Novy zakon o cestnych komunikaciach

tu sa prezentujte, čmárajte a podobné veci

Moderátor: Moderators

Správa
Autor
Užívateľov profilový obrázok
kukolarik
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 7:11 pm
Skúter: nemam moto
Kontaktovať užívateľa:

Novy zakon o cestnych komunikaciach

#1 Príspevok od užívateľa kukolarik » Po Jan 05, 2009 4:45 am

AK SA DA, OZNACTE AKO DOLEZITE

Zásadné zmeny v novom zákone o CP

prednosť v jazde – nesmie ani obmedziť
antiradar - zakázané
povinnosť zabezpečiť vozidlo a veci v ňom proti krádeži
zákaz používať hanlivé gestá
motorové vozidlo sa smie používať len na cestách (sú tam výnimky)
štvorkolky – okuliare a s konštr. rýchlosťou nad 45 km/h aj prilby
pri núdzovom vystúpení z vozidla len v reflexnom odeve
reflexné vesty nemôžu byť zelené (zámena s PZ)
nakladiaky pri jazde do svahu musia pustiť kolóny jazdiace za nimi (ak treba aj odstavením vozidla)
prevádzkovateľ vozidla môže toto zveriť len osobe, ktorú pozná
za antiradry vo vozidle zodpovedá súčasne aj vodič aj prevádzkovateľ vozidla
prevádzkovateľ – práv. osoba – je povinný o prevádzke vozidle viesť podrobné záznamy a poskytnúť ich PZ
nemožno predchádzať, ak už v danom pruhu predchádza iné vozidlo, ktoré jazdí výrazne väčšou rýchlosťou (hlavne na diaľniciach)
rýchlosť v obci 50 km/h
nákladiaky mimo obce 90 km/h
ak prednosť na kruhovej križovatke neupravujú značky, prednosť má vodič, ktorý do kruhovej križovatky vchádza,
pri poruche v tunely smú osoby vystúpiť z vozidla len v reflexných vestách
pri vjazde na kruhovú križovatku sa nedáva znamenie o zmene smeru jazdy
pri potrebe upozorniť ostatných účastníkov CP na nebezpečenstvo, najmä náhle zníženie rýchlosti – použiť svetelné výstražné znamenie výstražnou funkciou smerových svietidiel
motorové vozidlá – nonstop svietenie
na diaľnici minimálna rýchlosť 80 km/h
na diaľnici nesmú nákladiaky a jazdné súpravy predchádzať iné vozidlá
ak je na ceste ľad, sneh alebo poľadovica – povinné zimné pneumatiky (u nákladiakov postačuje len na hnacej náprave)
zvláštne mot. voz. nesmú používať cesty I. a II. tr. s výnimkou traktorov s ev. číslom, ktoré môžu používať cesty II. tr. v čase 09,00-15,00 hod a 20,00-06,00h
vozidlo vybavené VRZom smie viesť len vodič starší ako 21 r. (pozor aj na mladých policajtov)
prepravovaná osoba zodpovedá za dodržiavanie svojich povinností podľa zákona
vozidlo smie na chodníku zastaviť a stáť ak ostane voľná šírka chodníka min. 1,5 m
za zníženej viditeľnosti mimo obce musí mať chodec idúci po okraji vozovky viditeľne umiestnené reflexné prvky
iným účastníkom cestnej premávky ako chodcom je používanie priechodu pre chodcov zakázané (napr. cyklistom)
za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista jazdiaci po okraji vozovky na sebe viditeľne reflexné prvky
cyklista je povinný mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou, cyklista mladší 15 rokov má túto povinnosť aj v obci
na dopravných značkách, dopr. zariadeniach a ich nosnej konštrukcii je zakázané umiestňovať čokoľvek, čo s nimi nesúvisí
na ceste a pri ceste sa nesmú umiestňovať veci, ktoré by mohli viesť k zámene s dopravnou značkou alebo s dopravným zariadením, zakrývali by ich alebo by rozptyľovali a upútavali pozornosť účastníka cestnej premávky (napr. označenie reštaurač. zariadenia v podobe DZ názov obce)
dopravná nehoda je udalosť v CP .... ak sa usmrtí alebo zraní osoba, poškodí cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie, uniknú nebezpečné veci alebo na niektorom zo zúčastnených vozidiel vrátane prepravovaných vecí alebo na inom majetku vznikne škoda zrejme prevyšujúca jedenapolnásobok väčšej škody (120.000,-Sk). Tiež ak účastník škodovej udalosti nezastaví, nepreukáže totožnosť, poistenie vozidla, je pod vplyvom alkoholu alebo sa účastníci nedohodli na zavinení
ostatné udalosti v CP, pri ktorých vznikla škoda sa považujú len za škodovú udalosť, ktorú Polícia neobjasňuje
možno zadržať aj medzinárodný VP (zašle sa do štátu pobytu)
VP sa zadrží aj pri vystavení bloku na pokutu nezaplatenú na mieste (VP sa vráti až po uhradení pokuty)
namiesto pokuty možno v správnom konaní uložiť výkon verejnoprospešných prác (pokuta 3 € má hodnotu 1 hod práce)
zadržiava sa aj osvedčenie a tabuľky s EČ od vozidla evidovaného v cudzine
OEV a TEČ sa zadrží aj pri neuhradení dial. poplatku (mýta) a pod.
ak si vodič nechce demontovať TEČ sám, vykoná to policajt
vodič s vodičským oprávnením D a zároveň CE môže viesť aj súpravy DE
nové (iné) testy na skúšku v autoškole
len 2 opravné skúšky v AŠ
lekárske prehliadky vo veku 65 rokov a následne každé 2 roky, vodiči C, D a jazdiaci s VRZom každých päť rokov a po 65-ke každé 2 roky (títo aj psychologické – najneskôr od 31.5.2009)
medzinárodný VP na území SR neplatí, ak bol vydaný v SR alebo ak bol vydaný v cudzine, ale jeho držiteľ ma obvyklý pobyt v SR
ak je vozidlo v spoluvlastníctve viacerých vlastníkov, Polícia neskúma súhlas ostatných spoluvlastníkov na vykonanie evidenčných úkonov
o zmeny v evidencii možno požiadať aj prostredníctvom elektronickej služby zavedenej na tento účel (musí byť zaručený elektronický podpis)
ak bolo vozidlo vyvezené do cudziny, Polícia ho vyradí až po obdržaní informácie od príslušného orgánu štátu, v ktorom bolo po vyvezení zaevidované
do 31.10.2009 bude umožnené vyradiť z evidencie aj staré vozidlo, ktoré už fyzicky neexistuje, občan musí v čestnom vyhlásení uviesť spôsob jeho zániku
zadná tabuľka s EČ môže byť vyhotovená aj ako svietiaca
pri prvej strate alebo krádeži TEČ môže byť vyhotovený jej duplikát
TEČ na vozidle nesmie prekrývať ani ťažné zariadenie
osobitné ev. číslo „X“ nahradí kombinácia 2+5 číslic (bez písmen)
zavádza sa nové zvláštne ev. číslo „Z“ pre pracovné stroje
vozidlo bez ev. čísla sa nesmie použiť v cestnej premávke ani nechať stáť na ceste
možno postihnúť aj občana SR alebo osobu s obvyklým pobytom v SR za konanie spáchané v cudzine
prekročenie rýchlosti o nižšiu hodnotu, prekročenie hmotnosti a „bežné priestupky“ sa musia vyriešiť blokovo, ak priestupca chce pokutu zaplatiť
zavádza sa nová kategória priestupkov „spáchaných závažným spôsobom“ – sú taxatívne určené
dňom 17.1.2009 sa správne poplatky uhrádzajú len v mene euro

§ 22 Zák. o priestupkoch
Priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky

Priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky sa dopustí ten, kto:

a) ako vodič vozidla sa odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie požitia alkoholu alebo inej návykovej látky spôsobom ustanoveným osobitným predpisom, hoci by také vyšetrenie nebolo spojené s nebezpečenstvom pre jeho zdravie,
pokuta 300 - 1 300 €, zákaz činnosti na 1 - 5 rokov (blokovo do 650 €)

b) ako vodič vozidla, ktorý sa zúčastnil na dopravnej nehode, bezodkladne nezastavil vozidlo, nezdržal sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia, či pred jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku alebo nezotrval na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne nevrátil po poskytnutí alebo privolaní pomoci alebo po ohlásení dopravnej nehody

c) vedie motorové vozidlo bez príslušného vodičského oprávnenia alebo počas zadržania vodičského preukazu okrem prípadu, ak sa učí viesť motorové vozidlo v autoškole, podrobuje sa skúške z vedenia motorového vozidla alebo má v čase zadržania vodičského preukazu povolenú jazdu,

d) vedie motorové vozidlo v stave vylučujúcom spôsobilosť viesť motorové vozidlo, ktorý si privodil požitím alkoholu (alkohol nad jedno promile),
pokuta 200 - 1 000 €, zákaz činnosti do 5 rokov (blokovo do 650 €)

e) ako vodič počas vedenia vozidla požije alkohol alebo vedie vozidlo v takom čase po jeho požití, keď sa na základe vykonaného vyšetrenia podľa osobitného predpisu alkohol ešte nachádza v jeho organizme (týka sa aj bicykla, záprahového vozidla a pod),
pokuta 150 – 800 €, zákaz činnosti do 3 rokov (blokovo do 650 €)

f) ako vodič počas vedenia vozidla požije inú návykovú látku alebo vedie vozidlo v takom čase po jej požití, keď sa na základe vykonaného vyšetrenia podľa osobitného predpisu návyková látka ešte nachádza v jeho organizme (dogy, lieky),
pokuta 200 - 1 000 €, zákaz činnosti do 5 rokov (blokovo do 650 €)

g) poruší všeobecne záväzný právny predpis o bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, v ktorého dôsledku vznikne dopravná nehoda,

h) ako vodič motorového vozidla prekročí rýchlosť ustanovenú v osobitnom predpise alebo prekročí rýchlosť ustanovenú dopravnou značkou alebo dopravným zariadením,

i) použije vozidlo, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť vozidla, najväčšia prípustná hmotnosť jazdnej súpravy, najväčšia prípustná celková hmotnosť prípojného vozidla alebo najväčšia prípustná hmotnosť pripadajúca na nápravy vozidla je prekročená,

j) iným spôsobom ako uvedeným v písmenách a) až i) sa dopustí porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom podľa osobitného predpisu (napr. prejazd na červenú, neuposlúchnutie pokynu Policjata, jazda cez plnú čiaru ,neumožnenie bezpečného prejazdu vozidlu s VRZom, vedenie vozidla bez ev. čísla, nedanie prednosti, poručenie zákazu predchádzania, prekročenie rýchlosti a pod)
pokuta 60 – 300 €, zákaz činnosti do 2 rokov (blokovo do 150 €)

k) iným konaním, ako sa uvádza v písmenách a) až j), poruší všeobecne záväzný právny predpis o bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky (nesvieti, technický stav neohrozujúci bezpečnosť CP a pod.),
pokuta do 100 €, (blokovo do 60 €)

EDIT: Vlozeny novy zakon. TomasARN
Prílohy
Zakon o cestnej premavke.doc
(587 KiB) 109 stiahnutí
podpis som si este nenastavil

Bacil-BA
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: So Jan 28, 2006 12:59 am
Skúter: Už zasa žiadny

Re: Novy zakon o cestnych komunikaciach

#2 Príspevok od užívateľa Bacil-BA » Po Jan 05, 2009 11:26 am

O tom antiradare kde píšu?
Tak už zasa nič.

kukolarik
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#3 Príspevok od užívateľa kukolarik » Po Jan 05, 2009 12:00 pm

Jostobb
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Pi Okt 13, 2006 7:01 pm
Skúter: neuvedený
Kontaktovať užívateľa:

#4 Príspevok od užívateľa Jostobb » Po Jan 05, 2009 2:50 pm

No čo k tomu povedať asi len toľko že hajzli hajzli a ešte raz hajzli ... to akože každý má nosiť pri sebe 1000 ečok ... ak by náhodou do niekoho nabúral alebo ak by prekročil o pár km rýchlosť ? a ak nebude nosiť pri sebe tak mu zoberú vodičák a ak ani nemá tak po 3€ odpracovávať ? :roll: to bude úplne že super

rspeed
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: So Aug 11, 2007 1:11 pm
Skúter: Hyena(motor minarelli)+ Gilera Runner ST 125+ Suzuki GSR 600

#5 Príspevok od užívateľa rspeed » Po Jan 05, 2009 3:27 pm

... jedine pozitivum je momentalne to ze kedze sa bloky dali tlacit az 30.12 08 budu k dispozicii asi az po 16.1. takze maju policajti prikaz riesit priestupky pohovorom - takze aspon moji kamosi radar ani nazapinaju ...

alcatelko
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Po Máj 01, 2006 2:46 pm
Skúter: piaggio zip lc
Kontaktovať užívateľa:

#6 Príspevok od užívateľa alcatelko » Po Jan 05, 2009 10:50 pm

kto jazdi podla predpisov nema sa coho bat...ci 50 alebo 60 po meste je mi to jedno...aspon bude lepsia spotreba :lol: (ale zase 50ka ani 3ka ani 4ka :lol: )
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
scooter racing team, vývoj, výroba a úpravy racing dielov

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
Skúter: je už minulosť
Kontaktovať užívateľa:

#7 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Po Jan 05, 2009 11:04 pm

jj, 50km/h, to budem mat prave tak blbo vykrutene zapastie (srandujem :lol: )
Honda NC750X ------------------- Obrázok
Nezabúdajte na PRAVIDLÁ FÓRA a ďakujte pomocou Obrázok.

Richi1993
cyklista
cyklista
Dátum registrácie: Ut Sep 02, 2008 4:35 pm
Skúter: Piaggio Zip 50 quattrotempi
Kontaktovať užívateľa:

#8 Príspevok od užívateľa Richi1993 » Ut Jan 06, 2009 12:06 am

mam jednu otazku:
išiel som robit vodicky preukaz AM..mal som uz všetky jazdy odchodenu celu teóriu a mal som prist na skusky.. prišiel som na skúšky a policajt mi povie ze mam ísť domov ze je zima (bol asi 14 november)...jasne ze bola zima ...
Učiteľ v autoškole mi povedal ze o týždeň mu mam zavolať ze sa dohodneme..tak som mu aj zavolal...a on mi povedal ze sa mu ma ozvať niekedy vo februári...a keďže je schválený novy zákon tak som zvedavý ze ci budem musieť všetko ešte raz absolvovať (a taktiež platiť kurz ) .. alebo budem môcť robiť skúšky ešte zo vtedajšieho zákona???
ďakujem za odpovede

alcatelko
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#9 Príspevok od užívateľa alcatelko » Ut Jan 06, 2009 12:22 am

spytaj sa svojho instruktora...
ja som robil tiez v novembri skusky na moto...a kedze bola zima tak sme ani nejazdili...
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............

theruck
Site Admin
Site Admin
Dátum registrácie: Po Jan 09, 2006 11:19 pm
Skúter: Aprilia sportcity 200
Kontaktovať užívateľa:

#10 Príspevok od užívateľa theruck » Ut Jan 06, 2009 7:13 pm

velice dobre secko je tam napisane kazda somarina som zvedavy kedy nam nasi zakonodarci zadefinuju nejaky standardny stav vozovky lebo dneska ked sa vykasujem na nejakej jame alebo kanale tak este dostanem 1000e pokutu ze som sposobil nehodu

dr.snake
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Pi Jan 27, 2006 11:06 pm
Kontaktovať užívateľa:

#11 Príspevok od užívateľa dr.snake » Ut Jan 06, 2009 9:19 pm

presne >>>jake mas povinosti to vedia hned zadefinovat>>>ale ze diry jak kravska prdel a piesok pol kubika na 100m to hej

miiireeec
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Po Máj 26, 2008 12:13 pm
Skúter: Yamaha XT 660 X

#12 Príspevok od užívateľa miiireeec » Ut Jan 06, 2009 9:40 pm

hej ale oni to vyriesili tym, ze mas prisposobit rychlost vozidla stavu vozovky....tam kde su jamy supnu odporucanu rychlost 50 a je to..so vsetkym si vedia poradit..len poradit tak aby bolo dobre im a nie aj ostatným v reale :!: :!:
Yamaha - ride the right bikes

PesFilipes
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Pi Okt 03, 2008 4:07 pm
Skúter: moto-Honda hornet cb600 f

#13 Príspevok od užívateľa PesFilipes » Ut Jan 06, 2009 10:51 pm

To sa budú zase zarábať eurá, si predstavte že si náhodou zabudneš doma vodický a budeš musieť predať mašinu aby bolo na pokutu :lol: už sa teším mne sa to často stáva

kukolarik
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#14 Príspevok od užívateľa kukolarik » Ut Jan 06, 2009 11:49 pm

Ale zas povedzme si pravdu:
Bola tu niekde diskusia, kolkokrat ta zastavia policajti.
Jazdim na moto treti rok a mam za sebou cca 40tisic km.
Policajt ma zastavil 1x, pretoze som nesvietil, co bolo doriesene pohovorom, lebo sa mi vypalilo dialkove, co som mu ukazal.

Na aute jazdim cca 9 rokov.
policajt ma zastavil cca 5x.

Pokutu som platil raz, cuval som v jednosmerke, moja chyba.

Cize z toho vypliva ponaucenie, ze aj ked pokuta bude milion euro a budem jazdit tak ako doteraz, som za vodou.

Nie, nejazdim predpisovo, ale evidentne tak sikovne, ze akosi ma nezastavuju:) klop klop klop

Nebyt klopania, hned zajtra pridem o vodicak na 2 roky!

denisoo.ga
Jánošíkov bratranec
Dátum registrácie: St Mar 26, 2008 8:09 pm
Kontaktovať užívateľa:

#15 Príspevok od užívateľa denisoo.ga » St Jan 07, 2009 12:12 am

miiireeec napísal:...tam kde su jamy supnu odporucanu rychlost 50 a je to..
Tak ta 50-tka by bola asi vsade mimo mesta a este nekde aj na dialnici
honda dio --) yuki hawk --) ducati monster --) honda fmx a aktualne je to honda cb 600f hornet :D

miiireeec
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Po Máj 26, 2008 12:13 pm
Skúter: Yamaha XT 660 X

#16 Príspevok od užívateľa miiireeec » St Jan 07, 2009 12:23 am

denisoo.ga napísal:
miiireeec napísal:...tam kde su jamy supnu odporucanu rychlost 50 a je to..
Tak ta 50-tka by bola asi vsade mimo mesta a este nekde aj na dialnici
je to strasne tie cesty ved si porovnajte niekde inde v krajinach...v talianksu by ste v ceste jamu marne hladali.. :evil:
Yamaha - ride the right bikes

denisoo.ga
Jánošíkov bratranec
Dátum registrácie: St Mar 26, 2008 8:09 pm
Kontaktovať užívateľa:

#17 Príspevok od užívateľa denisoo.ga » St Jan 07, 2009 12:46 am

a o tom co spravili cestary vcera u nas v galante no resp. nespravili...na kazdej ceste lad, neodhrnute, neposypane kruhove boli samy lad sme trafili obrubnik ne len mi q7 ide 1O a zrazu je stoci o 18O a ne len ju ale plno aut som sa kukol na cestu a vydel som sa v nej
honda dio --) yuki hawk --) ducati monster --) honda fmx a aktualne je to honda cb 600f hornet :D

PesFilipes
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Pi Okt 03, 2008 4:07 pm
Skúter: moto-Honda hornet cb600 f

#18 Príspevok od užívateľa PesFilipes » St Jan 07, 2009 6:04 am

Treba vedieť, aj ja som pár diskov zohol o obrubník ale netreba sa vyhovarat, kruháče sú parádna vec ked nasneží, častokrát je na vine nie stav vozovky ale Medzikus(medzi volantom a sedačkou).

Jostobb
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Pi Okt 13, 2006 7:01 pm
Kontaktovať užívateľa:

#19 Príspevok od užívateľa Jostobb » St Jan 07, 2009 2:56 pm

mirec .... ale ja by som to s tými jamami tak nebral ... lebo v každom štáte majú takýto istý problém ... to si len ty myslíš že v taliansku majú super cesty ... ale určite nie všetky možno že tie diaľnice po ktorých chodia všetci medzinárodný .... a ešte cesty okolo turistických stredísk .. ale inak aj tam to je bieda v každom štáte na toto nadávajú :) a napríklad v takej ázii tam veľa krát ani cestu asfaltku nemajú a spokojný sú :lol: :D

alcatelko
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#20 Príspevok od užívateľa alcatelko » St Jan 07, 2009 10:07 pm

za cesty budte radi ze mame ake mame...nemenovany cestopis co sli do ciny na moto...bolo tam...medzinarodna cesta prvej triedy...stary asfalt uz nepametaju a mlady ho este nezazili...
a videl som raz super foto dakde v rusku take diery na "ceste" ze tam zmizol cely nakladak...

theruck
Site Admin
Site Admin
Dátum registrácie: Po Jan 09, 2006 11:19 pm
Skúter: Aprilia sportcity 200
Kontaktovať užívateľa:

#21 Príspevok od užívateľa theruck » St Jan 07, 2009 10:11 pm

a mas pocit ze ti v rusku da policajt 2000 sk pokutu za to ze nesvietis cez den?

alcatelko
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#22 Príspevok od užívateľa alcatelko » St Jan 07, 2009 10:27 pm

2000sk nie...skor 2000usd...a dalsich 2000 za to ze nemas vzorku na gumach 10mm,dalsich 2000 za to ze mas na pocitadle kilometrov 124789km atd atd :lol:

jean
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: So Júl 14, 2007 9:29 pm

#23 Príspevok od užívateľa jean » Št Jan 08, 2009 12:12 pm

Kuko, ty máš sťastie na policajtov, mňa zastavia cez leto aj 3x za mesiac svine. Ale si zaklopem, lebo už sú na mňa aspoň slušní, odporúčam dať si zapísať nejaký titul do OP, sú potom milší. Ale pokuty musím platiť stále :D

konti
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Št Mar 09, 2006 5:17 pm
Kontaktovať užívateľa:

#24 Príspevok od užívateľa konti » Št Jan 08, 2009 3:06 pm

jean: ešte poraď ako tam zapísať titul ktorý nemám :D :D

alcatelko
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#25 Príspevok od užívateľa alcatelko » Št Jan 08, 2009 3:26 pm

vypises taky papier ze prihlaska na studium na VS...potom 5 rokov pockas...sem tam daco povies...potom sa par krat postavis pred komisiu a dostanes papier kde mas napisane ze sa ti udeluje titul...a mozes si dat zapisat :lol:

Napísať odpoveď

Návrat na "Voľná Diskusia"