Prasknutý originalny držiak kufra .....

Moderátor: Moderators

Správa
Autor
Užívateľov profilový obrázok
VLADY
spammer
spammer
Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...

Prasknutý originalny držiak kufra .....

#1 Príspevok od užívateľa VLADY » So Júl 16, 2011 3:09 pm

Aha čo som včera večer po odparkovaní v garáži našiel :%) .....nejak ma napadlo že skontrolujem kufor. Lebo občas mi chodí po rozume že aj tak ho tam mám furt nacvaknutý a dole ho dávam len cez zimu kvôli zaplachtovaniu. A že by bolo možno aj dobre dať tam pre istotu ešte dajaké poistné šrouby skrz spodok kufra ,ak by ten západkový mechanizmus čo ho drží nacvaknutý na držiaku dajako nevydržal že nech to je poistené a nestratím ho dakde. Takže som ho chytil a zatriasol ním a zdalo sa mi že je nejak nezvykle volný a ide nejak moc hore-dole kývať...tak som odpojil konektorík k LEDkám a odistil západku a vybral ho von z držiaku-platne a čo nevidím , prasklina jak z veľkej knihy o únave materiálu...A to je pritom vyseknutý z 5mm hrubého ocelového plechu. A ešte aj original SUZUKI diel, žiadny home made držiak, ako som zosmolil Doktorkovi na jeho GS-ku. :good: Ale asi je blbo tvarovo navrhnutý. Tie bočné odľahčovacie otvory to zrejme dosť oslabujú takže asi preto to prasklo. Inak vôbec ho nepreťažujem pri jazde je skoro vždy prázdny . A ak som tam aj dačo viezol tak to bolo ozaj párkrát za celý čas, že občas prilba alebo dačo podobné. A hmotnostne tak 2-3 kilá . Budem si to musieť čo najskôr zvariť , len neviem či by nebolo dobré tam dať aj dajaké výstuhy odspodku.....aby sa to celé ešte spevnilo.....Takže výstraha pre ostatných kontrolujete si občas svoje kufre a ich držiaky ....Ak by som to nebol odhalil ,ktovie ako dlho by to ešte vydržalo, než by sa to odtrhlo celé ....A kufor by mal výlet dakam do škarpy pri ceste alebo pod Tatru s pískem. :D
Prílohy
držiak2.jpg
(109.1 KiB) 378 stiahnutí
držiak1.jpg
(206.76 KiB) 318 stiahnutí
Naposledy upravil/-a VLADY v Ne Júl 17, 2011 10:49 pm, upravené celkom 1 krát.
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny! :techie-ebay:
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem. :P

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
Skúter: je už minulosť
Kontaktovať užívateľa:

Re: Prasknutý originalny držiak kufra .....

#2 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » So Júl 16, 2011 3:15 pm

tak to nepotesi... a to priamo na to sa ti upina kufor? GIVI kufor? Nemas k nemu aj tu spodnu plastovu platnu, na ktoru sa GIVI kufre standardne pripinaju? Zeby si to pripadne vymenil, ak by sa ti toto nepodarilo opravit...

edit: toto mam na mysli (obrazok, moj vlastny :-) )

Obrázok
Honda NC750X ------------------- Obrázok
Nezabúdajte na PRAVIDLÁ FÓRA a ďakujte pomocou Obrázok.

VLADY
spammer
spammer

#3 Príspevok od užívateľa VLADY » So Júl 16, 2011 3:59 pm

Rozdiel viď obr. je v upevnení, ja mám Monokey a na obrázku od Teba je Monolock. Zacvakávacia časť sa zdá byť tvarovo rovnaká, len ten nos ktorý trčí z každej platne a ktorý sa zacvakne do mechanizmu v kufri je v mojom prípade kvôli pevnosti kovový . A rozdiel je hlavne v tvare spodných úchytov do ktorých sa kufor nasúva. Monokey sa používa na väčších kufroch a má aj väčšiu pevnosť a nosnosť. Ten kovový držiak-platňa čo tam mám ja je original Suzuki diel a dávali to tam priamo v predajni kde to predošlý majiteľ kupoval aj s tým akože original Suzuki kufrom čo tam je, čo je v podstate zamaskovaná KAPPA. Len asi nezvládli jeho tvarový a pevnostný návrh už samotný konštruktér . A v žiadnom prípade nebudem predsa kupovať kus ďalšieho zbytočného plastu, ako je original platňa ,lebo aj tú by som tam nemohol len tak nasadiť, alebo našroubovať priamo na tie 4 šrouby, ktoré to celé uchytávajú do samotného rámu scootra. Lebo aj tá origo plastová platňa sa dáva tiež na dajaký taký kovový držiak ako tam mám teraz. Prasklinu zvarím a ešte tam z nejakého profilu navarím naspodok výstuhy,,aby to bolo pevnejšie a nepružilo to, a tým pádom to nebude za jazdy kmitať a mal by byť pokoj ....Lebo je to tak nejak spravené dosť nadlho, uchytné šroby sú vpredu v prvej tretine dĺžky kufra a celý kufor drží v podstate na akomsi ramene...a to potom vlastne pružnosťou kmitalo a tým sa tam vytvorila prasklina, lebo je tesne za tými zadnými imbusovými šroubami, čo to celé kotvia do rámu scootra.Tam je to vlastne celé najviac namáhané za jazdy dynamicky na ohyb. Mne sa to nepozdávalo už hneď ako som scooter kúpil. Môj technický rozum alebo ako by som to nazval :pardon: mi vravel ,že to nieje moc dobre konštrukčne navrhnuté , ale zas tá hrúbka toho materiálu ma tak nejak uspokojovala že to nemôže snáď len tak prasknúť a hlavne ak je to origo držiak . Žiaľ mýlil som sa. :%)
Prílohy
MonoKey-MonoLock-case-bottom.gif
(74.39 KiB) 364 stiahnutí
Naposledy upravil/-a VLADY v Ne Júl 17, 2011 10:50 pm, upravené celkom 2 krát.

Bobo
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Št Máj 03, 2007 2:29 pm
Skúter: BMW R 1200 RT

#4 Príspevok od užívateľa Bobo » So Júl 16, 2011 6:54 pm

Vlady,keď sme boli v nedeľu na výjazde, zdalo sa mi, keď som išiel za tebou, že ti to nejako plance. Myslel som, že tá tvoja SUZA to má tak odpružené. Ako vidím, mýlil som sa :pardon: . Ešte všťastie, že sa ti ti neodlomilo pod moje kolesá. To by bolo akčné.... :shock:
KYMCO XC 250, SUZUKI Burgman 650, BMW R 1200 RT

VLADY
spammer
spammer

#5 Príspevok od užívateľa VLADY » So Júl 16, 2011 8:33 pm

Hej veru odpružené to je teraz pekne ....akurát že teraz je to nejak moc aj na to ako som bol zvyknutý predtým, ono ten kufor tam nikdy neviem ako moc pevne nedržal, vždy mal tendenciu troška chodiť hore-dole. Tým že je to tak riešené ako som už písal, a aj tým, že celý kufor je v podstate na takých 4roch gumových štuploch čo sú v rohoch držiaku. A myslím že tomu prasknutiu pomohlo aj to ,v akom katastrofálnom stave sú naša cesty :bad: , a teda hlavne čo jazdím v BA a najviac do a z roboty chodím po Rožnavskej a kto pozná tak vie aký to je tankodrom.
Dúfam že konštruktér tohoto dielu nerobil aj zvyšok scootra.To by som nebol rád , keby sa mi to začalo postupne takto lámať pod riťou :oops:
Možno že poločas rozpadu mojeho scootra už nastal, a mám najvyšší čas sa ho zbaviť ,chudáčika malého Japonského :beer:
Naposledy upravil/-a VLADY v Ne Júl 17, 2011 10:54 pm, upravené celkom 1 krát.

VLADY
spammer
spammer

#6 Príspevok od užívateľa VLADY » Ne Júl 17, 2011 10:43 pm

Takže dnes som na moje veľké sklamanie zistil , že ten držiak je vyrobený z dajakej AL zliatiny , je to nemagnetické. :no: Takže to nieje oceľové ako som si doteraz naivne a hlúpo myslel, takže zvarenie nehrozí. Ale kedže som nadmieru šikovný a zručný :good: :oops: , tak zajtra sa budem snažiť vystružlikať dačo nanovo z ocelového plechu a okopírovať pôvodný tvar a určite to aj zo spodku spevním...A inak dnes som pri pozornom skúmaní našiel aj ďalšie dve praskliny ktoré ale ešte nepostúpili celým prierezom materiálu takže sú len asi do polovice .... na bokoch, ako je vyseknuté to písmeno S ....viď prvý obrázok na začiatku témy.

Petom
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: St Máj 06, 2009 1:58 pm
Skúter: BMW K1200 LT

#7 Príspevok od užívateľa Petom » Po Júl 18, 2011 9:29 am

Vidis Vlady nie je vstko zlato co vyrobi Japoncik, ale Ty mas zlate rucicky a tolerantneho zamestnavatela, takze vyrobis a bude to drzat aj drzim palce, aby sa to vydarilo. Daj potom foto a zahajime seriovu vyrobu :D
Mne sa stratil podpis, aj vám?

VLADY
spammer
spammer

#8 Príspevok od užívateľa VLADY » Po Júl 18, 2011 7:08 pm

Takže dnes som sa snažil si ten držiak dajako poriešiť....Včera som si síce myslel že brnkačka, zoberiem kus plechu obkreslím pôvodný držiak a na nožniciach to nahrubo osekám a potom vybrúsim do nejakého podobného tvaru aby to aj dajako vypadalo, a potom ešte navarím naspodok nejakú výstuhu aby sa to neprehýbalo lebo plochý materál je pružný a rád sa ohýba.... Ale ako som sa nad tým dnes ráno pri príchode na miesto činu zamýšľal ,tak sa mi ani moc nechcelo, a hlavne som ani nemal čas sa tomu venovať nejak moc dlho, pretože bolo aj dosť roboty, takže vyrezávať nanovo celý komplet držiak nepripadalo do úvahy :fool: ....a tak ma napadlo spraviť len nejakú výstuhu pod pôvodný držiak a spolu to zošroubovať cez pôvodné šrouby . A musel som sa snažiť to spraviť nejak čo najjednoduchšie a pritom aby to bolo aj dostatočne pevné . :good: Takže pri návrhu rozmerov a tvaru výstuhy som bral do úvahy upevňovacie miesta na šrouby plus rozmery pôvodného držiaku. Takže po navrhnutí tvaru plechu a jeho následnom ohnutí do U-čka, som si preznačil a vyvŕtal otvory a prišrouboval pôvodnými šroubami k rámu scootra ,plus som pridal ďalšie dva šrouby dodatočné vzadu po bokoch , ako je našrobovaný taký ten kovový nos , na ktorý sa nacvakne západkou kufor. Je to pevné , nieje to veľmi ťažké , a v podstate to po zakrytí kufrom ani nieje vidieť . Akurát budem musieť kúpiť o 5mm dlhšie hlavné upevňovacie šrouby , lebo tým že sa to celé zdvihlo o hrúbku materiálu toho plechového U-čka, a že tie šrouby nemali moc rezervu a boli dĺžkovo nadoraz , tak to terazky držia v samotnom ráme scootra ozaj len asi na 4 závity . Takže aby sa to zase práve tam v závitoch časom nevyšklblo.....Možnože by to stačilo urobiť aj z 2,5 plechu , ale zas ušetrených pár gramov mi nepomôže lebo šak scooter odvezie , a ktovie ako by to bolo s pevnosťou pri takom namáhaní aké tam je .... :pardon:
Prílohy
18072011551.jpg
(111.27 KiB) 285 stiahnutí
18072011556.jpg
(125.32 KiB) 285 stiahnutí
18072011570.jpg
(118.12 KiB) 285 stiahnutí
18072011572.jpg
(112.56 KiB) 285 stiahnutí
Naposledy upravil/-a VLADY v Po Júl 18, 2011 7:19 pm, upravené celkom 1 krát.

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
Skúter: je už minulosť
Kontaktovať užívateľa:

#9 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Po Júl 18, 2011 7:17 pm

šikuliak :good:, dufam, ze to vydrzi a posluzi... :) Teraz je uz tvoj Burgman nacisto jedinecny... ;) :D
Honda NC750X ------------------- Obrázok
Nezabúdajte na PRAVIDLÁ FÓRA a ďakujte pomocou Obrázok.

VLADY
spammer
spammer

#10 Príspevok od užívateľa VLADY » Po Júl 18, 2011 7:39 pm

No to áno, jedinečný on je aj tak.....veď ma vozí už tretiu sezónu a bol so mnou aj na dovolenke :D...Síce mi občas skape na križovatke keď stojíme na červenú, ale to mu tolerujem , to nieje jeho chyba , to robí ten zlý zlý zlý výfuk . :unknown:
Ale ešte šťastie ,že zatiaľ mám také zamestnanie aké mám , že sa tam dá čo to porobiť aj súkromne. Lebo ohýbať taký plech dakde vo zveráku to by vypadalo strašne, a samozrejme ak by som to robil akože doma , tak v bytovke nemám kde ,a musel by som utekať na výkendový barák k rodičom , kde mám aké také podmienky na podobnú robotu ale mám tam len základné náradia ...čiže ani padacie nožnice a ani ohýbačku.Ale zas by som to tam mohol vyrobiť z dajakého tvrdého dreva :ROFL: , lebo je tam aj cirkulár a aj hoblovačka ....A dreva tiež .... :good:

Lapko
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Ut Apr 08, 2008 7:40 pm
Skúter: Suzuki Burgman 400 K7 / Suzuki V-Strom 650 K7

#11 Príspevok od užívateľa Lapko » St Júl 20, 2011 7:34 pm

Givi ma spodnu ocelovu platnu podstatne pevnejsiu a niesu nanej okrasne vyrezy, ale zasa ta vrchna je plastova takze to je asi prast jak uhod.
Ja som teda v kufri vozil aj tazke veci a verim tomu ze som bol zopar krat aj cez limit 10Kg.
Zmakol si to teda ale paradne :good:
Niekde na motoride som cital ze chalanisko isiel za motorkou na aute a zrazu vidi ako z moto odpadol kufor a gula sa prednim. Tak zastavil aby ho nepresiel, nalozil a ze stihne dobehnut motorkara ale ten uz bol na dalsej krizovatke. Vraj bol kufor stale zaklapnuty do nosica a utrhol sa pod nim. Potom riesil ako ho dopravit k majitelovy kedze si nestihol vsimnut SPZ.
Ja tym mojim nosicom doverujem, co ine mi ostava ze ano :unknown:
podpis som si este nenastavil

babel
kolobežkár
kolobežkár
Dátum registrácie: Po Jún 13, 2011 1:15 pm
Skúter: JL50QT7

#12 Príspevok od užívateľa babel » St Júl 20, 2011 8:32 pm

mne sa stalo nieco podobne, ale jednalo sa o typ upnutia monolock, pricom mi umely podstvec praskol, tym sa uvolnil od neho kufor a ten vyletel v zakrute na opacnu stranu, ako som klopil (este ze nikde nikoho na ceste, lebo neviem ako by som to riesil v pripade, ze by to niekoho/nieco zasiahlo a narobilo skodu). tiez som to vyriesil plechom, skrutkami, podlozkami a maticami (len ja som si to robil doma, pretoze byvam v dome na dedine :twisted: )
podpis som si este nenastavil

VLADY
spammer
spammer

#13 Príspevok od užívateľa VLADY » St Júl 20, 2011 9:23 pm

Ale aj tak je divné a možno aj moja nejaká nedôslednosť. :no: A už teraz viem, že treba takéto veci asi častejšie kontrolovať . Len mi je divnô, že som si to nevšimol ako som mal cez zimu dole kufor že to začína praskať...ale zas taký dural je sfiňa ,tvári sa že všetko je OK a naraz praskne len tak. z ničoho nič. :unknown:

Napísať odpoveď

Návrat na "Problemy (Maxi skútre)"