Mitko napísal:Nie som si velmi istý ale mam dojem , že u alciho ked bol cez vikend optik tak mal na stoličke položenu "zrkadlovku" ....možno bude mať nejaké skusenosti si myslim....
Ano Mitko dobre si videl, pouzivam zrkadlovku od Sony DSLR A300
http://www.sony.sk/product/dsb-body-and ... ccessories kupil som v ju v kite s dvomi objektivami DT 18 - 70 mm, F3,5 - 5,6 a teleobjektivom 75 - 300 mm F4,5 - 5,6 za velmi rozumnu cenu v polsku - zrovna vtedy ked zlote malo vykyv voci euru.
K foteniu so zrkadlovkou - je to uplne ine kafe nez z kompaktom /pouzival som Sony Cybershot 5megapixel a Olympus Mju 800 8megapixel/ a v podstate sa to neda porovnat. Ale sak to je jasne kedze kavlitu vysledneho snimku velmi ovplyvnuje objektiv - teda nie len rozlisenie cipu. Na kompaktoch su vacsinou male objektivy i ked vyrobcovia pisu obrovske priblizenia.
Odporucam dobre premysliet co chces fotit a podla toho kupit telo a objektiv, na rovinu poviem ze vymena objektivov ma bavila prve 2 mesiace a najcastejsie pouzivam ten maly, keby som mohol odporucit kupit objektiv sirokouhly univerzalny objektiv 18-200 mm F3,5 - 6,3 a nemusis nic menit a pokryjes tym vsetko.
Konkretne k tomu mojmu Sonaku je to super fotak a na amatersku fotku bohate staci, jedinu vyhradu mam k vyklopnemu zadnemu displayu ktory vytrca - a vdaka tomu moze lahko dojst k jeho poskodeniu - co sa miaj stalo fotak spadol a presne na na ten display - a kedze som nemal ochranny kryt /uz ho samozrejme mam/ tak doslo k jeho poskodeniu, vymena displaya 130 €...
Aby som to zhrnul, kebysom kupoval zrkadlovku by som zvazoval Canon, Nikon, Sony - podla ceny a sposobu pouzitia vybrat vhodny typ a potom objektiv - bud kupit nieco co je v kite s fotakom, alebo kupit nieco zvlast podla parametrov pouzitia, zn. Tamron, Sigma alebo coklvek ine....