
V januári tohto roka sa mi podarilo nájsť prácu, je to 10 km z môjho domu. Minulý týždeň som do práce absolvoval prvú jazdu skútrom a musím uznať, na dlhej rovinke mi bolo tých 65-68 km/h málo (cestou domov v riadne zime o deviatej večer to bolo dokonca len 63 km/h). Dnes večer (3.3.2013) som náhodou natrafil na toto fórum a zistil som, že tento skúter dokáže ísť po úpravách omnoho rýchlejšie. Veľmi ma to zaujalo, pretože až začnem chodiť na skútri do práce častejšie (až sa oteplí), pri tých 67 km/h zaspím

Zajtra zájdem do našej predajne (v prípade priaznivého počasia), vymeníme trysku za väčšiu, skúsime nahodiť iné súčiastky do variátora (otec má akési tuningové v zálohe) a uvidím, čo to spraví. Dúfam, že sa dostanem aspoň na 70 km/h (čo ale trocha pochybujem).
Ak by sa našiel niekto, kto tento skúter vlastní a vie mi poradiť, ako správne skúter odblokovať, bol by som mu veľmi vďačný. Rád sa v najbližšom voľnom čase so skútrom aj pohrám a ak bude potrebné, investujem do tuningu aj nejakú tu výplatu, hlavne nech troška ožije

Po prečítaní zopár príspevkov som dospel k názoru, že bude treba vymeniť valčeky vo variátore (zrejme aj pružinky), použiť športovo ladený výfuk (tento sériový je asi len fake), pravdepodobne aj vymeniť valec, trysky.
A ešte fotka, ako vyzerá taký skúter zo sériovej výroby (storočná Benelli edícia):

P.S.: ak sa mi podarí zvýšiť výkon tohto skútra, rád sa s vami podelím o zistené informácie.