Príspevok
od užívateľa VLADY » Ut Jún 30, 2009 12:37 pm
Bežný digimerák klasika ICL7106 potrebuje galvanicky oddelené napájanie od meracieho vstupu.... rieši sa to tak že buď baterka klasika 9V a tá by sa spínala pomocou relé ktorého cievka sa pripojí k spínačkovej pluske alebo sa dá spraviť menič alebo použiť hotový nejaký z niečoho... Ale musí mať v sebe trafo a galvanicky oddelovať vstup a výstup. takže nie autonabíjačka z 12V autobaterky.Dala by sa použiť nejaká spínaná čo je na sieťové napätie, niektoré ozaj fungujú aj na 12V a ten prúd do meráku je zanedbatelný pár mA. A taký merák panelový LCD sa už ani moc neoplatí robiť doma .Šváb, display, nejaká krabička stojí istotne viacej ako základný merací modul čo má základný rozsah tých 200mV.A k nemu sa spraví len delič na zvýšenie rozsahu to sú 2 odpory a možno nejaký keramick kondík na potlačenie rušenia a napäťových špičiek pri štartovaní. Ale podla mňa by úplne stačilo urobiť napäťovú signalizáciu ako bola volakedy predávaná pod názvom BATEST a nemusela by mať ani tie tri farebné LEDky,teda nejaký operačný zosilovač a k nemu len červenú samoblikavú LEDku ako signalizáciu ,že ak je napätie nad určitú hranicu bežnú pri natočenom motore cca 14V tak LEDka nesvieti a zapne sa ak napätie klesne pod 13V a vtedy je porucha - nenabíja....načo signalizovať bezpečný stav???A nejaké napäťové úrovne sa pomocou 3-4 LED nedajú aj tak presne rozpoznať .Inak origo ten BATEST mal v sebe dvojitý operák a tak to bolo pomerne presné a signalizoval podpätie žltá, normálny stav -zelená a prepätie červená..aky bs atie úrovne poposúvali tak by s dalo spraviť aj to čo je ne tej FOTO... A taký podobný nejaký signalizátor sa bude dať istotne kúpiť ako nejaká stavebnica alebo potom použiť niečo z nejakej vyhodenej notebookovej baterky a zmeniť tomu len rozsah pomocou vstupného deliča.
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny!
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem.