kdesi som cital vedecky nazor, ze kedze sa ladovce severneho polu topia a plavaju smerom na juh (kam inam), ochladzuju more, a tyka sa to najma Golfskeho prudu (ktory je teply a prinasa nam teplo a zrazky do Europy, preto tu bola a je taka vysoka hustota zaludnenia uz v minulosti). No a tento Golfsky prud sa bude ochladzovat, az moze zaniknut a estelen vtedy bude sranda v Europe. Otazka znie, ci to prebehne v priebehu najblizsich storoci az tisicroci, alebo uz desatroci...

Skutra zatial nepredavam, pre istotu...
A nadhodim este jednu "pozitivnu" informaciu. Ako viete, globalne oteplovanie maju na svedomi sklenikove plyny a pod. A teraz pocuvajte: Sibir je z velkej casti zamrznuta zem. V tej zemi je vela vela vela metanu (pod ladom). Lad sa vplyvom postupneho oteplovania topi. Cim viac sklenikovych plynov, tym teplejsie je a tym viac sa topi. A az to dosiahne kriticku mez (medz?), zacne unikat uvazneny metan, ktoreho je tam obrovske mnozstvo (videl som v telke v tom dokumente, ako vyvrtali v lade dieru, a unikajuci plyn normalne zapalili) a estelen potom bude celosvetovy problem so sklenikovymi plynmi a globalnym oteplovanim... Uff...
No nezufajme.

Ak by solidne stupla hladina mora, mozno budeme mat na juznom Slovensku plaze...

(madarskym susedom: bez urazky

)
EDIT1: jo, prave som to pisal, snejk ma predbehol, lebo som sa rozpisal

EDIT2: bratislavcania sa nebudu musiet zberat do Chorvatska, to my na severe si budeme planovat vylet k moru