Dneska to vraj dávali na Markíze, že schválili od 17rokov vodičák na auto.
Podmienka je ževraj, spolujazdec ktorý ma 10 rokov prax.

Moderátor: Moderators
lenze ono to je o vykone auta...nie o jeho maximalnej rychlosti.Ako vravis rychlo dokaze ist aj 70 aj 200 konove auto ale podstatne je ze dokazat ovladat dane auta je dost rozdielneice_cream71 napísal:a ked mam stary kadett z 86 roka a ma 170 koni tak odkedy nanom budem moct jazdit od 24? takisto sa da ist rychlo aj na 100 konovom aute aj na 300 konovom nieje vsetko o vykone auta
Zihuataneo napísal:lenze ono to je o vykone auta...nie o jeho maximalnej rychlosti.Ako vravis rychlo dokaze ist aj 70 aj 200 konove auto ale podstatne je ze dokazat ovladat dane auta je dost rozdielneice_cream71 napísal:a ked mam stary kadett z 86 roka a ma 170 koni tak odkedy nanom budem moct jazdit od 24? takisto sa da ist rychlo aj na 100 konovom aute aj na 300 konovom nieje vsetko o vykone auta
kopec mladych by sa mohlo naucit soferovat uz v 14tich rokoch, o tom to nie je. Je to o tom, ze z pohladu statistiky nie su mladi sposobili za kazdych okolnosti sa spravne rozhodovat a spravat v cestnej premavke. Puberta u mnohych trepe aj v 17tich a sami zo sprav vieme, kolko 18- ci 19-rocnych sposobi dopravne nehody (samozrejme s autom plne obsadenym ludmi rovnakeho veku).ice_cream71 napísal:ale je to blbost lebo moj otec bol automobilovy zavodnik majster ceskoslovenska v zavodoch do kopcov v 80/81 a ucil ma od 12 jazdit takze musia to niak upravit podla mna im to neprejde jazdil som aj na 300 konovom porsche a aj na fabii 45 konovej a myslim si ze trosku viem jazdit nemam problem sadnut do akeho kolvek auta a ist a vsetko je o soferovi ked chces tak sa da jazdit slusne a zabit sa da aj v 45km/h rychlosti takze neni ocom
jedno to nie je, lebo ten, kto ma 10 rokov vodicak, ma minimalne 28 rokov a je velky predpoklad, ze pocas tych rokov aj soferoval. A ak by aj nie, tak tak ci onak 28-rocny clovek musi mat viac rozumu a rozvaznosti nez 17-rocny, a teda moze mladeho krotit. Myslienka je ta, ze 17-rocny si nasoferuje prve kilometre pekne pod dozorom a pocas nich mu ten starsi poradi v situaciach, v ktorych by mohol zlyhat (napr. nepredbiehaj, nechod tak rychlo, zprava tanky...viper napísal:Ja sa smejem na "10 rocna prax", WTF ?? Ako nic v zlom ale ked ma niekto 10 rokov vodicak v sufliku tak je podla mna natom horsie ako ten mlady co prave vysiel z autoskoly.
zodpovedni su najma samotni soferi (17- i 18-rocni su uz trestnopravne zodpovedni), ak by sa zmenil zakon takym smerom, ze dozor moze vykonavat len rodic, tak bolo by to isto este bezpecnejsie, ale i tu sa nam naskyta situacia so slepicou, ktoru si popisoval...viper napísal:Ja si myslim,ze by to nemal riesit stat, ale mali by za to zodpovedat rodicia.Malo by byt v ich zaujme aby sa zaujimali ako jazdia ich deturence ked im uz poziciavaju(kupuju) auta.