Aprilia Atlantic 250 - ani neskusa startovat
Moderátor: Moderators
- THeBaNDiT
- moderátor
- Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
- Skúter: je už minulosť
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Aprilia Atlantic 250 - ani neskusa startovat
aktualna info: brat bol dnes v Yamahe, otestovali baterku a vraj je v poriadku... a po rozhovore s technikom v Yamahe ten usudzuje, ze problem bude asi v "relatku", teda v startovacom rele, predpokladam... lebo starter vraj po 4 rokoch musi byt OK.
dalsi postup bude:
- mozem skusit zohnat tie startovacie kable, ale kedze baterka je vraj v poriadku, tak zrejme by to nestartovalo ani pomocou nich, aj ked za pokus by to stalo
- pripojit prud priamo na starter, do toho sa vobec nevyznam a skor by som to pototo, nez nieco zistil
- scooter zverim bud nasmu miestnemu opravarovi, alebo ho za pomoci kamosov preveziem do Presova, kde sa na neho pozru bud oni, alebo priamo servis v Yamahe, pretoze si myslim, ze som vycerpal vsetky moje moznosti vzhladom na moje schopnosti v tejto problematike
Este sa musim porozpravat s bratom osobne, ze ako tu bateriu testovali... ci ju testovali aj na schopnost dodavat potrebne mnozstvo prudu, alebo iba na hodnotu napatia.
dalsi postup bude:
- mozem skusit zohnat tie startovacie kable, ale kedze baterka je vraj v poriadku, tak zrejme by to nestartovalo ani pomocou nich, aj ked za pokus by to stalo
- pripojit prud priamo na starter, do toho sa vobec nevyznam a skor by som to pototo, nez nieco zistil
- scooter zverim bud nasmu miestnemu opravarovi, alebo ho za pomoci kamosov preveziem do Presova, kde sa na neho pozru bud oni, alebo priamo servis v Yamahe, pretoze si myslim, ze som vycerpal vsetky moje moznosti vzhladom na moje schopnosti v tejto problematike
Este sa musim porozpravat s bratom osobne, ze ako tu bateriu testovali... ci ju testovali aj na schopnost dodavat potrebne mnozstvo prudu, alebo iba na hodnotu napatia.
- dr.snake
- motorkár
- Dátum registrácie: Pi Jan 27, 2006 11:06 pm
- Skúter: neuvedený
- Kontaktovať užívateľa:
mam relatko z majesty
podpis som si este nenastavil
- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
tak som sa porozpraval s bratom a ohladom tej baterky: vraj je v poriadku, otestovali jej napatie aj prud, ze baterka je este v norme. Pre istotu sa budem snazit otestovat start pomocou kablov, ak sa bude dat. A dalej to mechanik tipuje na nejake rele, spominal vraj nejakych 30 Amperov. Na nete som nasiel stranku s originalnymi dielmi na Atlantica 250, su tam v zadnej casti dve rozne rele: rele 12V-150A a rele 12V/30A. Chapal by som, ze to rele so 150A by mohlo byt startovacie rele, ale to len tipujem. Podla mechanika by sa malo jednat o to druhe rele (12V/30A), kedze spominal 30A a cenu okolo 500 max. 1000Sk (priblizne ceny su v prvom obrazku, zrejme v librach, teda x50Sk)
Kedze sa do elektriky nevyznam, neviem, na co sluzia, ale ked som dal dole bocny plast, nasiel som zrejme to 150A rele (vid obr.2) a ten tuk nejde od neho. Ide asi od toho druheho (30A), ktore je blizsie pri motore (ale na fotke ho nemam).
zdroj k obrazku nizsie: http://www.apriliagenuineparts.co.uk/co ... m-4594.php

Kedze sa do elektriky nevyznam, neviem, na co sluzia, ale ked som dal dole bocny plast, nasiel som zrejme to 150A rele (vid obr.2) a ten tuk nejde od neho. Ide asi od toho druheho (30A), ktore je blizsie pri motore (ale na fotke ho nemam).
zdroj k obrazku nizsie: http://www.apriliagenuineparts.co.uk/co ... m-4594.php

- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
kedze uz nemozem zeditovat predosly prispevok, pisem do noveho:
na ceskom fore teraz majitel Atlantica 500 napisal, ze mal rovnaky problem v lete a bola to baterka. Takze som sa rozhodol, ze ak na nic neprideme cez vikend, kupime novu baterku, tych 1050Sk zaplati tak ci tak firma, takze zo mna neubudne. A ak ratam s tym, ze Atlantica zfunkcnim (skor ci neskor), nova baterka isto nie je na skodu.
Inac, pozical som si z prace multimeter (vid obr.) a pytam sa, ci je trebars mozne zmerat prud pri startovani, ked zapojim baterku do scootra, zapnem multimeter (poradte, na ktoru polohu ho mam prepnut) a prilozim cerveny hrot na + a cierny na -. Zistim tak startovaci prud, ktory generuje baterka? Mozno vyskoci nejaka nizka hodnota.

popis:
na ceskom fore teraz majitel Atlantica 500 napisal, ze mal rovnaky problem v lete a bola to baterka. Takze som sa rozhodol, ze ak na nic neprideme cez vikend, kupime novu baterku, tych 1050Sk zaplati tak ci tak firma, takze zo mna neubudne. A ak ratam s tym, ze Atlantica zfunkcnim (skor ci neskor), nova baterka isto nie je na skodu.

Inac, pozical som si z prace multimeter (vid obr.) a pytam sa, ci je trebars mozne zmerat prud pri startovani, ked zapojim baterku do scootra, zapnem multimeter (poradte, na ktoru polohu ho mam prepnut) a prilozim cerveny hrot na + a cierny na -. Zistim tak startovaci prud, ktory generuje baterka? Mozno vyskoci nejaka nizka hodnota.

popis:
Digitálny multimeter s 16mm vysokým 3 1/2 miestnym displejom a manuálnou zmenou rozsahov. Meria DC napätie do 1000V, AC napätie do 750V, DC prúd do 10A, odpor do 2Mohm, diódy (bzučiak) a hFe tranzistorov. Multimeter obsahuje aj generátor striedavého napätia o frekvencii 50Hz (3,0V).
- jean
- motorkár
- Dátum registrácie: So Júl 14, 2007 9:29 pm
Zistíš a prejaví sa to tak, že ti víde biely smradľavý dym z meráka
. Normálne ho nechaj na meranie napätia a zaštartuj. Ak je aku dobrý, tak nesmie klesnúť pod 9,5 V. Ale neviem, či to hentá chlopotina za 100 korún stihne zmerať. Nepovedali ti náhodou v yamahe, že aku je dobrý 

- alcatelko
- moderátor
- Dátum registrácie: Po Máj 01, 2006 2:46 pm
- Skúter: piaggio zip lc
- Kontaktovať užívateľa:
inac to na tej fotke by mala byt cievka zapalovacia...zvlast ak z toho ten spodny hruby kabel ide na sviecku 

............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
scooter racing team, vývoj, výroba a úpravy racing dielov
- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
2 jean: v Yamahe bol brat... merali vraj aj prud pod zatazenim a vyslo vraj nejakych 120A ci kolko, brat si uz nepamata a teraz si nepamata uz ani to, ze vravel tych 120A (nie, brat nepil
, ale dostal tam tolko informacii, ze sa mu v hlave asi navzajom vyrusili
) Baterka by mala ponukat startovaci prud 165A (podla specifikacii) a startovacie rele ma oznacenie 12V-150A, tak akurat teraz neviem, ze ci teda musi byt prud nad tych 150A, co je udavanych na rele...
2 alcatelko: mas pravdu, to asi nebude to rele...

2 alcatelko: mas pravdu, to asi nebude to rele...

- dr.snake
- motorkár
- Kontaktovať užívateľa:
ked tuka ta rele dobre
- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
ono tukne raz... a ked pustim starter, tak sa odtukne...
to na nasom zahradnom traktoriku na kosenie (s motorom o sile 13.5 konskych sil), ked sme raz mali slabu baterku, tak to relatko pri startovani klepkalo ako pri strelbe z UZI (starter ani nemukol)
to na nasom zahradnom traktoriku na kosenie (s motorom o sile 13.5 konskych sil), ked sme raz mali slabu baterku, tak to relatko pri startovani klepkalo ako pri strelbe z UZI (starter ani nemukol)

- jean
- motorkár
Muselo klepkať, lebo keď relátko zoplo, z aku sa cucol taký prúd, že napätie kleslo pod udržovacie nap. toho relátka a to vyplo, lenže v tom momente napätie na aku vyskočilo hore, kvôli nulovému prúdu a znovu zoplo a tak to ide dokola.
- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
korekcia: to, co mi tukne (a odtukne) teraz vo scootri, to je neviem co, netvrdim, ze je to rele... ktosi tu vyssie pisal, ze kotva... inac netuka nic.
- alcatelko
- moderátor
- Dátum registrácie: Po Máj 01, 2006 2:46 pm
- Skúter: piaggio zip lc
- Kontaktovať užívateľa:
skuter kotvu nema...skuter ma bud volnobezku do ktorej zabera motorcek alebo pastorok ktory sa vysunie tym ze ho motorcek roztoci
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
- konti
- st. skútrista
- Dátum registrácie: Št Mar 09, 2006 5:17 pm
- Kontaktovať užívateľa:
tento istý problém som mal ja, baterka je v riti... Je to tu niekde aj na fóre...
- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
ano, spominam (resp. nasiel som to na fore, zhanal si nabijacku), dufam, ze mam ten isty problem... 

- dr.snake
- motorkár
- Kontaktovať užívateľa:
mozno je to vadne CDI...bude treba asi nove
- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
snejku, nestras
(pri mojom stasti...)

- dr.snake
- motorkár
- Kontaktovať užívateľa:
chcel som ta kus potesit pred vianocami 

- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
aktualita: na radu viacerych sme kupili novu bateriu... problem pretrvava. Kedze v baterii to zrejme nie je (aj tak skusim startovacie kable, ak sa mi dostanu pod ruku), prichadzaju na rad dalsie alternativy: (najst a) skontrolovat rele a kontakty, pokusit sa nastartovat s vynechanim rele... aby sme zistili, ktory je ten vadny clanok retazca od spinaca po krutenie motora.
Skoda, veril som, ze to bude iba v baterke...
Skoda, veril som, ze to bude iba v baterke...

- jean
- motorkár
Banditm, prečo si kupoval baterku, keď ti ju v yamahe merali pod záťažou a povedali, že je dobrá? Tých 1000 korún si mohol radšej nechať v servise a bolo by po probléme...
- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
s radostou vam oznamujem, ze sa mi podarilo scooter nastartovat! :occasion9: :occasion7:
ked som poriadne zanalyzoval problem, dospel som k nazoru, ze:
- ak predpokladam, ze zdroj prudu (bateria) je OK
- ak predpokladam, ze startovacie rele je OK (cvakne)
- ak predpokladam, ze starter je v poriadku (fungoval bez problemov a vraj na 4-rocnej motorke musi byt OK)
dospel som k nazoru, ze problem bude medzi startovacim rele a starterom... kedze rele cvakne, tak signal aj stavu ma... a kedze starter ani nemukne, tak zrejme stavu nema. Takze problem by mohol byt niekde v kontakte kablika bud na strane rele smerom k starteru, alebo na strane starteru od rele, pripadne zle uzemnenie/ukostrenie startera. A tak som si na nete nasiel, kde je ten starter vobec umiestneny, cez servisny otvor ho vobec nevidno, ale videl som kabel, ktory sice bol cely zapraseny ako zvysok motora, ale bolo na nom vidiet aj cervenu farbu nezaprasenu a ktory by mohol viest prave k starteru... pohybal som nim a skusil startnut. A je to! Takze uvolneny kontakt.
Peniaze za novu bateriu nelutujem, bateria je aj tak zvacsa spotrebny tovar, nova scootru mozno ze po 5 rokoch neuskodi. Najma ak ma v hlave matal novy starter za 207 libier, alebo nedajboze zadrety motor (pred poslednou jazdou som ho velmi nezahrial).
Problem uz je iba ten, ze nemam absolutne ziaden pristup k starteru a danemu uvolnenemu kontaktu, tak asi si budem musiet dohodnut termin v presovskej Yamahe, kde zhodia plasty a kontakt dotiahnu... predpokladam, ze financne narocne to nebude, a samozrejme budem pri tom, aby som daco odkukal. Vyhoda je, ze do Presova sa dostanem po vlastnej osi, kedze nastartovat to uz dokazem, a do ciela dojdem aj s odpojenym starterom. Teda predpokladam, ze scootru to vadit nebude, ze?
ked som poriadne zanalyzoval problem, dospel som k nazoru, ze:
- ak predpokladam, ze zdroj prudu (bateria) je OK
- ak predpokladam, ze startovacie rele je OK (cvakne)
- ak predpokladam, ze starter je v poriadku (fungoval bez problemov a vraj na 4-rocnej motorke musi byt OK)
dospel som k nazoru, ze problem bude medzi startovacim rele a starterom... kedze rele cvakne, tak signal aj stavu ma... a kedze starter ani nemukne, tak zrejme stavu nema. Takze problem by mohol byt niekde v kontakte kablika bud na strane rele smerom k starteru, alebo na strane starteru od rele, pripadne zle uzemnenie/ukostrenie startera. A tak som si na nete nasiel, kde je ten starter vobec umiestneny, cez servisny otvor ho vobec nevidno, ale videl som kabel, ktory sice bol cely zapraseny ako zvysok motora, ale bolo na nom vidiet aj cervenu farbu nezaprasenu a ktory by mohol viest prave k starteru... pohybal som nim a skusil startnut. A je to! Takze uvolneny kontakt.
Peniaze za novu bateriu nelutujem, bateria je aj tak zvacsa spotrebny tovar, nova scootru mozno ze po 5 rokoch neuskodi. Najma ak ma v hlave matal novy starter za 207 libier, alebo nedajboze zadrety motor (pred poslednou jazdou som ho velmi nezahrial).
Problem uz je iba ten, ze nemam absolutne ziaden pristup k starteru a danemu uvolnenemu kontaktu, tak asi si budem musiet dohodnut termin v presovskej Yamahe, kde zhodia plasty a kontakt dotiahnu... predpokladam, ze financne narocne to nebude, a samozrejme budem pri tom, aby som daco odkukal. Vyhoda je, ze do Presova sa dostanem po vlastnej osi, kedze nastartovat to uz dokazem, a do ciela dojdem aj s odpojenym starterom. Teda predpokladam, ze scootru to vadit nebude, ze?
- dr.snake
- motorkár
- Kontaktovať užívateľa:
do yamahy dotahovat starter za 2000sk je kus drahy spas
odplastuj a skus na kratko jak ja som skusalprepoj baterku na starter coi chytne
odplastuj a skus na kratko jak ja som skusalprepoj baterku na starter coi chytne
- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
sak jedna sa len o uvolneny kontakt medzi kablikom a starterom, si myslim... ak by som to odplastoval, tak si to snad dotiahnem aj sam...
ale vyzera to tak, ze dat dole plasty nie je nic jednoduche... a preco si myslis, ze 2000Sk? Tolko hodin by to podla Teba trvalo? (nepamatam, kolko si daju zaplatit za hodinu, ale tusim okolo 500Sk)

- dr.snake
- motorkár
- Kontaktovať užívateľa:
sak jak chces>>>co neznas dat dole 2 plasty??? a top si hovori ucitel narodov? 

- THeBaNDiT
- moderátor
- Kontaktovať užívateľa:
keby to bolo take jednoduche, tak ich samozrejme dam dole aj sam... ale nevyzera to jednoducho... tak ci onak, toto je uz iba doladenie detailu, hlavna vec je, ze na zavadu sa prislo a vsetky dolezite casti scootra funguju