Ako to je vlastne s ŠPZ
Moderátor: Moderators
Ako to je vlastne s ŠPZ
Ahoj. Viem ze vsade sa pise ze je povinna SPZ a ze sa povravalo ze od roku 2013 treba SPZ dokonca aj na babetu. No koncom minuleho roka v relacii ako to nespackat bolo povedane ze mopedy vyrobene tusim do roku 2000 maju vynimku teda ze nepotrebuju SPZ vraj este do roku 2022. Pripajam sem aj clanok co som nasiel na nete http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/2 ... orkolkami/
Mam starucky Italjet Pista a nejake tie 2-roky som jazdil s Talianskym TP zaplatenou povinnou PZP ale bez SPZ dokonca ma zastavili aj policajti a po kontrole dokladov a hlavne ich zaujimalo PZP ma pustili a vobec nenamietali ze nemam SPZ. Ale uz som sa ho chystal predat az kym som neuvidel relaciu ako to nespackat v TV. Ake mate skusenosti ?
Mam starucky Italjet Pista a nejake tie 2-roky som jazdil s Talianskym TP zaplatenou povinnou PZP ale bez SPZ dokonca ma zastavili aj policajti a po kontrole dokladov a hlavne ich zaujimalo PZP ma pustili a vobec nenamietali ze nemam SPZ. Ale uz som sa ho chystal predat az kym som neuvidel relaciu ako to nespackat v TV. Ake mate skusenosti ?
podpis som si este nenastavil
- Wasi
- st. skútrista
- Dátum registrácie: Po Mar 05, 2012 6:10 am
- Skúter: Jawa 353, Vespa GTS300
Re: Ako to je vlastne s ŠPZ
Musis mat SPŽ, scooter nieje klasifikovany ako moped. To by musel mat pedale a neviem cim je to este rozdelene
Ja som myslel ze do mopedu pada vsetko do 50cm3 a rychlostou do 45km/hWasi napísal:Musis mat SPŽ, scooter nieje klasifikovany ako moped. To by musel mat pedale a neviem cim je to este rozdelene
edit: ono vsade sa pise takto Mopedom sa rozumie: Motorové,dvojkolesové, jednostopé vozidlo s obejmom valcov nepresahujucim 50ccm a maximálnou konštrukčnou rýchlosťou 45km/h
no neviem keby scooter nebol moped tak ty ktori maju vodicak AM by na scootroch ani nemohli jazdit.
- 123DUSAN321
- skútrista
- Dátum registrácie: Št Mar 10, 2011 10:31 pm
- Skúter: CPI Formula R 50
Prečo myslíš, že by nemohli jazdiť? Novšie skútre čo sú, majú v TP zapísaný objem motora menej ako 50ccm a konštrukčnú rýchlosť do 45km/h. A výkon tiež do 4 kW. So staršími mašinami 50-kami neviem ako to je aké hodnoty majú uvedené v TP.arpi666 napísal:no neviem keby scooter nebol moped tak ty ktori maju vodicak AM by na scootroch ani nemohli jazdit.
123DUSAN321 napísal:Prečo myslíš, že by nemohli jazdiť? Novšie skútre čo sú, majú v TP zapísaný objem motora menej ako 50ccm a konštrukčnú rýchlosť do 45km/h. A výkon tiež do 4 kW. So staršími mašinami 50-kami neviem ako to je aké hodnoty majú uvedené v TP.arpi666 napísal:no neviem keby scooter nebol moped tak ty ktori maju vodicak AM by na scootroch ani nemohli jazdit.
cite koli tomuto : Mopedom sa rozumie: Motorové,dvojkolesové, jednostopé vozidlo s obejmom valcov nepresahujucim 50ccm a maximálnou konštrukčnou rýchlosťou 45km/h
- Area51
- st. skútrista
- Dátum registrácie: Pi Máj 27, 2011 4:37 pm
- Skúter: Honda CBR 125
áno a to nič nepotvrdzuje ani nevyvracia ... ako som už napísal : moped je jednomiestne vozidlo bez stupačiek ....
Honda CBR 125
- theruck
- Site Admin
- Dátum registrácie: Po Jan 09, 2006 11:19 pm
- Skúter: Aprilia sportcity 200
- Kontaktovať užívateľa:
Area51 tak este raz
Mopedom sa rozumie: Motorové,dvojkolesové, jednostopé vozidlo s obejmom valcov nepresahujucim 50ccm a maximálnou konštrukčnou rýchlosťou 45km/h
ta vynimka existovala kvoli skutrom dovezenym do nejakeho roku. moj kamarat mal taky skuter z roku 97 a mal k tomu len karticku ako od babety pretoze vtedy zakon nepoznal pojem skuter tak sa to nedalo zaevidovad ako motocykel tak to brali ako moped.
ak je ta vynimka predlzena tak ako sa pise vyssie tak je to najlepsia sprava roka zatial
Mopedom sa rozumie: Motorové,dvojkolesové, jednostopé vozidlo s obejmom valcov nepresahujucim 50ccm a maximálnou konštrukčnou rýchlosťou 45km/h
ta vynimka existovala kvoli skutrom dovezenym do nejakeho roku. moj kamarat mal taky skuter z roku 97 a mal k tomu len karticku ako od babety pretoze vtedy zakon nepoznal pojem skuter tak sa to nedalo zaevidovad ako motocykel tak to brali ako moped.
ak je ta vynimka predlzena tak ako sa pise vyssie tak je to najlepsia sprava roka zatial
Je to dobra sprava ja som koli tomu uz rozlucil zo staruckym skutrikom a mal vyhliadnuty novy konkretne DERBI (koli cene) ale az kym som toto nezapocul v tej relacii. Skusim to pohladat ci nenajdem nejaky archivtheruck napísal:Area51 tak este raz
edit:Dňa 29. októbra 2012 NRSR na svojej 8. schôdzi definitívne a s konečnou platnosťou odklepol zmenu novely zákona č. 725/2004 Z.z.
Čo to v praxi pre majiteľov Babiett znamená: ruší sa pôvodné nariadenie, podľa ktorého bola povinnosť od 1.1.2013 všetky Babetty registrovať na DI a vybaviť ich EČV.
Táto povinnosť sa odkladá všetkým mopedom, tým pádom aj Babettám vyrobením do konca roka 2000, na 10 ročné obdobie a to do konca roku 2022.
toto si precitajte: http://www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=66872
najdolezitejsia veta: Odklad o 10 rokov (do konca roka 2022) platí pre vozidlá kategórie L1e (malé motocykle) a odklad o 4 roky (do konca roku 2016) platí pre vozidlá kategórie Ps (pracovné stroje samohybné) používané v poľnohospodárstve.
edit: zakon nepozna co je to moped ale pozna toto co nas skutristov zaujima a) malé motocykle, t. j. dvojkolesové vozidlá (kategória L1e) alebo trojkolesové vozidlá (kategória L2e) s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou neprevyšujúcou 45 km/h a charakterizované
v prípade dvojkolesového vozidla motorom, ktorého zdvihový objem valcov neprevyšuje 50 cm3 v prípade spaľovacieho motora alebo
najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade elektrického motora,
v prípade trojkolesového vozidla motorom, ktorého zdvihový objem valcov neprevyšuje 50 cm3 v prípade zážihového motora alebo najväčší čistý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade iného spaľovacieho motora, alebo najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade elektrického motora,
najdolezitejsia veta: Odklad o 10 rokov (do konca roka 2022) platí pre vozidlá kategórie L1e (malé motocykle) a odklad o 4 roky (do konca roku 2016) platí pre vozidlá kategórie Ps (pracovné stroje samohybné) používané v poľnohospodárstve.
edit: zakon nepozna co je to moped ale pozna toto co nas skutristov zaujima a) malé motocykle, t. j. dvojkolesové vozidlá (kategória L1e) alebo trojkolesové vozidlá (kategória L2e) s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou neprevyšujúcou 45 km/h a charakterizované
v prípade dvojkolesového vozidla motorom, ktorého zdvihový objem valcov neprevyšuje 50 cm3 v prípade spaľovacieho motora alebo
najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade elektrického motora,
v prípade trojkolesového vozidla motorom, ktorého zdvihový objem valcov neprevyšuje 50 cm3 v prípade zážihového motora alebo najväčší čistý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade iného spaľovacieho motora, alebo najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade elektrického motora,
- alcatelko
- moderátor
- Dátum registrácie: Po Máj 01, 2006 2:46 pm
- Skúter: piaggio zip lc
- Kontaktovať užívateľa:
ale netreba zabudat ze to plati na vozidla ktore neboli doteraz registrovane resp nemali vydany klasicky technicak...takze ciernych dovozov sa to netyka...babetta ma vynimku aj preto ze nema pridelene vin cislo...ak ma vozidlo vin cislo a malo prideleny technicak tak je homogizovane s tym ze ma mat spz (mam podobny problem a musim vybavovat technicak a spz)...resp idealne riesenie je obratit sa tvoj obvodny urad dopravy kde ti daju zavazne stanovisko ci potrebujes spz alebo nie...
aj to je divne ze rok vyroby ty len tak lahko nezistis...udava sa ti bud rok prvej registracie alebo rok kupy...ja mam rok kupy 5/2002 a rok vyroba je zaciatok roka 2001 ( a ku tomu som sa pracne dopatraval)
aj to je divne ze rok vyroby ty len tak lahko nezistis...udava sa ti bud rok prvej registracie alebo rok kupy...ja mam rok kupy 5/2002 a rok vyroba je zaciatok roka 2001 ( a ku tomu som sa pracne dopatraval)
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
scooter racing team, vývoj, výroba a úpravy racing dielov
cierny dovoz to je aky ? Ja mam skutrik z Talianska a mam aj TP a mam aj uzavrete PZPalcatelko napísal:ale netreba zabudat ze to plati na vozidla ktore neboli doteraz registrovane resp nemali vydany klasicky technicak...takze ciernych dovozov sa to netyka...babetta ma vynimku aj preto ze nema pridelene vin cislo...ak ma vozidlo vin cislo a malo prideleny technicak tak je homogizovane s tym ze ma mat spz (mam podobny problem a musim vybavovat technicak a spz)...resp idealne riesenie je obratit sa tvoj obvodny urad dopravy kde ti daju zavazne stanovisko ci potrebujes spz alebo nie...
- alcatelko
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
mas slovenske tp?
alebo talianske tp? lebo talianske na slovensku neplatia...ak si neplatis poistku stk a atd v taliansku...ak mas slovenske papiere tak pohoda mas vynimku...ak talianske tak nemas vozidlo sposobile na prevadzku
alebo talianske tp? lebo talianske na slovensku neplatia...ak si neplatis poistku stk a atd v taliansku...ak mas slovenske papiere tak pohoda mas vynimku...ak talianske tak nemas vozidlo sposobile na prevadzku
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
no mam Talianske TP. Ale ja nevidim nikde ze musi mas Slovenske TP jedine toto : odborný posudok o kontrole originality vozidla s výsledkom hodnotenia spôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách nie starší ako 15 dní; to neplatí pre vozidlá kategórie L1e (malé motocykle) vyrobené pred 1. januárom 2000,
edit: Berme ze je ten taliansky TP neplatny co robit teda ak chcem mat Slovenske ?
edit: Berme ze je ten taliansky TP neplatny co robit teda ak chcem mat Slovenske ?
- theruck
- Site Admin
- Kontaktovať užívateľa:
kamarat to mal tak ze mal len od predajcu taku karticku a tam mal napisane ze co to je za skuter ale takych karticiek si narobis 30 tak neviem ci by to tu niekto akceptoval. ale ja si myslim ze ked mas argumenty, poistku a taliansky technicak tak ti urady nic nemozu. samozrejme ked mas rok vyroby pred 2000
Tak maximalne si ten TP dam prelozit. Este aspon rok by som rad pojazdil nanom a kupil potom novy.
- alcatelko
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
ved jazdi ako chces...pokuta za prevadzku nesposobileho vozidla (cize bez sk technicaku ci uz tej bielej karticky alebo velkeho +spz) je 600e plus zakaz cinnosti na dva roky...
technicaky su riesene z xy vyhlaskach a zakonoch takze to ze nepisu v novele nejakej vyhlasky neznamena ze to nie je osetrene...taliansky technicak ti je v nasich koncinach na dve veci...taliansky technicak na 50ky je potvrdenie ze dane vozidlo je v taliansku poistene...cize na sk neplati aj ked sa postavis na hlavu...to by tu jazdili mraky dovozov (mam nie jeden skuter s ita technicakom ale na cestu si nedovolim s tym vyliezt...mam svoj vodicak rad...)
technicaky na skutre tu boli riesene uz 20krat s tym vysledkom musis mat bud tu bielu karticku (technicke osvedcenie, co sa vydavala do roku 2003) alebo klasicky technicak...kazdopadne musis mat SK DOKLAD!!!!!!!
technicaky su riesene z xy vyhlaskach a zakonoch takze to ze nepisu v novele nejakej vyhlasky neznamena ze to nie je osetrene...taliansky technicak ti je v nasich koncinach na dve veci...taliansky technicak na 50ky je potvrdenie ze dane vozidlo je v taliansku poistene...cize na sk neplati aj ked sa postavis na hlavu...to by tu jazdili mraky dovozov (mam nie jeden skuter s ita technicakom ale na cestu si nedovolim s tym vyliezt...mam svoj vodicak rad...)
technicaky na skutre tu boli riesene uz 20krat s tym vysledkom musis mat bud tu bielu karticku (technicke osvedcenie, co sa vydavala do roku 2003) alebo klasicky technicak...kazdopadne musis mat SK DOKLAD!!!!!!!
Trosku ta opravim Taliansky TP nemam preto ze mam zaplatenu poistku v Taliansku ja poistku platim na Slovensku konkretne v Kooperative. A dalsia vec ze ja si nechcem jazdit ako chcem, chcem jazdit aby som nemal postih vodicak je premna nevyhnutnostou kedze na aute jazdim den co den rocne 25-30 tisic km. Skutrik mam fakt len na kratke jazdy v lete ked sa mi koli 7km nechce sadat do rozpaleneho auta. Mam snahu zistit ako to vlastne je ale cim dalej zistujem tak sa mi vidi ze som len viac zmeteny. Fakt je ze SPZ netreba skutrom vyrobenym do roku 2000 maju totiz vynimku do roku 2022 ak splnaju podmienku ze spadaju do kategorie L1e. Vedel by si mi povedat odkial mas ze s Talianskym TP a Slovenskou poistkou nemozem jazdit? Ja netvrdim ze nemas pravdu len rad by som nejake fakty nasiel kde to vyslovene pise.alcatelko napísal:ved jazdi ako chces...pokuta za prevadzku nesposobileho vozidla (cize bez sk technicaku ci uz tej bielej karticky alebo velkeho +spz) je 600e plus zakaz cinnosti na dva roky...
Je mi jasne ako sa postupuje u dovezeneho auta sam vlastnim jedno co som si sam doviezol. Ale neviem ako je to zo skutrami ked nepotrebuju SPZ
- alcatelko
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
skuter nepodliehal evidencii ked bol dovezeny na sk a dostal od obvodneho uradu malu bielu karticku ako technicke osvedcenie kde je napisane ze nepodlieha evidencii...od vstupu do eu takato moznost neexistuje a od vtedy kazdy dovoz a nove moto potrebovalo velky technicak a spz (existuju urady co to vydavali az do 2004 ale to su vynimky a su s tym problemy)...ten maly taliansky technicak zeleny je to ako u nas ta biela karticka proste ze ma pridelenu poistovaciu spz...je to platne len na uzemi talianska tak ako ta biela karticka plati len na uzemi slovenska...
ked hladas ako to naozaj je a neveris mi tak chod na obvodny urad dopravy kde ti povedia ako to je...ukazes im co mas a ci s tym mozes jazdit...su jediny co vydavaju technicaky okrem min dopravy...
ked hladas ako to naozaj je a neveris mi tak chod na obvodny urad dopravy kde ti povedia ako to je...ukazes im co mas a ci s tym mozes jazdit...su jediny co vydavaju technicaky okrem min dopravy...
No neni to zelene ale to je detail. Poitovaciu SPZ ? To som este o takom nepocul ja to mam poistene na vin cislo skutra. nejde oto ci ja verim niekomu ci nie ja len hladam lebo mi to uz neda pokoj.Na skuter som mal dokonca kupcu za 300eur a za 990eur maju cisto novy DERBI skutrik v akcii. Ale ked novy tak uz radsej tento http://motoride.sk/c/4909/vyskusali-sme ... mesta.html
- mucow
- motorkár
- Dátum registrácie: Št Aug 19, 2010 9:13 am
- Skúter: Aprilia Leonardo 150; Suzuki DR 600 S
- Kontaktovať užívateľa:
Sadni do auta, zober papiere čo máš, a ak uvidíš niekde DOPRAVÁKOV vykonávať ich plne prospešnú činnosť, zastav pri nich a opýtaj sa priamo ich, čo by s Tebou spravili ak by si im pri kontrole predložil tieto doklady. Alebo ako Alči písal choď na Úrad dopravy.
Spoiler: ukázať
- theruck
- Site Admin
- Kontaktovať užívateľa:
tak to je uz jaka rada toto... co si myslis ze to co povie policajt je to co hovori zakon? zdaleka nie. okrem toho uz som to tu spominal ze s policajtami sa zo zasady nebavime. a to nikdy.
- mucow
- motorkár
- Dátum registrácie: Št Aug 19, 2010 9:13 am
- Skúter: Aprilia Leonardo 150; Suzuki DR 600 S
- Kontaktovať užívateľa:
Prepáčia pán Veľkomožný
Je lepšie sa naťahovať ako deti na pieskovisku, ako sa spýtať kompetentných a dohadovať sa že možno asi tak, malo by to tak byť.. Zabudol som že jediné a dobré rady tu dávaš LEN TY.
PEACE

PEACE
Spoiler: ukázať