Novy zakon o cestnych komunikaciach
Moderátor: Moderators
- theruck
- Site Admin
- Dátum registrácie: Po Jan 09, 2006 11:19 pm
- Skúter: Aprilia sportcity 200
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Novy zakon o cestnych komunikaciach
160tka bude z dolnej stredy do noveho mesta nad vahom na tej rovinke a potom mozno este do kutov. 

- kukolarik
- moderátor
- Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 7:11 pm
- Skúter: nemam moto
- Kontaktovať užívateľa:
Takze dal som si namahu a zistil som si par podrobnosti na PZ, pravo na informacie.
Moja otazka:
Ako je to s dialnicnou nalepkou pre moto? Lebo zakon sa tam rozhadza, uvadza, ze kazde vozidlo musi mat a motorka je jednostopove motorove vozidlo.
Odpoved:
Vymedzené úseky diaľnic a ciest pre motorové vozidlá označené dopravnými značkami možno užívať dvojstopovými motorovými vozidlami alebo jazdnými súpravami do 3,5 t po zaplatení úhrady za užívanie týchto komunikácií. Uvedenú skutočnosť upravuje zákon č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov. Z uvedeného vyplýva, že motocykle úhrade za užívanie týchto pozemných komunikácií nepodliehajú.
Vysledok: je to jasne, moto nemusi mat dialnicnu znamku, len skutristi do 125cm3 bacha na minimalnu 80ku
Moja otazka:
Musí mat automobil „rezervu“, alebo staci sada na opravu pneu?
Ide mi o to, ze mam auto na LPG a v tom pripade nemam rezervu kam dat, lebo tam je nadrz.
Odpoved:
V zmysle vyhlášky Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky č. 578/2006 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti zákona č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a o zmene zákonov v znení neskorších predpisov, povinnou výbavou motorového vozidla kategórie M a N je okrem iného aj náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou predpísaného druhu a rozmeru. Uvedená povinná výbava sa nevzťahuje na vozidlá kategórie M1 a N1, ktoré sú vybavené prostriedkami na bezdemontážnu opravu poškodenej pneumatiky umožňujúce dočasné použitie.
Vysledok:
Ano, defekt sprej nepomoze, musis mat rezervu taku ako ma byt, ale napriklad nemusi byt nafukana...
Moja otazka:
Parkovanie na chodniku, musí ostat 150cm miesto, na akomkolvek chodniku?
Pretoze dakde v zakone je, ze na chodniku ked ostane 150cm miesta je to ok, teda kdekolvek,kde to neni zakazane?
Odpoved:
V zmysle schváleného zákon o cestnej premávke iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením nie je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.
Vysledok:
pochopil som teda, ze ano, mozes tam zastavit a stat, ale nie jazdit po nom...
Moja otazka:
Ako je to s dialnicnou nalepkou pre moto? Lebo zakon sa tam rozhadza, uvadza, ze kazde vozidlo musi mat a motorka je jednostopove motorove vozidlo.
Odpoved:
Vymedzené úseky diaľnic a ciest pre motorové vozidlá označené dopravnými značkami možno užívať dvojstopovými motorovými vozidlami alebo jazdnými súpravami do 3,5 t po zaplatení úhrady za užívanie týchto komunikácií. Uvedenú skutočnosť upravuje zákon č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov. Z uvedeného vyplýva, že motocykle úhrade za užívanie týchto pozemných komunikácií nepodliehajú.
Vysledok: je to jasne, moto nemusi mat dialnicnu znamku, len skutristi do 125cm3 bacha na minimalnu 80ku
Moja otazka:
Musí mat automobil „rezervu“, alebo staci sada na opravu pneu?
Ide mi o to, ze mam auto na LPG a v tom pripade nemam rezervu kam dat, lebo tam je nadrz.
Odpoved:
V zmysle vyhlášky Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky č. 578/2006 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti zákona č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a o zmene zákonov v znení neskorších predpisov, povinnou výbavou motorového vozidla kategórie M a N je okrem iného aj náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou predpísaného druhu a rozmeru. Uvedená povinná výbava sa nevzťahuje na vozidlá kategórie M1 a N1, ktoré sú vybavené prostriedkami na bezdemontážnu opravu poškodenej pneumatiky umožňujúce dočasné použitie.
Vysledok:
Ano, defekt sprej nepomoze, musis mat rezervu taku ako ma byt, ale napriklad nemusi byt nafukana...
Moja otazka:
Parkovanie na chodniku, musí ostat 150cm miesto, na akomkolvek chodniku?
Pretoze dakde v zakone je, ze na chodniku ked ostane 150cm miesta je to ok, teda kdekolvek,kde to neni zakazane?
Odpoved:
V zmysle schváleného zákon o cestnej premávke iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením nie je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.
Vysledok:
pochopil som teda, ze ano, mozes tam zastavit a stat, ale nie jazdit po nom...
podpis som si este nenastavil
- alcatelko
- moderátor
- Dátum registrácie: Po Máj 01, 2006 2:46 pm
- Skúter: piaggio zip lc
- Kontaktovať užívateľa:
ja z tohto chapem ze M1 a N1 rezervu nemusia mat...neviem ako ty...M1 je klasika osobak a N1 je male nakladne auto cize pickupy,kombiky s mrezou a dodavocky...cize do 3.5tony rezerva nemusi byt len set na opravu resp. gumy co mozu jazdit s defektom (bmw nema rezervu lebo ma dojazdove gumy takze porusuje vyhlasku?)kukolarik napísal: Uvedená povinná výbava sa nevzťahuje na vozidlá kategórie M1 a N1, ktoré sú vybavené prostriedkami na bezdemontážnu opravu poškodenej pneumatiky umožňujúce dočasné použitie.
Vysledok:
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
scooter racing team, vývoj, výroba a úpravy racing dielov
- dr.snake
- motorkár
- Dátum registrácie: Pi Jan 27, 2006 11:06 pm
- Skúter: neuvedený
- Kontaktovať užívateľa:
mame tu dajakych fizlov ne? nech nam to vysvetlia
- kukolarik
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
ALCI aby sme boli presny:alcatelko napísal:ja z tohto chapem ze M1 a N1 rezervu nemusia mat...neviem ako ty...M1 je klasika osobak a N1 je male nakladne auto cize pickupy,kombiky s mrezou a dodavocky...cize do 3.5tony rezerva nemusi byt len set na opravu resp. gumy co mozu jazdit s defektom (bmw nema rezervu lebo ma dojazdove gumy takze porusuje vyhlasku?)
Kategória M: motorové vozidlá, ktoré majú najmenej štyri kolesá a používajú sa na dopravu osôb
Kategória N: motorové vozidlá, ktoré majú najmenej štyri kolesá a používajú sa na dopravu nákladov
kategória M1 - vozidlá projektované a konštruované na prepravu cestujúcich, najviac s ôsmimi sedadlami okrem sedadla pre vodiča,
kategória N1 - vozidlá projektované a konštruované na prepravu tovaru s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg,
ZdroJ: http://www.portal.gov.sk/Portal/sk/Defa ... 9&aid=1634
Cize pokial je tam veta:
povinnou výbavou motorového vozidla kategórie M a N je okrem iného aj náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou predpísaného druhu a rozmeru. Uvedená povinná výbava sa nevzťahuje na vozidlá kategórie M1 a N1, ktoré sú vybavené prostriedkami na bezdemontážnu opravu poškodenej pneumatiky umožňujúce dočasné použitie.
tak to rozumiem tak, ze bezne auto je kategoria M, lebo M1 je na prepravu cestujucich a su to rozne tranzity a minibusy.
A teda povinna vybava je disk a guma...
Alci, bez urazky, ale najprv si pozre google, co je co az nasledne vysledok uvediem... peace
- alcatelko
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
mas auto? vybal si technicak a pozri si...ja mam N1 (skoda forman plus)...M osobne auto: dalej sa deli M1,M2... ako L je motocykel a mas L1,L2,L3 atd...N1,N2,N3 podla velkosti atd...
vyhlasku o deleni vozidiel poznam...pouzival som ju v diplomovke na Bc...ale len cast na motocykle
a ked pises o google...tak som zagooglil... http://www.portal.gov.sk/Portal/sk/Defa ... 9&aid=1634
vyhlasku o deleni vozidiel poznam...pouzival som ju v diplomovke na Bc...ale len cast na motocykle

a ked pises o google...tak som zagooglil... http://www.portal.gov.sk/Portal/sk/Defa ... 9&aid=1634
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
- THeBaNDiT
- moderátor
- Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
- Skúter: je už minulosť
- Kontaktovať užívateľa:
kuko, prave v tom texte, na ktory sa odvolavas, stoji toto:
Takze podla toho M1 su klasicke osobne auta...Kategórie vozidiel M
motorové vozidlá s najmenej štyrmi kolesami projektované a konštruované na prepravu cestujúcich sa členia na
* kategória M1 - vozidlá projektované a konštruované na prepravu cestujúcich, najviac s ôsmimi sedadlami okrem sedadla pre vodiča,
* kategória M2 - vozidlá projektované a konštruované na prepravu cestujúcich, s viac ako ôsmimi sedadlami okrem sedadla pre vodiča, s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 5 000 kg,
* kategória M3 - vozidlá projektované a konštruované na prepravu cestujúcich, s viac ako ôsmimi sedadlami okrem sedadla pre vodiča, s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou vyššou ako 5 000 kg.
- alcatelko
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
takze neviem kto necita a potom stresuje 

- kukolarik
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
Pani, je to tak!!! Proste uznavam, nepochopil som to, ale uz chapem a mate pravdu.
Proste neexistuje v TP mat M, kazdy tam ma M1 alebo M2 alebo co, ale nie M!!!
Ale ten zakon je potom blbo napisany...
No nech je ako je, dost na tom, ze mam M1 a rezerva je uz v pivnici...
dik za vysvetlenie, sory, ze som sa chybil... :bounce:
Proste neexistuje v TP mat M, kazdy tam ma M1 alebo M2 alebo co, ale nie M!!!
Ale ten zakon je potom blbo napisany...
No nech je ako je, dost na tom, ze mam M1 a rezerva je uz v pivnici...
dik za vysvetlenie, sory, ze som sa chybil... :bounce:
- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
v pohode, nestrielame, mnohe zakony su casto nezrozumitelne napisane... 

- miiireeec
- motorkár
- Dátum registrácie: Po Máj 26, 2008 12:13 pm
- Skúter: Yamaha XT 660 X
prevzaté z www.aktuality.sk
A je to vonku. Ministerstvo vnútra zverejnilo sadzobník pokút, ktoré sa týkajú účastníkov cestnej premávky. Ten je naozaj pestrý. Okrem až 650-eurovej pokuty za prekročenie rýchlosti, môžete zaplatiť aj za vulgárne gestá. prinášame vám výber zo sadzobníka.
Prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti ustanovenej pravidlami cestnej. premávky alebo prekročenie rýchlosti obmedzenej dopravnou značkou
1. o viac ako 10 km/h: 50 €
2. o viac ako 20 km/h: 100 €
3. o viac ako 30 km/h: 200 €
4. o viac ako 40 km/h: 300 €
5. o viac ako 50 km/h: 400 €
6. o viac ako 60 km/h: 500 €
7. o viac ako 70 km/h: 650 €
Neosvetlenie motorového vozidla počas jazdy rozsvietenými stretávacími svetlometmi alebo im na roveň: 60 €
Používanie telefónneho prístroja vodičom vozidla počas jazdy okrem telefonovania s použitím systému „voľné ruky“ alebo vykonávanie inej obdobnej činnosti, ktorá nesúvisí s vedením vozidla: 60 €
Používanie hanlivých gest a iných vulgárnych prejavov voči ostatným účastníkom cestnej premávky: 30 €
Nepripútanie sa bezpečnostným pásom alebo nepoužitie iného zadržiavacieho zariadenia počas jazdy: 60 €
fajne no... o alkohole neviem ako.. ale poviem vám toľko že v ITL to s alkoholom funguje tak, že máte hranicu do ktorej môžte jazdiť (nevim či nie 0,15 či koľko) ale akonáhle sa stanete účastníkom nehody ste v P... aj tak
.... no a keď máte toho viac ako je dovolené tak sa s vami nes.rú, auto(vase) sa predá a peniaze z auta idú vláde....ani ja som tomu nechcel veriť...čo myslíte príde niekedy niečo takéto aj ku nám..?? 
A je to vonku. Ministerstvo vnútra zverejnilo sadzobník pokút, ktoré sa týkajú účastníkov cestnej premávky. Ten je naozaj pestrý. Okrem až 650-eurovej pokuty za prekročenie rýchlosti, môžete zaplatiť aj za vulgárne gestá. prinášame vám výber zo sadzobníka.
Prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti ustanovenej pravidlami cestnej. premávky alebo prekročenie rýchlosti obmedzenej dopravnou značkou
1. o viac ako 10 km/h: 50 €
2. o viac ako 20 km/h: 100 €
3. o viac ako 30 km/h: 200 €
4. o viac ako 40 km/h: 300 €
5. o viac ako 50 km/h: 400 €
6. o viac ako 60 km/h: 500 €
7. o viac ako 70 km/h: 650 €
Neosvetlenie motorového vozidla počas jazdy rozsvietenými stretávacími svetlometmi alebo im na roveň: 60 €
Používanie telefónneho prístroja vodičom vozidla počas jazdy okrem telefonovania s použitím systému „voľné ruky“ alebo vykonávanie inej obdobnej činnosti, ktorá nesúvisí s vedením vozidla: 60 €
Používanie hanlivých gest a iných vulgárnych prejavov voči ostatným účastníkom cestnej premávky: 30 €
Nepripútanie sa bezpečnostným pásom alebo nepoužitie iného zadržiavacieho zariadenia počas jazdy: 60 €
fajne no... o alkohole neviem ako.. ale poviem vám toľko že v ITL to s alkoholom funguje tak, že máte hranicu do ktorej môžte jazdiť (nevim či nie 0,15 či koľko) ale akonáhle sa stanete účastníkom nehody ste v P... aj tak

Yamaha - ride the right bikes
- kika
- skútrista
- Dátum registrácie: Pi Mar 03, 2006 6:12 pm
- Skúter: Gilera Runner 125 ST
chcem sa spytat na jednu vec - po novom uz neplati ze vozidlo iduce po kruhovom objazde ma prednost? lebo ja som bola tak zvyknuta, teraz plati ze ma prednost ten zprava?
- DAR0
- st. skútrista
- Dátum registrácie: So Okt 04, 2008 8:23 pm
- Skúter: Yamaha Aerox 5BR 2000
- Kontaktovať užívateľa:
mno ked neni kruhac riadeny zbnackami tak ano
- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
Aj ked media informuju, aj tak sa najde dajaka popleta, co si to vysvetli inac, ze Kika?
Kazdy normalny kruhovy objazd je osadeny znackami Hlavna cesta a Daj prednost v jazde... Ak tam ovsem nahodou znacky nie su, tak plati pravidlo pravej ruky... ale takych pripadov je velke minimum.
Aj ked si aj tak myslim, ze lepsie by bolo, keby boli kruhove objazdy osadene znackami Kruhovy objazd, a bolo by uzakonnene, ze na takomto oznacenom objazde ma prednost ten, kto sa v nom nachadza (teraz je to vsak naopak) ...ale ako to uz byva, ak sa to da spravit komplikovanejsie, spravme to komplikovanejsie...
Takze este raz na zhrnutie: ak je kruhovy objazd osadeny znackami Hlavna cesta a Daj prednost v jazde (resp. Stop), platia tieto znacky... Ak nie je osadeny tymito znackami, plati pravidlo pravej ruky.

Aj ked si aj tak myslim, ze lepsie by bolo, keby boli kruhove objazdy osadene znackami Kruhovy objazd, a bolo by uzakonnene, ze na takomto oznacenom objazde ma prednost ten, kto sa v nom nachadza (teraz je to vsak naopak) ...ale ako to uz byva, ak sa to da spravit komplikovanejsie, spravme to komplikovanejsie...
Takze este raz na zhrnutie: ak je kruhovy objazd osadeny znackami Hlavna cesta a Daj prednost v jazde (resp. Stop), platia tieto znacky... Ak nie je osadeny tymito znackami, plati pravidlo pravej ruky.

- DAR0
- st. skútrista
- Kontaktovať užívateľa:
mno ako bolo to tak aj doteraz nie? neviem preco teraz tak pletu ludi 13 novemba som mal skusky na AM ko a normlne to uz tak bolo 

- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
tiez sa mi vidi, ze to bolo doteraz takisto, ale ked to tak casto opakuju, tak asi nejaka zmena bola, ci nie? Lebo ak sa vlastne nic nezmenilo, tak iba cisto magoria ludi... :drunken:
- DAR0
- st. skútrista
- Kontaktovať užívateľa:
mno ved o tom hovorim na 100% to bolo tak ved som pisal testy na 55
hih nexem sa chvalit
:D:D to bude teraz riziko ist po kruhaci pode dajaky dedo co v spravach zacul na 50 % akusi info o pravidle pravej ruky a buuuum
WARNING!!!

- kika
- skútrista
- Dátum registrácie: Pi Mar 03, 2006 6:12 pm
- Skúter: Gilera Runner 125 ST
dakujem za ozrejmenie, nerobim zatial paniku, len sa mi nechcelo citat cely zakon
a z medii idu rozne spravy, ktore ma zmiatli. ok takze ako po starom, ked som na kruhaci tak moze ist aj tatrovka, ale ja mam prednost (myslim ten kruhac oznaceny znackami) 

- DAR0
- st. skútrista
- Kontaktovať užívateľa:
ano mozes kruzit do kedy sa ti v hlave nezatoci potom daj rychlo znamenie smeru jazdy ked budes vychadzat
len pri vy VYchadzani z kruhaca
len pozor na vikendovych soferov ty su nebezpecnejsi ako ani neviem co:D

- macher2404
- cyklista
- Dátum registrácie: Ut Aug 05, 2008 8:48 am
- Skúter: Simson S51 Electronic Tuned
V tom novom zakone som sa nedočital o motorkach s konštrukčnou rychlostou do 45 km/h co tu je vescina na tomto fore že musia byť prilby. Takže neviem. Je tam len o stvorkolkach ze ktore maju väsciu ako 45km/h že musia mať prilby. Vyjarite sa! 

- macher2404
- cyklista
- Dátum registrácie: Ut Aug 05, 2008 8:48 am
- Skúter: Simson S51 Electronic Tuned
ale tam to neni napisaneDAR0 napísal:prilbu mat musis

- PeterZ
- motorkár
- Dátum registrácie: Ut Júl 17, 2007 10:31 am
- Skúter: Peugeot Vivacity Silversport
- Kontaktovať užívateľa:
Z prehľadu blokových pokút 8/2009 Z. zák. vyberám:
Druh priestupku Výška pokuty
Povinnosti niektorých vodičov a spolujazdcov
Jazda na motocykli bez okuliarov 30 € (903,78 Sk)
Jazda na motocykli bez prilby 60 € (1 807,56 Sk)
Jedenie, pitie či fajčenie na motocykli 60 € (1 807,56 Sk)
Druh priestupku Výška pokuty
Povinnosti niektorých vodičov a spolujazdcov
Jazda na motocykli bez okuliarov 30 € (903,78 Sk)
Jazda na motocykli bez prilby 60 € (1 807,56 Sk)
Jedenie, pitie či fajčenie na motocykli 60 € (1 807,56 Sk)
- Beella
- st. skútrista
- Dátum registrácie: Po Mar 31, 2008 7:24 pm
- Skúter: Piaggio NRG Power DT
- Kontaktovať užívateľa:
O telefonovani nic??? tak je to ok