dnes som pobehal niake obchody..a tam to maju, ale napaja sa to na mazanie a dobijanie.......tak neviem kde by som to pozapajal

Moderátor: Moderators
to sa ti zapinaju svetla otocenim klucika automaticky?rybko11 napísal:chcem sa spytat, nikde som to tu nenasiel.....chcel by som si spravit taku vec, ze po nastartovani skutra sa az po niakom case rozsvieti svetlo....ako by ste to riesili??
dnes som pobehal niake obchody..a tam to maju, ale napaja sa to na mazanie a dobijanie.......tak neviem kde by som to pozapajaldiky
no mne sa pustia svetla az po nastartovani....ale ja startujem motor s vypnutymi svetlami.....aby som "nelamal" tak moc baterku...... ale casto to potom zabudnem zapat.....a beham bez svetiel.....a to sa asi policajtom moc nelubi....theruck napísal:to sa ti zapinaju svetla otocenim klucika automaticky?rybko11 napísal:chcem sa spytat, nikde som to tu nenasiel.....chcel by som si spravit taku vec, ze po nastartovani skutra sa az po niakom case rozsvieti svetlo....ako by ste to riesili??
dnes som pobehal niake obchody..a tam to maju, ale napaja sa to na mazanie a dobijanie.......tak neviem kde by som to pozapajaldiky
prosim ta nemohl by si sem dat schemu a suciastky kore si pouzil??lebo ja to chem spravit presne tak isto.....aby som nemusel zasahovat niako moc do elektriky.....dikyjean napísal:Vlady to je šikovné s tým altíkom. Ja som to momovi spravil jak sprostý časový spínač, netreba tam potom robiť zásahy do elektriky, stačí to zapojiť do série s pôvodným vypínačom.
jean prosim ta, nenasiel by si presne hodnoty odporov a aky velky kondik si tam dal??lebo presne takto by som si to chcel poriesit ..... dikyjean napísal:No šak len odporový delič na bázu tranzistora, k nemu kondenzátor proti zemi. A do kolektora zaradiť relé. A som zabudol, do báze pichni LED diódu, aby sa tranzi nespínal príliš skoro a nemusel byť použitý veľký kond. A relé samozrejme blokovať rýchlou diódou, aby sa rušili napäťové špičky pri vypínaní,, inak môže odísť spín. tranzistor. Ten použi napr. BD 680.
Mal som to niekde nakreslené na kuse papiera, ak nájdem tak pošlem.
Skús toto, teraz som to čmáral v skicáry.