ZAPECENY PIEST

Otázky,odpovede,postrehy,skúsenosti okolo motorového tuningu

Moderátor: Moderators

Správa
Autor
JAN87
Dátum registrácie: So Jan 28, 2012 11:57 pm
Skúter: Piaggio Zip 2t 2010

ZAPECENY PIEST

#1 Príspevok od užívateľa JAN87 » Ne Jan 29, 2012 12:20 am

Caute!
Sorry ludia,ze som zalozil temu,ale fakt som novy na fore a neviem ci mam zakladat temu, alebo odpovedat na podobne temy.
Potreboval by som poradit mam Piaggio zip,1rocny,50ccm,Leo Vince vyfuk 1200km avsak ked s nim dlhy cas jazdim okolo 70km/h tak sa zastavi musim pockat cca 3min a ide zas.(takto som ho kupil)
Dokonca sa mi to raz stalo,ze sa uplne zablokoval pocas jazdy,neslo vtedy elekt.zapalovanie a ani zakopavanie(bolo zaseknute)
Vraveli ze je zapeceny piest ci co,alebo daco s valcom a ze ho treba vybrusit.
Mohli by ste mi navrhnut,ze co je najlepsie riesenie?Lebo som sa docital na webe,ze sa daju kupit nejake tunovane valce ci co 75ccm. Ja inak nemam za potrebu,aby mi skuter isel ryclejsie a tak.
Len aby bol bez chyby.Cize to lacnejsie riesenie :)
Ak je medzi vami niekto,kto by to vedel opravit,tak poprosim a skontaktovanie.DAKUJEM za ochotu! Ján

Užívateľov profilový obrázok
Bamma_boy
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Ut Aug 05, 2008 10:08 pm
Skúter: Aprilia SR50 R
Kontaktovať užívateľa:

Re: ZAPECENY PIEST

#2 Príspevok od užívateľa Bamma_boy » Ne Jan 29, 2012 8:41 pm

Hlavne napíš odkiaľ si, ako ti má niekto pomôcť, keď nenapíšeš odkiaľ si.. načo ti bude niekto z BA, keď si z KE.. Obrázok

alcatelko
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Po Máj 01, 2006 2:46 pm
Skúter: piaggio zip lc
Kontaktovať užívateľa:

#3 Príspevok od užívateľa alcatelko » Po Jan 30, 2012 9:58 am

rozobrat...ak zadrete tak bud vybrus (to mas cca 30-40e) alebo novy valec (to mas od cca 50e)
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
scooter racing team, vývoj, výroba a úpravy racing dielov

VLADY
spammer
spammer
Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...

#4 Príspevok od užívateľa VLADY » Po Jan 30, 2012 3:53 pm

Vždy treba rozobrať a následne podľa stavu rozhodnúť čo ďalej. Možno máš len zapečené krúžky a stačí ich opatrno vybrať a vyčistiť od karbonu drážky a nazad zložiť a jazdíš ďalej.
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny! :techie-ebay:
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem. :P

alcatelko
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Po Máj 01, 2006 2:46 pm
Skúter: piaggio zip lc
Kontaktovať užívateľa:

#5 Príspevok od užívateľa alcatelko » Po Jan 30, 2012 3:55 pm

no ked s nim jazdi dlhy cas 70 co sa rovna asi jazde pod plnym plynom s AC motorom tak mu to asi moc neprospieva...zvlast ked je odblokovany a nebola menena tryska...rovna sa to asi prehriatiu a zadieraniu
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
scooter racing team, vývoj, výroba a úpravy racing dielov

bubak21
chodec
chodec
Dátum registrácie: Ut Máj 15, 2012 8:41 am
Skúter: motowell magnet RS

#6 Príspevok od užívateľa bubak21 » Ut Máj 15, 2012 9:01 am

Zdravím páni, toto forum navštevujem koli radám už dlhšie ale ešte som nepotreboval tak nutne a konkrétne poradiť ako teraz. Ja somár som urobil úžasnú vec a to takú že som nalial do nádrže na olej nemrznucu zmes (spletenie si flaše) bolo to minimálne množstvo,myslím že ani nie pol deci. Podstatné je to že som nevypustil nádrž ale išiel som na tom jazdiť (ano som somár) po prejdení asi 15 km mi skúter počas jazdy zhasol. Teplota bola počas jazdy v normále až pokial som nezastal kedy vyletela prutko hore. Vtedy som vypustil olejovú nádržku a začala vytekať nemrznuca zmes a za nou ptom už olej. Ustami som vysal nemrznucu z privodnej hadičky a napojil to naspeť skúter funguje dalej (neotrávil som sa). Všimol som si teraz že došlo k zníženiu výkonu a miernemu nárasstu spotreby. Rozobral som motor valec je na dotyk úplne hladky bez ryhy(neviem či stačí takéto zistenie alebo to treba premerať ale ryhu som necítil. Piestne kružky sú jemne odreté ale tiež nie nejak velmi. Piest má jemnú ryhu dlžky asi 10mm(niesom prvý majitel,neviem či mojim pričinením).
A ešte sviečka bola riadne zahádzaná ale neskúšal som ju vyčistiť pred demontážou takže ešte neviem či by to mohlo byť iba tým. Viem že ide iba o hádanie ale myslíte že bude treba vymeniť ložiská klukového hriadela prípadne ho celý vymeniť?.. alebo nejaké iné rady?.. najlepšie bude to dať asi opravárovi.

v duchu si riadne nadávam.!

ešte jedna vec pri rozoberaní motora som samozrejme ako amatater postupoval zle takže som odmontoval hlavu valca pred odpustením chladiacej kvapaliny.. predpokladám že mi mohlo z neh male množstvo natiec do valca.. stačí to vyriešiť iba naklonením a vyliatim alebo to treba rozobrať a poriadne vyčistiť?

ďakujem

(oprava)
Naposledy upravil/-a bubak21 v Ut Máj 15, 2012 1:16 pm, upravené celkom 1 krát.

Adamgo
st. kolobežkár
st. kolobežkár
Dátum registrácie: Ne Máj 15, 2011 9:22 pm
Skúter: Piaggio NRG Power DD

#7 Príspevok od užívateľa Adamgo » Ut Máj 15, 2012 1:14 pm

Najskor napises ze valec je uplne hladky a nasledne, ze ma ryhu a kruzky tiez, tak si vyber...
podpis som si este nenastavil

bubak21
chodec
chodec

#8 Príspevok od užívateľa bubak21 » Ut Máj 15, 2012 2:20 pm

Ešte doplím: Prečítal som si nejaké ďalšie články o pridretí motora kde užívatelia píšu že ím motor dusi a po zahriati ím padá maximálna rýchlosť. S tým som nemal problém (teda určite nie v nejakom vysokom merítku) podla tachometra mi ide myslím rovnako aj keď možno pri trocha vyššom plyne. Skôr rozjazd už neni taký rýchly ani pri studenšiom ani pri teplom motore. Ak by ste mi vedeli podla toho lepšie poradiť velmi by ste mi pomohli.

Ďakujem pekne

parky
st. cyklista
st. cyklista
Dátum registrácie: Po Dec 13, 2010 9:10 pm
Skúter: Yamaha Aerox 70

#9 Príspevok od užívateľa parky » Ut Máj 15, 2012 2:49 pm

rozoberieš=zistíš :)
podpis som si este nenastavil

VLADY
spammer
spammer

#10 Príspevok od užívateľa VLADY » Ut Máj 15, 2012 4:29 pm

Ale čo bojíš...spravíš mu šmirgelvýbrus a fičíš ďalej....

bubak21
chodec
chodec

#11 Príspevok od užívateľa bubak21 » St Máj 16, 2012 11:07 am

Berem všetko späť keď som sa na to lepšie pozrel tak je to fakt v zlom stave. Vyriešim to objednaním nového valca piestu a kružkov a tesnenia valca.. cena od výrobcu nepresiahne 90eur. Ak máte k tomu niekto nejakú radu tak uvýtam. Ďakujem

a ešte prikladám fotky aby ste sa mohli pokochať čo spôsobí ludská sprostosť a lenivosť. :Yahoo!:
P5153952.JPG
(1.31 MiB) Zatiaľ žiadne stiahnutie
P5153951.JPG
(1.24 MiB) Zatiaľ žiadne stiahnutie
P5153948.JPG
(1.26 MiB) Zatiaľ žiadne stiahnutie

VLADY
spammer
spammer

#12 Príspevok od užívateľa VLADY » St Máj 16, 2012 2:23 pm

No ale zas mohlo to byť aj horšie... :beer:

bubak21
chodec
chodec

#13 Príspevok od užívateľa bubak21 » St Máj 16, 2012 2:45 pm

Aspon že jazdí aj ked je to opoznanie slabšie.. ale doroboty mi stále stačí vstávať pol hodiny pred tým ako začínam :) a samozrejme dobrá skúsenosť. Predtím som sa bál ísť do motora. Keby som vedel dať dole ten piest cez tie poistky tak by som to hádam aj sám vymenil.

Damo555
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Po Nov 16, 2009 5:05 pm
Skúter: Yamaha Majesty S 125, Yamasaki Ym 150T
Kontaktovať užívateľa:

#14 Príspevok od užívateľa Damo555 » Št Máj 17, 2012 7:43 pm

bubak21 napísal: Keby som vedel dať dole ten piest cez tie poistky tak by som to hádam aj sám vymenil.
Keby si mal nato potrebne náradie tak za minútku to máš dole.... Stačia nato segerovky alebo tie tenké kombinačky.... :)
Obrázok
Yamaha Majesty S 125 - road
Yamasaki YM 150 T - offroad

bubak21
chodec
chodec

#15 Príspevok od užívateľa bubak21 » Pi Máj 18, 2012 8:45 am

Toto sú tie segerove kliešte ?

Kód: Vybrať všetko

http://www.driveservis.sk/images/products/_original/techman/bh_471_segerove_klieste_zahnute_vnutorne.jpg
hehe však to mám doma,, :D to som ani nevedel že to na to slúži.. ja som mal dvoje také dlhé valcové kliešte a jedny som ohol do pravého uhla.. ako je na tom obrázku :D ja som tym pridržiaval súčiastky ked som letúval. Ďakujem. :) .. Inak nevieš(te) mi poradiť nejaké rady ohladom montáže ?.. nejaké vychytávky.... ako mechanicky viem ten valec vymeniť kus za kus aj piest už teraz aj kružky.. ale tak nemám s tým skúsenosti či niečo namazať alebo ja neviem čo.. :) proste niečo zo skúsenosti..

Včera som už objednal valec piest kružky tesnenia a segerove poistky.. keby som hetie pokazil pri odnímaní valca.

VLADY
spammer
spammer

#16 Príspevok od užívateľa VLADY » Pi Máj 18, 2012 8:48 am

Nič to nieje vymeniť piest...Ak to v číne zvládajú malé deti za pásom vo fabrike....
Stačia na to šikovnie paprče klieštiky s tenšími čelusťami.A hlavne dať piest správne otočený ,aby išla šipka čo má na sebe vyrazenú ako značku k výfukovému kanálu...To je celé a nepolámať krúžky a namastiť pred zasunutím...

theruck
Site Admin
Site Admin
Dátum registrácie: Po Jan 09, 2006 11:19 pm
Skúter: Aprilia sportcity 200
Kontaktovať užívateľa:

#17 Príspevok od užívateľa theruck » Pi Máj 18, 2012 1:00 pm

bubak21 napísal:Toto sú tie segerove kliešte ?

Kód: Vybrať všetko

http://www.driveservis.sk/images/products/_original/techman/bh_471_segerove_klieste_zahnute_vnutorne.jpg
hehe však to mám doma,, :D to som ani nevedel že to na to slúži.. ja som mal dvoje také dlhé valcové kliešte a jedny som ohol do pravého uhla.. ako je na tom obrázku :D ja som tym pridržiaval súčiastky ked som letúval. Ďakujem. :) .. Inak nevieš(te) mi poradiť nejaké rady ohladom montáže ?.. nejaké vychytávky.... ako mechanicky viem ten valec vymeniť kus za kus aj piest už teraz aj kružky.. ale tak nemám s tým skúsenosti či niečo namazať alebo ja neviem čo.. :) proste niečo zo skúsenosti..

Včera som už objednal valec piest kružky tesnenia a segerove poistky.. keby som hetie pokazil pri odnímaní valca.
http://www.scooter-tuning.sk/?p=95

VLADY
spammer
spammer

#18 Príspevok od užívateľa VLADY » Pi Máj 18, 2012 1:32 pm

Ten návod je OK... :good: Len ešte poznatok z praxe, je dobré ak sa obe dosadacie plochy ako sa dáva tesnenie na spodok pod valec namastia napríklad vazelínou...následná ďalšia demontáž je potom menej problematická, pretože tesnenie sa neprilepí a teda netreba potom pracne čistiť dosadacie plochy, respektíve sa tesnenie neroztrhne.

bubak21
chodec
chodec

#19 Príspevok od užívateľa bubak21 » Pi Máj 18, 2012 3:28 pm

Ďakujem páni, objasnilo mi to ve vela vecí. Veru to tesnenie sa mi jemne natrhlo pod valcom, teraz už viem ako to vyriešiť. Naolejovanie valcu ma akosi samo napadlo ked som vracial tento pridretý piest naspeť. (aby som zatial mohol jazdiť pokial prídu nové komponenty) to zapchatie klukoven skrine či karteru handrov je perfektná rada. A veru aj tie seglerky už hádam dám dole, aj ked pri ních to asi nebude také jednoduche lebo tie na obrázku z toho postupu niesu uplne totožné tam boli dva konce za ktoré sa dá chytiť poistka a stlačiť ale ak som dobre videl ja tak tam bol viditelný a prístupný iba jeden koniec krížom cez priemer čapu piestu. Tak keď mi prídu tie diely tak to všetko zúročím hádam :) velká vďaka. Porobím aj pár fotiek a upnem ích sem.. aj keď neviem či to bude niekoho zajímať predsalen verím že tu je toho na tony :D . Začínam byť rád že som to pridrel... nikdy som predtým motor nerozoberal a začína ma to baviť. :)
Rozobrate a v reze som ích videl na škole spustu a hlavne tankové :D

Ešte raz ďakujem. :friends:

VLADY
spammer
spammer

#20 Príspevok od užívateľa VLADY » Pi Máj 18, 2012 4:12 pm

Tá poistka na piestny čap.....ak je s jedným uškom tak sa vyberá trocha horšie ale dá sa...len ju pevne chytíš do klieští za ten ohnutý koniec , a ťaháš von z diery a pritom sa ešte s ňou snažíš točiť akokeby si ju chcel vyšroubovať. A nasadzuješ tiež tak dajako že najprv si tam vložíš do drážky v pieste tú časť ktorá je bez uška a následne sa tam snažíš vtlačiť aj ten zvyšok...chce to poriadne kliešte a stláčať len toľko koľko je nevyhnutné..aby nestratila svoj tvar a pružnosť...lebo potom môže byť, že slabo drží a môže prípadne aj vyletieť von a potom je to zas na výmenu valca lebo sa môže stať , že sa dostane medzi valec a piest, tak jak tu dakto už dával foto....A keď ju tam vložíš , treba s ňou potočiť kolomdokola aby si mal istotu že pevne v drážke drží a nemá snahu vyliezť von.A pri skladaní motora je dobré mazať všetko na čo šáhneš, čiže aj piesny čap a aj drážky na piestne krúžky než ich tam nasadíš....A tesnítko ak sa Ti roztrhlo tak nemusíš hneď zhánať krvopotne nové....kľudne sa dá aj vyrezať nanovo podla starého ....Bežne som robil aj na spodok len papierové z dajakého hrubšieho papiera, výkres a pod .

theruck
Site Admin
Site Admin
Dátum registrácie: Po Jan 09, 2006 11:19 pm
Skúter: Aprilia sportcity 200
Kontaktovať užívateľa:

#21 Príspevok od užívateľa theruck » Po Máj 21, 2012 10:50 pm

potom ich tam davaj so zamkami smerom dole v smere jazdy piestu. v tom navode su neni dobre. to som este nevedel ze aj to treba dodrzat ;) lebo pri tom jak to beha hore dole tak pri hentom smere sa to viac namaha a moze vyskocit

bubak21
chodec
chodec

#22 Príspevok od užívateľa bubak21 » St Júl 11, 2012 3:13 pm

Zdravím páni. Tak nakoniec to dopadlo tak že súčiastky neprišli. Zástupca motowell sa nejako už nehlási na slovensku, ani stránka motowell.sk nefunguje. Dal som to spraviť jednému pánovi v Trenčíne a už je hotovo. :) rovno som to doplnil o variator malosi multivar. Už mám aj zábeh spravený a skúter ide perfektne. Opravár vravel že mi tam dal vraj honda piest aj valec a že by to malo byť lepšie ako s tým originálom. :) . Tak dopadlo to celkom šťastne aj keď draho. Je mi len ľúto že som vaše rady nevyužil za ktoré som velmi vďačný. No určite mi veľa vecí objasnili a budem si ich dlho pamätať. ( veľa krát som to totiž čítal keď som nedočkavo čakal na súčiastky) :D

A taká otázka keď z nulovej rýchlosti prípadne z nejakej nižšiej ako napríklad pri pribrzdení na križovatke pridám tak nemám problém vytočiť motor nad 8 alebo 9 tisíc otáčok. Ale keď napríklad pribrzdím v obci na 45 a klesnú i otáčky na 7 tisíc dlho mi trvá pokial zase dosiahnem 8 alebo 9 tisíc. Je to tým že mi ostane na variátore stále nastavený prevod do rýchla?

Ešte jedna ohladom motora zrejme. Skúter ide dobre do otáčok 7 tisíc akonáhle presiahnem 7,5 prípadne 8 tisíc tak zrazu začne prutko zrýchlovať. A otáčkomer mi tam dosť rýchlo skočí na 9tisíc. Nedá sa povedať že by som sa sťažoval len to zrýchlenie nieje vôbec plynulé počas celého rosahu otáčok ,ale skôr nárazové od tých 8 tisíc otáčok. Toto isté mi robilo aj s predošlým motorom.

ďakujem

keby som mal možnosť a rozum tak kupujem apríliu

Wasi
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Po Mar 05, 2012 6:10 am
Skúter: Jawa 353, Vespa GTS300

#23 Príspevok od užívateľa Wasi » St Júl 11, 2012 3:39 pm

Mne to co pises pride na trosku tazsie valceky ako by mali byt.

bubak21
chodec
chodec

#24 Príspevok od užívateľa bubak21 » Št Júl 12, 2012 5:40 pm

oka dik za radu :good: ,, zbehnem za tým mechanikom čo mi to robil nech sa na to mrkne :)

Zamknuté

Návrat na "MOTOR"