Už dlhšiu dobu ma štvalo že sa motor nedal natočiť ak bol scooter na bočáku. Alebo ho po vyklopení bočáku vyplo. Ja viem, je to kvôli bezpečnosti. Ale párkrát za deň ak som len potreboval na chvílku odstaviť scooter a napríklad pri príjazde do roboty ráno si otvoriť bránu alebo zahriať ho pred jazdou troška, než si nasadím blembák.

A bolo mi dosť otravné ho kvôli tomu dávať na hlavný stojan.Takže ma napadla taká vec, že by sa to nechalo fungovať tak ako doteraz, stojan to bude blokovať. Ale len vtedy ak nebude zatiahnutá ručná brzda. Čiže ak je scooter na bočáku a je zatiahnutá ručná brzda tak motor ide natočiť. Je to dobré aj kvôli tomu, že niekto iný ako mi scootristi čo vôbec netuší čo a ako je scooter náhodou alebo zo sprostosti alebo neviem z akej inej úchylky potiahne za plyn tak ručná brzda viacmenej scooter zadrží na mieste a ten nezletí z bočáku. A ak nasadnem a zabudnem na bočák, tak istotne nezabudnem na ručnú brzdu aj možno kvôli jej kontrolke na palubovke alebo že to ide potom dosť zle rozbehnúť. A ak ju odbrzdím pri vyklopenom stojane tak to automaticky zdechne tak jak má. Takže zobral som schému a hladal čo a ako vymysleli soudruzi v ďalekom Japonsku. Skomplikované to je teda statočne. Sám by som to lepšejšie nezvládol.

Bočák blokuje motor pomocou relé ktoré je teda aspoň na mojej K8 spolu s prerušovačom smeroviek v jednej krabičke hneď vedla poistiek. Je to jeden celok zaliaty a tým pádom neopravitelný.

Podla schémy som zistil že blokovanie je robené zeleným káblikom ktorý ide od cievky relé ku koncovému spínaču a ten ak je bočák vyklopený rozpojí ten zelený káblik od kostry a relé nemá na cievke mínusku a nezopne aj keď má plusku od spínačky a motor neštartuje nejde ani palivové čerpadlo atď. Je to prívod plusky do všetkého čo má dočinenia s motorom a jeho riadením ECU+všetky snímače. Takže stačí na ten zelený káblik priviesť mínusku pri zatiahnutej ručnej brzde a výsledok bude podla očakávania. Kedže sa aj na ručnej brzde nachádza koncák ktorý rozsvecuje kontrolku najprv som myslel že použijem ten.Lenže ten koncák spína zasa plusku do kontrolky takže by sa to prípadne dalo zapojiť len tak že pridám jedno relé, paralelne ku kontrolke pripojím jeho cievku a jeho kontakty potom budú spínať kostru na ten zelený káblik . Lenže bol dosť zlý prístup ku káblom od toho brzdového koncáku a tak som zvolil riešenie že som domontoval další mikrospínač ktorý je ovládaný pákou ručnej brzdy.Z Al plechu hrúbky cca 2mm som spravil držiak mikrospínača a ten som prišrouboval vedľa pákového mechanizmu ručnej brzdy... Bola tam taká pekná rovná plocha hneď vedla nalievacieho otvoru na chladiacu zmes. Dve samorezky to hravo udržia , a tým jedným som trafil dokonca kovovú časť pod tým samotným plastom ktorá robí medzispoj medzi nalievacím hrdlom a kovovým rámom scootra. Takže aj uzemnenie bolo vyriešené a nemusel som na kostru ťahať od mikrospínača další káblik. Takže pri zapájaní bolo treba demontovať len strednú časť plastu nad odkladacím priestorom ako je zakrytá samotná spínačka a kadial je prístup k nalievaciemu hrdlu chladiacej kvapaliny a potom krytku pod budíkmi a predný plast nad svetlami, aby som sa dostal k poistkám a teda aj k samotnému relé (Po Americky sa to volá: side stand-relay)

Myslím že dakto písal neviem či tu ,alebo niekde inde na nejakom inom fóre že to spravil tak že to vyradil nejakým manuálnym spínačom... je to ozaj nebezpečné , sám som na predošlom scootri mal bočák tak odpojený a síce aj keď som tam mal domontovanú kontrolku , párkrát sa mi stalo ,že som na neho zabudol a pripomenul sa mi v najbližšej lavej zátačke!!!