ako zostat zdravy skutrista?
Moderátor: Moderators
-
- st. trojkolkár
- Dátum registrácie: Ne Jún 15, 2008 10:49 pm
- Skúter: Keeway hurricane
ako zostat zdravy skutrista?
zdravim vsetkych. som pomerne cerstvy skutrista a uz ma vsetci plasia ako budem mat reumu na kazdom kusku tela.
chcel by som poprosit skusenych dlhorocnych skutristov a motorkarov aby mi to trochu objasnili v zmysle: ci maju nejake vazne zdravotne problemy, ako sa obliekaju, pri akych teplotach maximalne jazdia, za akeho pocasia, ci pouzivaju spacialne termokolenacky alebo nejake navleky, pripadne spodne pradlo, rukavice alebo kuklu kedtak kedy a pri akych teplotach, kolko maju najazene kolko jazdia rocne a tak...
dakujem vopred za odpovede
chcel by som poprosit skusenych dlhorocnych skutristov a motorkarov aby mi to trochu objasnili v zmysle: ci maju nejake vazne zdravotne problemy, ako sa obliekaju, pri akych teplotach maximalne jazdia, za akeho pocasia, ci pouzivaju spacialne termokolenacky alebo nejake navleky, pripadne spodne pradlo, rukavice alebo kuklu kedtak kedy a pri akych teplotach, kolko maju najazene kolko jazdia rocne a tak...
dakujem vopred za odpovede
podpis som si este nenastavil
- matio
- st. skútrista
- Dátum registrácie: St Apr 25, 2007 11:01 am
- Skúter: Motorro Polly 50
- Kontaktovať užívateľa:
Az taka paranoja to nie je. Ved ked budes sam jazdit, uvidis, kedy ti je zima. Telo najviac trpi v chladnom pocasi, takto v lete to myslim problem nie je az taky strasny, ale netreba podcenovat jarne a jesenne vyjazdy, lebo ked je vonku tak 10C, tak je to uz fakt na draka a je fakt dobre mat bundu, rukavice, integralu riadne utesnenu
Co sa tyka kolien, tie tak trpiet az nemusia, kedze vacsinou si ich kazdy schova pod riaditka, na klasickej moto to je uz o inom, tam to nie je kam schovat a tam nohami clovek potrebuje hybat. Nemusis sa stresovat, jazdi tak, aby ti nebola zima
A zase to neprehanaj, nemusis sa varit vo vlastnej kozi.

- owwidius
- st. skútrista
- Dátum registrácie: Po Jún 05, 2006 11:55 pm
- Skúter: Suzuki V-Strom 650 ABS 2007
- Kontaktovať užívateľa:
malokto ti tu povie, ked vacsina tu ma do 25 rokov. to nieje ze dnes ides na skuter a zajtra ta budu bolet klby. ale preco myslis ze tak vela starsich motorkarov rozprava o ich ponicenom zdravi, len tak zo srandy? dnes si mozes vybrat kopu kvalitneho oblecenia, co pred rokmi nebolo, tak to vyuzi!! snaz sa problemom predchadzat a ne ich potom riesit.
zima je individualna. a na niektore casti sa ti mozno iba zima nemusi zdat. kolenacky si davam pod rifle ked je pod 20. kuklu davam ked je pod 15 (mam rad teplo), v rukaviciach jazdim skoro stale, iba ked je nad 30 tak si dam cyklisticke s kratkymi prstami. na chrbat a ladviny mi nikdy neni zima ale radsej si ten ladvinak dam.
zima je individualna. a na niektore casti sa ti mozno iba zima nemusi zdat. kolenacky si davam pod rifle ked je pod 20. kuklu davam ked je pod 15 (mam rad teplo), v rukaviciach jazdim skoro stale, iba ked je nad 30 tak si dam cyklisticke s kratkymi prstami. na chrbat a ladviny mi nikdy neni zima ale radsej si ten ladvinak dam.
- marko358
- st. skútrista
- Dátum registrácie: Po Mar 19, 2007 7:42 pm
- Skúter: neuvedený
no mozem ti povedat ze moj dedko jadil na pincli aj v zime a ma to take nasledky ze ked si ide zahrat tenis tak si konena namazava a dava si vseliake kolenacky
no a ja nejazdim ked je menej ako 15 stupnou priblizne zvetsa si hodim na seba kozenu bundicku z louisu kolenacky made in lidl , rukavice a rifle ak sa mi zda ze fuka alebo je tak chladnesie tak si dam aj ladvinak ale inac ked idem nieco len vyskusat ci skut ide a idem 30 tak vybehnem aj v tricku a kratasoch
no a ja nejazdim ked je menej ako 15 stupnou priblizne zvetsa si hodim na seba kozenu bundicku z louisu kolenacky made in lidl , rukavice a rifle ak sa mi zda ze fuka alebo je tak chladnesie tak si dam aj ladvinak ale inac ked idem nieco len vyskusat ci skut ide a idem 30 tak vybehnem aj v tricku a kratasoch
- alcatelko
- moderátor
- Dátum registrácie: Po Máj 01, 2006 2:46 pm
- Skúter: piaggio zip lc
- Kontaktovať užívateľa:
termonavleky na kolena, teraz uz vecsinou aj moto gate, samozrejmost integrala a rukavice (bez toho nevijdem z garaze),dlhsie trasy kozene topanky,neprefukava bunda atd...jazdim hlavne ked je pekne ale ked ma zastihne dazd tak ak mam so sebou prsiplast tak samozrejme ten ak nie tak nejak to prezijem
inac bezne jazdim do 8°C...

............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
scooter racing team, vývoj, výroba a úpravy racing dielov
scooter racing team, vývoj, výroba a úpravy racing dielov
- Mayulik
- st. skútrista
- Dátum registrácie: Ne Júl 06, 2008 9:39 pm
Myslim, ze oblecenie netreba podcenovat. Ked som zacinala jazdit, tak som mala trosku mindraky, ze na malom pincli som oblecena jak kozmonaut, ale vela fakt ze skusenych motorkarov mi hovorilo, ze radsej sa obliect, ako potom stukat, ze tu ma boli a tu ma picha
. A je to tak. Minule som si nedala ladvinak, ze len idem na chvilu do mesta a ze vsak mam aj tak dlhu bundu a potom som tyzden chodila zo seknutymi krizami.

Kawasaki ER-6f

to odhadnes kedy co naseba ale zaklad je intreglala dobra bunda rukavice a na vacej moto aj gate ja om jazdil normalne ked bolo okolo 0 rano do roboty dakych 5 km a tam bola aj kukla a spodky a samozrejme aj boti ale da sa vsetko len sa streba vzdi striedmo obliect lahsie sa vizlecesa ako ked ti bude daco chybat ked bude kosa
- VLADY
- spammer
- Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
- Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...
Takto Ti to poviem synku.... do 30ky mi nič nebolo a až potom to tak nejak postupne začalo... a to som aj tak dovtedy na scootri a ani moto nejazdil...leda sem tam nejaká požičaná chrchla pár kilákov pre zábavu...takže je to individuálne. Napríklad moja svokra má artrózu..myslíš že sa v mladosti motorkovala???
....jazdi tak oblečený aby si necítil chlad na kĺboch... nákolenníky pod rifle, rukavice ,šatka okolo krku alebo nákrčník sa nedáva len na jar alebo na jeseň ak je vonku 10-15°C..... pretiahnuť kríže alebo ladviny Ti môže aj v lete.... stačí že sa spotíš pod ladviňákom a potom si ho dáš dole lebo načo šak je teplo a na druhý deň si troska.....
Napríklad ja bežne vozím zo sebou letné a aj zimné rukavice a veru ak idem v noci alebo večer napr. (z kofoly v SC) ak zájde slnko a je už chladno tak zastavím a prehodím....A vôbec tento rok je to leto zas nejaké divné......
....jazdi tak oblečený aby si necítil chlad na kĺboch... nákolenníky pod rifle, rukavice ,šatka okolo krku alebo nákrčník sa nedáva len na jar alebo na jeseň ak je vonku 10-15°C..... pretiahnuť kríže alebo ladviny Ti môže aj v lete.... stačí že sa spotíš pod ladviňákom a potom si ho dáš dole lebo načo šak je teplo a na druhý deň si troska.....

Napríklad ja bežne vozím zo sebou letné a aj zimné rukavice a veru ak idem v noci alebo večer napr. (z kofoly v SC) ak zájde slnko a je už chladno tak zastavím a prehodím....A vôbec tento rok je to leto zas nejaké divné......
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny!
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem.

- konti
- st. skútrista
- Dátum registrácie: Št Mar 09, 2006 5:17 pm
- Kontaktovať užívateľa:
ja odporúčam tiež radšej investovať do oblečenia skôr ako je neskoro.
Na mojom "scootri" jazdím stále naobliekaný jak snehuliak... Termo vrch, spodok, čižmy, gate zozipsované s bundou, ladviňák nenosím, ale keď jazdím k večeru, tak jak obteká vzduch okolo mňa, tak sem-tam cítim chlad na chrbát... Asi si nejaký kúpim.
O prilbe a rukaviciach asi ani nemá zmysel hovoriť
Ale zvyčajne jazdím asi o niečo vyššími rýchlosťami ako priemerný scooter
(hlavne ak idem s mabi-m) 
PS: teraz som od priateľky dostal moto rifle, s tými ešte skúsenosť nemám, ale keď budú tak sa podelím
Na mojom "scootri" jazdím stále naobliekaný jak snehuliak... Termo vrch, spodok, čižmy, gate zozipsované s bundou, ladviňák nenosím, ale keď jazdím k večeru, tak jak obteká vzduch okolo mňa, tak sem-tam cítim chlad na chrbát... Asi si nejaký kúpim.
O prilbe a rukaviciach asi ani nemá zmysel hovoriť

PS: teraz som od priateľky dostal moto rifle, s tými ešte skúsenosť nemám, ale keď budú tak sa podelím

Naposledy upravil/-a konti v Ut Júl 22, 2008 11:22 am, upravené celkom 1 krát.
- kukolarik
- moderátor
- Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 7:11 pm
- Skúter: nemam moto
- Kontaktovať užívateľa:
Jasne, do dobreho oblecenia sa oplati investovat z viacerych dovodov:
- ochrana zdravia pri pade
- dlhodoba ochrana pri jazde
- ochrana pred dazdom
- je to pohodlne
- ak raz vymenis motorku, oblecenie ostava
a prilbu urcite otvaraciu, dlho som vahal, mal ine, teraz si gratulujem, Airoh SV55 je absolutne genialna
- ochrana pred dazdom
- je to pohodlne
a prilbu urcite otvaraciu, dlho som vahal, mal ine, teraz si gratulujem, Airoh SV55 je absolutne genialna
- Looserqo
- cyklista
- Dátum registrácie: Ut Máj 20, 2008 1:08 pm
- Kontaktovať užívateľa:
2 marko & thebandit
chlapci.
asi zabudate na to, ze ja sa pohybujem uplne inou rychlostou ako vy dvaja.
bol som v barcelone. je tam v premavke podstatne viac skutrov ako aut..... slecinka ide z prace v kostymceku, slahne prilbu na hlavu a uz sa vezie. ..
ziadny skafander
ked idem mimo mesta (co nechodim skoro vobec) tak sa trosku teplejsie obleciem ak treba, ale aby som sa na cestu do prace teraz cez leto prezliekal do kozenych gati, to by mi muselo hrabat.
chlapci.
asi zabudate na to, ze ja sa pohybujem uplne inou rychlostou ako vy dvaja.
bol som v barcelone. je tam v premavke podstatne viac skutrov ako aut..... slecinka ide z prace v kostymceku, slahne prilbu na hlavu a uz sa vezie. ..
ziadny skafander
ked idem mimo mesta (co nechodim skoro vobec) tak sa trosku teplejsie obleciem ak treba, ale aby som sa na cestu do prace teraz cez leto prezliekal do kozenych gati, to by mi muselo hrabat.
- THeBaNDiT
- moderátor
- Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
- Skúter: je už minulosť
- Kontaktovať užívateľa:
- ani ja nechodim v kozenych gatiach... (nemam)
- ja som do juna 2008 jazdil 2 roky na Keeway-i Matrix, takze viem, akou rychlostou sa pohybujes...
- aj pri mensej rychlosti Ti v tricku za horuceho dna fuka na chrbat, co na pocit mozno prijemne chladi, ale oblicky si casom budu mysliet svoje...
- a aj v meste sa stava kopec dopravnych nehod...
Na Matrixe som jazdil vzdy v motobunde s chranicmi (odkedy som si ju kupil), iba v absolutnych horucavach som siel trebars v tricku, ale to som zasa neprehanal rychlosti (hovorim o Matrixe) a samozrejme v ramci moznosti premavky...
Len chcem tolko dodat, ze lepsie je teraz sa vozit dobre zabezpeceny (nielen po bezpecnostnej stranke, ale najma po teplotnej stranke), lebo to, co teraz necitis, Ti telo da skor ci neskor pocitit... Kolenacky som na Matrixe nosil pod rifliami vzdy, za akychkolvek teplot, na Aprilii k nim pribudol uz aj ladvinovy pas vzdy + motobunda aj v horucave... ale to ako pises, su uz ine rychlosti.
Kazdy nech si nosi, co chce, ako tu uz pisali, kazdy ma svoje telo, ale moje kriedo (:mrgreen:) je, ze radsej drzim problemove partie v teple...
- ja som do juna 2008 jazdil 2 roky na Keeway-i Matrix, takze viem, akou rychlostou sa pohybujes...

- aj pri mensej rychlosti Ti v tricku za horuceho dna fuka na chrbat, co na pocit mozno prijemne chladi, ale oblicky si casom budu mysliet svoje...

- a aj v meste sa stava kopec dopravnych nehod...
Na Matrixe som jazdil vzdy v motobunde s chranicmi (odkedy som si ju kupil), iba v absolutnych horucavach som siel trebars v tricku, ale to som zasa neprehanal rychlosti (hovorim o Matrixe) a samozrejme v ramci moznosti premavky...
Len chcem tolko dodat, ze lepsie je teraz sa vozit dobre zabezpeceny (nielen po bezpecnostnej stranke, ale najma po teplotnej stranke), lebo to, co teraz necitis, Ti telo da skor ci neskor pocitit... Kolenacky som na Matrixe nosil pod rifliami vzdy, za akychkolvek teplot, na Aprilii k nim pribudol uz aj ladvinovy pas vzdy + motobunda aj v horucave... ale to ako pises, su uz ine rychlosti.
Kazdy nech si nosi, co chce, ako tu uz pisali, kazdy ma svoje telo, ale moje kriedo (:mrgreen:) je, ze radsej drzim problemove partie v teple...
- Mayulik
- st. skútrista
- Dátum registrácie: Ne Júl 06, 2008 9:39 pm
2 Looserqo:
zlatko, uz si niekedy zletel z bicykla? Ja si nemyslim, ze ide len o to ako rychlo sa pohybujes. Mozes padnut aj pri 40km/h a krasne sa pri tom oskalpovat od hlavy az po paty. Dobre oblecenie je ako druha koza. Radsej zoderem bundu a nohavice ako seba. Kamos padol a to bol dobre obleceny, len zabudol na rukavice a hned mal dlane bez koze. Bol mesiac PN. Nic prijemne.
zlatko, uz si niekedy zletel z bicykla? Ja si nemyslim, ze ide len o to ako rychlo sa pohybujes. Mozes padnut aj pri 40km/h a krasne sa pri tom oskalpovat od hlavy az po paty. Dobre oblecenie je ako druha koza. Radsej zoderem bundu a nohavice ako seba. Kamos padol a to bol dobre obleceny, len zabudol na rukavice a hned mal dlane bez koze. Bol mesiac PN. Nic prijemne.
Kawasaki ER-6f

- marko358
- st. skútrista
- Dátum registrácie: Po Mar 19, 2007 7:42 pm
ani ja nenosim kozene nohavice to by som v skole vyzeral
a nemusis nosit bundu ziadnu opach ja nosim takuto a vobec neprefuka je to hruba koza a ked chces mozes si podavat aj protektory http://www.louis.de/_208407e61dc87f34f9 ... f/0156.pdf a ktomu rifle s termo kolenackami ktomu rukavice , integralku , ladvinak a jedes

a nemusis nosit bundu ziadnu opach ja nosim takuto a vobec neprefuka je to hruba koza a ked chces mozes si podavat aj protektory http://www.louis.de/_208407e61dc87f34f9 ... f/0156.pdf a ktomu rifle s termo kolenackami ktomu rukavice , integralku , ladvinak a jedes
- VLADY
- spammer
TAK teda KUKER ešte raz Ta uvidím v tých dorvaných deravých riflách tak Ťa cvaknem a dám sem na forum foto na výstrahu....kukolarik napísal:Jasne, do dobreho oblecenia sa oplati investovat z viacerych dovodov:
- ochrana pred dazdom
- je to pohodlne

- yanchi
- skútrista
- Dátum registrácie: St Júl 25, 2007 8:07 pm
- Skúter: N/A
- Kontaktovať užívateľa:
ked by som mohol pripojit svoju skusenost... denne nabeham cca 100km na skutri. behavam v kratasoch + tricko (ked je horko), ked je zimsie mikina,rifle a vetrovka. ALE: ako som zacal takto behat viac na lahko na skutri, tak ma zacal bolet chrbat. uz sa u mna zacina stava pravidlom, ze minimalne raz tyzdenne dostanem krc do chrbta a rozne taketo problemy... co z toho vypliva? --> pre mna osobne to, ze kto chce byt zdravy, nech sa radsej oblece viac, jak menej..
- VLADY
- spammer
Lenže všetko to je odtiaľ potiaľ...a každému vyhovuje dačo iné,ja mám napríklad problém že radšej si ten ladvinňák ak je teplo nedám pretože ak si ho dám tak za 5 minút sa pod ním parádne spotím a potom to je horšie ako keď idem bez neho nespotený...A mám to odskúšané lebo ma párkrát prefúklo a cítil som to týždeň a teraz ak idem bez neho je to OK...