Vodičák na auto od 17 rokov

tu sa prezentujte, čmárajte a podobné veci

Moderátor: Moderators

Správa
Autor
Užívateľov profilový obrázok
rObi-nO
skútrista
skútrista
Dátum registrácie: Ut Nov 30, 2010 6:06 pm
Skúter: Honda CBR 125R Repsol
Kontaktovať užívateľa:

Vodičák na auto od 17 rokov

#1 Príspevok od užívateľa rObi-nO » Ut Mar 08, 2011 9:49 pm

Čo hovoríte na ten nový zákon ?

Dneska to vraj dávali na Markíze, že schválili od 17rokov vodičák na auto.

Podmienka je ževraj, spolujazdec ktorý ma 10 rokov prax. :D
podpis som si este nenastavil

9393andy
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Št Feb 11, 2010 12:07 am
Skúter: Yamasaki ym150t

Re: Vodičák na auto od 17 rokov

#2 Príspevok od užívateľa 9393andy » Ut Mar 08, 2011 9:54 pm

OD 17 rokov? Nejaka blbosť.
Ja osobne by som nechal 18.Je to primerany vek.Skôr odcudzujem tie nove "nápady"
Jazdiť prvy rok len s človekom čo ma vodičsky(načo si ho potom budem robiť ja)
popripadne nejazdiť po polnoci.
Alebo jazdiť na slabšom aute.(Nedostanem 1.9 ale oco mi kupi 1.2HTP? :lol: )
Par ludi ide ožratych s diskoteky po polnoci dom autom zabiju sa a odskačem si to ja čo som na disko v živote nebol a opity som bol raz v živote :bad:
Naposledy upravil/-a 9393andy v Ut Mar 08, 2011 9:57 pm, upravené celkom 1 krát.

ice_cream71
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: So Okt 31, 2009 9:57 pm
Skúter: Malagutti f15 firefox :P
Kontaktovať užívateľa:

#3 Príspevok od užívateľa ice_cream71 » Ut Mar 08, 2011 9:55 pm

spolujazdec ktory ma 10 rokou prax? ja som pocul menej a podla man to je uplne zbytocne vyuzijes si myslim ze nikde mozno v niakej firme kde budes poznat sefa a bude s tebou jazdit niaky zavoznik stary, myslim ze do normalnej premavky uplne zbytocna vec, ked budem chcet ist von vecer tak mam zobrat tatka zo sebou?
Mozem oŠtat cely podpis :)

rObi-nO
skútrista
skútrista
Kontaktovať užívateľa:

#4 Príspevok od užívateľa rObi-nO » Ut Mar 08, 2011 10:05 pm

Aj ja si myslím, dúfam to schvália na takých 5rokov. Kamarát ma 6 rokov vodičák, tak to by šlo. :)

PesFilipes
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Pi Okt 03, 2008 4:07 pm
Skúter: moto-Honda hornet cb600 f

#5 Príspevok od užívateľa PesFilipes » Ut Mar 08, 2011 10:14 pm

podla mna je to dobrá vec, pedstavte si že chlapec bude jazdiť zo svojim otcom a bude stale pod dohladom čiže sa nebude môcť šialiť a robiť blbosti a keď už bude mať 18 tak bude ovela skúsenejší ako keby mu ho dali len v 18-tke

9393andy
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Št Feb 11, 2010 12:07 am
Skúter: Yamasaki ym150t

#6 Príspevok od užívateľa 9393andy » Ut Mar 08, 2011 10:15 pm

Pochybujem že prejde vodičak od 18.Na to sa nespoliehaj.Sam vidiš že by to najradšej zvišili ale chcú opatrenia ako som písal hore.Takže od 17 určite nie.A ak áno tak kym to schvália ty už budeš kupovať svoje tretie auto :)

rspeed
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: So Aug 11, 2007 1:11 pm
Skúter: Hyena(motor minarelli)+ Gilera Runner ST 125+ Suzuki GSR 600

#7 Príspevok od užívateľa rspeed » Ut Mar 08, 2011 10:24 pm

... podla mna to prejde a bude to plus ... su s tym pozitivne skusenosti napr v nemecku - o tretinu klesli nehody vodicov s vodicakom pod 5 rokov ... ta podmienka spolujazdca s 10 rocnov praxov by pocas prveho roka new vodicom pomohla - v poslednych mesiacoch zomrelo na cestach prilis vela "mladych pretekarov"...

matrixko

#8 Príspevok od užívateľa matrixko » Ut Mar 08, 2011 10:38 pm

keby to aspon uz schvalily hned by som uz robil vodicak :D

TomasARN
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ne Júl 29, 2007 11:35 am
Skúter: Kawasaki ER-6n, 2009
Kontaktovať užívateľa:

#9 Príspevok od užívateľa TomasARN » Ut Mar 08, 2011 10:41 pm

Nech to daju od 21 :D

Domco
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: St Sep 12, 2007 1:48 pm
Skúter: Piaggio X8

#10 Príspevok od užívateľa Domco » Ut Mar 08, 2011 11:13 pm

ja by som bol osobne za to aby to zostalo na 18 ,je to tak akurat, pripadne pri osemnastke zvolit tu vec so skusenym doprovodom ,zomiera prilis vela ludi
Ale napr vec s alkoholom je pozitivum urcite ,aj ked osobne by som to zaviedol este tvrdsie
Gilera runner => Piaggio X8

Zihuataneo
st. kolobežkár
st. kolobežkár
Dátum registrácie: Pi Júl 18, 2008 8:32 pm
Skúter: PIAGGIO X EVO 125

#11 Príspevok od užívateľa Zihuataneo » Ut Mar 08, 2011 11:25 pm

nechat od 18 bez doprovodu a odstupnovat to podla Kw motora...potom by sa nestavalo ze tatkov novy bavor ci audi skonci v srote...ked memozu mlady sadnut na velku moto nemali by sadat ani do 200 konoveho auta.

matrixko

#12 Príspevok od užívateľa matrixko » Ut Mar 08, 2011 11:33 pm

ked memozu mlady sadnut na velku moto nemali by sadat ani do 200 konoveho auta.

Zihuataneo:tak presne tento nazor mam nato aj ja uplne s tebou suhlasim ;)

ice_cream71
st. skútrista
st. skútrista
Kontaktovať užívateľa:

#13 Príspevok od užívateľa ice_cream71 » Ut Mar 08, 2011 11:51 pm

a ked mam stary kadett z 86 roka a ma 170 koni tak odkedy nanom budem moct jazdit od 24? takisto sa da ist rychlo aj na 100 konovom aute aj na 300 konovom nieje vsetko o vykone auta :)

rObi-nO
skútrista
skútrista
Kontaktovať užívateľa:

#14 Príspevok od užívateľa rObi-nO » Ut Mar 08, 2011 11:53 pm

Zihuataneo
st. kolobežkár
st. kolobežkár
Dátum registrácie: Pi Júl 18, 2008 8:32 pm
Skúter: PIAGGIO X EVO 125

#15 Príspevok od užívateľa Zihuataneo » St Mar 09, 2011 1:40 am

ice_cream71 napísal:a ked mam stary kadett z 86 roka a ma 170 koni tak odkedy nanom budem moct jazdit od 24? takisto sa da ist rychlo aj na 100 konovom aute aj na 300 konovom nieje vsetko o vykone auta :)
lenze ono to je o vykone auta...nie o jeho maximalnej rychlosti.Ako vravis rychlo dokaze ist aj 70 aj 200 konove auto ale podstatne je ze dokazat ovladat dane auta je dost rozdielne

Mitko
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Št Mar 05, 2009 12:14 pm
Skúter: Aprilia sr street

#16 Príspevok od užívateľa Mitko » St Mar 09, 2011 7:45 am

ja mam asi taký nazor na to, že išiel by som inou cestou....skor by som nejak predlžil dobu autoškoly aspon teda prakticku časť.
ja som vodič z povolania a ked vidim na rozvoze čo vedia dorobiť ludia....za 2 týždne v autoškole sa proste niekto nenauči skoro nič...
najhoršie je, že poväčšine sa vodičak aspon u nas robil tak, že sa chalana alebo babu vzali na jazdu vybehli mimo mesto a na taku trasu kde sťažka vobec stretnu auto....a jazdia aby sa urobili kilometre a na konci jazdy ich inštruktor rozpísal trebars na 2-3 jazdy koli urychleniu kurzu a aby stihli čo najviac ludi " akože prakticky zaučiť"...potom ked taký jazdec došiel do premávky riadnej tak bol v panike čo sa to vlastne deje nehovoriac o tom , že v tom strese mu vypadlo všetko čo suviselo s vedomosťami o hlavných a vedlajšich cestach a nejakých pravidlach platiacich pre prednosť v jazde.
alkohol to je bez debaty tam je to v poriadku, alkohol nema čo robiť za volantom.
a zhanať si niekoho na to aby som zbehol do mesta na nakup kto ma 10 ročnu prax je asi blbosť...

ice_cream71
st. skútrista
st. skútrista
Kontaktovať užívateľa:

#17 Príspevok od užívateľa ice_cream71 » St Mar 09, 2011 9:43 am

Zihuataneo napísal:
ice_cream71 napísal:a ked mam stary kadett z 86 roka a ma 170 koni tak odkedy nanom budem moct jazdit od 24? takisto sa da ist rychlo aj na 100 konovom aute aj na 300 konovom nieje vsetko o vykone auta :)
lenze ono to je o vykone auta...nie o jeho maximalnej rychlosti.Ako vravis rychlo dokaze ist aj 70 aj 200 konove auto ale podstatne je ze dokazat ovladat dane auta je dost rozdielne

ale je to blbost lebo moj otec bol automobilovy zavodnik majster ceskoslovenska v zavodoch do kopcov v 80/81 a ucil ma od 12 jazdit takze musia to niak upravit podla mna im to neprejde jazdil som aj na 300 konovom porsche a aj na fabii 45 konovej a myslim si ze trosku viem jazdit nemam problem sadnut do akeho kolvek auta a ist a vsetko je o soferovi ked chces tak sa da jazdit slusne a zabit sa da aj v 45km/h rychlosti takze neni ocom :)

deltoro5784
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Ne Júl 20, 2008 12:54 pm
Skúter: Honda VFR 800 V4
Kontaktovať užívateľa:

#18 Príspevok od užívateľa deltoro5784 » St Mar 09, 2011 9:58 am

Ešte to neschválili, je to len návrh tak zatiaľ nemá zmysel diskutovať o niečom čo nieje.
Inak za alkohol za volantom by som dával doživotný zákaz šoférovania úplne bez debaty. To je to isté ako keď niekto niekoho zastrelí a potom by mu o rok znova dali zbraň.
Keeway Focus 50@70 2006 - 2010
Honda CBF 125 2009 - 2012
Honda VFR 800 V-Tec 2012 -

ice_cream71
st. skútrista
st. skútrista
Kontaktovať užívateľa:

#19 Príspevok od užívateľa ice_cream71 » St Mar 09, 2011 9:59 am

suhlas

viper
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: So Júl 08, 2006 7:59 pm
Skúter: Kawasaki Versys 2009
Kontaktovať užívateľa:

#20 Príspevok od užívateľa viper » St Mar 09, 2011 10:59 am

Ja sa smejem na "10 rocna prax", WTF ?? Ako nic v zlom ale ked ma niekto 10 rokov vodicak v sufliku tak je podla mna natom horsie ako ten mlady co prave vysiel z autoskoly.
A je jedno ci je to clovek z lazov alebo z mesta.

Takze prax je podla mna velmi nestastne definovana ale lepsie riesenie asi neexistuje.
Je to podla mna len na rodicoch, ci pustia mladeho za volant svojho auta.
Kawasaki Versys Touring Edition
Obrázok

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
Skúter: je už minulosť
Kontaktovať užívateľa:

#21 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » St Mar 09, 2011 11:16 am

ice_cream71 napísal:ale je to blbost lebo moj otec bol automobilovy zavodnik majster ceskoslovenska v zavodoch do kopcov v 80/81 a ucil ma od 12 jazdit takze musia to niak upravit podla mna im to neprejde jazdil som aj na 300 konovom porsche a aj na fabii 45 konovej a myslim si ze trosku viem jazdit nemam problem sadnut do akeho kolvek auta a ist a vsetko je o soferovi ked chces tak sa da jazdit slusne a zabit sa da aj v 45km/h rychlosti takze neni ocom :)
kopec mladych by sa mohlo naucit soferovat uz v 14tich rokoch, o tom to nie je. Je to o tom, ze z pohladu statistiky nie su mladi sposobili za kazdych okolnosti sa spravne rozhodovat a spravat v cestnej premavke. Puberta u mnohych trepe aj v 17tich a sami zo sprav vieme, kolko 18- ci 19-rocnych sposobi dopravne nehody (samozrejme s autom plne obsadenym ludmi rovnakeho veku).
Ak by som mal otca pilota lietadla, tiez by ma potajme mohol naucit pilotovat lietadlo, ale zakon je zakon a oficialne pilotovat by som ho mohol az s preukazom pilota (alebo ako sa to vola).
A co sa tyka vykonu aut, tak tiez sa cudujem, ako to, ze auta este nerozdelili podla vykonu motorov (resp. pomeru vykon/hmotnost), ako je tomu u motoriek. Najhorsia kombinacia je nevybureny mlady vodic (nehovorim, ze i medzi starsimi sa taki nenajdu) a silne auto (vacsinou tatkove). Smrtelna kombinacia.
viper napísal:Ja sa smejem na "10 rocna prax", WTF ?? Ako nic v zlom ale ked ma niekto 10 rokov vodicak v sufliku tak je podla mna natom horsie ako ten mlady co prave vysiel z autoskoly.
jedno to nie je, lebo ten, kto ma 10 rokov vodicak, ma minimalne 28 rokov a je velky predpoklad, ze pocas tych rokov aj soferoval. A ak by aj nie, tak tak ci onak 28-rocny clovek musi mat viac rozumu a rozvaznosti nez 17-rocny, a teda moze mladeho krotit. Myslienka je ta, ze 17-rocny si nasoferuje prve kilometre pekne pod dozorom a pocas nich mu ten starsi poradi v situaciach, v ktorych by mohol zlyhat (napr. nepredbiehaj, nechod tak rychlo, zprava tanky... :D)

Skor som zvedavy, ako to dopadne s lehotou na dozor starsej osoby, najprv to malo byt do zavrsenia 18 rokov (ak ma pamat neklame), ale nedavno som zachytil info, ze iba 3 mesiace... To by mohlo znamenat, ze 17-rocny dostane vodicak, 3 mesiace si odsedi doma a po troch mesiacoch mame na ceste nevybureneho 17-rocneho bez dozoru... Snad tymto smerom to nepojde.
Honda NC750X ------------------- Obrázok
Nezabúdajte na PRAVIDLÁ FÓRA a ďakujte pomocou Obrázok.

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#22 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » St Mar 09, 2011 11:34 am

komu (zo 17-rocnych) sa nepaci, ze musi soferovat pod dozorom, ten nech si pocka, kym dovrsi 18 rokov, podla mna to nie je nijako diskriminujuce... :)

viper
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: So Júl 08, 2006 7:59 pm
Skúter: Kawasaki Versys 2009
Kontaktovať užívateľa:

#23 Príspevok od užívateľa viper » St Mar 09, 2011 11:35 am

Ako chapem,ze starsi by mal mat rozum,ale ...
A teraz ktomu s 10 rocnou praxou - podla mna prax znamena ,ze ten dotycny tych par rokov jazdil v premavke, ze vie ako obist policajta ked riadi krizovatku, ze pozna pravidlo pravej ruky, ze videl vobec na zivo semafor atd.

Stretol som x borcov co idu rovno a automaticky to beru rovna cesta = hlavna cesta :shock:
Ked raz vypadli semafory pri prezidenstkom palaci a riadili to policajti skoro ma zostrelila jedna slepica lebo sa nepozerala.
Ak taka krava,alebo ta co rozbila tie auta na parkovisku(minuly tyzden kolovalo video po nete) bude robit niekomu dozor :%)

Ja si myslim,ze by to nemal riesit stat, ale mali by za to zodpovedat rodicia.Malo by byt v ich zaujme aby sa zaujimali ako jazdia ich deturence ked im uz poziciavaju(kupuju) auta.

Alkohol za volantom - 3x a dost som velmi zvedavy ci to prejde.

Ze clovek nesmie stat na prechode ked vychadza z krizovatky - za to by som toho idiota co to navrhol zavesil za gule do prievanu.
Ako moze niekto sudny vypustit takuto debilinu najvyssiehu stupna.Ja na tom prechode neparkujem ale snazim dostat na hlavnu cestu aby som nikoho neohrozil.
Chodec ma moze obist zozadu.

Chodci - kapitola sam o sebe.Vsetci sa ponahlaju do hrobu(stari ci mladi) ... sa to krizom cez cestu, absolutna ignoracia diania na ceste.
Minule som stal na prechode aby som vobec nieco videl na hlavnej a taka sprosta truba sa ma snazila obist spredu.Kokos ona bola schopna vliezt pod autobus a obist ma spredu :shock:

Absolutna prednost chodcov na prechode - na niektorich idiotov mozes trubit blikat aby isli ale oni nie.On si dava rande a caka ako taka truba kym dialsia truba k nemu dorazi :evil:
Ze sa tam vykecavaju a nesleduju premavku uz ani nehovorim.
Kawasaki Versys Touring Edition
Obrázok

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#24 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » St Mar 09, 2011 11:41 am

viper napísal:Ja si myslim,ze by to nemal riesit stat, ale mali by za to zodpovedat rodicia.Malo by byt v ich zaujme aby sa zaujimali ako jazdia ich deturence ked im uz poziciavaju(kupuju) auta.
zodpovedni su najma samotni soferi (17- i 18-rocni su uz trestnopravne zodpovedni), ak by sa zmenil zakon takym smerom, ze dozor moze vykonavat len rodic, tak bolo by to isto este bezpecnejsie, ale i tu sa nam naskyta situacia so slepicou, ktoru si popisoval... :) Neda sa to vyriesit inac (s tou praxou) a i toto povazujem za krok vpred, ak uz chcu silou mocou povolit 17-rocnym soferovat... Ak by zaviedli toto pravidlo pre 18-rocnych, ludia by sa burili, pretoze by to nebolo rozsirenie momentalneho stavu, ale naopak obmedzenie...

So zvyskom tvojho prispevku bezvyhradne suhlasim... :)

rspeed
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: So Aug 11, 2007 1:11 pm
Skúter: Hyena(motor minarelli)+ Gilera Runner ST 125+ Suzuki GSR 600

#25 Príspevok od užívateľa rspeed » St Mar 09, 2011 11:47 am

... autoskola nieje vsemocna - v konecnom dosledku je to o precenovani sil,a prave o tej praxi ... uz v autoskole som na parkovisku jazdil na rucnej - ale nemal som to este v "krvi" - prvu nehodu som mal v 19-tich na Y krizovatke ked som sa prehupol cez horizont a v 60 km za h som trafil zvodidla ... otcova reakcia po obhliadke miesta cinu bola "preco si to nezobral na rucnej ??" - o 4 roky neskor som uz rucnu v podobnej situacii tahal automaticky a uvedomil som si to az ked mi v aute vikrikla polovicka ... prave ta rocna prax,vek v ktorom je mladez este aspon trochu ovplivnitelna a dohlad rodica resp. skusenejsieho vodica by mohli pomost znizit umrtnost mladeze na cestach ...

... moznost jazdit od 17 r tu uz bola - otec v tom veku zacal jazdit Rally - bolo na to povolenie od DI ...

Napísať odpoveď

Návrat na "Voľná Diskusia"