Moderátor: Moderators
prehladal som celu vyhlasku, na ktoru tu dal kukolarik odkaz, a ak som hladal slova obsahujuce "reflex" (reflexna vesta a pod.), nenaslo mi nic, co by suviselo s ich farbou... mozno som hladal zle... ale ak by to bola pravda, potom treba asi este schvalit, aby pracovnici vykonavajuci verejno-prospesne prace nenosili vesty oranzovej farby... kedze nie su v nudzovom stave suvisiacom s pouzivanim vozidla... lebo aj to sa moze mylit... a zaroven ak si niekto kupil drahu motorkarsku reflexnu vestu za nejakych 1500Sk i viac - sluziacu na neustale nosenie (podla pravidla policie "vidiet a byt videny" (alebo tak nejako to bolo)), kto mu teraz preplati naklady? A zaroven ono to bolo zle, ked si ludia mylili vodica v zelenej reflexnej veste s policajtom? Ja by som povedal, ze naopak, ostatni vodici zbystrili pozornost, spomalili, priputali sa (ak neboli), teda vsetko zmena k lepsiemu...reflexné vesty nemôžu byť zelené (zámena s PZ)
takze tymto pravidlom sa povoluje v kolone obiehat kludne aj poslednemu a vysokou rychlostou... vyborne, to sa pretekarom sakramentsky hodi... (teda ak to nie je niekde inde vo vyhlaske zakazane, necital som celu vyhlasku)§ 15
(5)Vodič nesmie predchádzať,
...
i) ak by pri predchádzaní svojou výrazne nižšou rýchlosťou obmedzil za ním idúce vozidlo, ktoré začalo úkon predchádzania skôr.
to aby sme si dali zabudovat do vozidla radary a merali rychlost vozidiel, ktore sa blizia odzadu... toto pravidlo vlastne sluzi hlavne papalasom a vsetkym tym vodicom, ktori nedodrziavaju na dialnici predpisanu rychlost... a zaujimava je definicia "vyrazne nizsou rychlostou" pouzita aj v predchadzajucom pripade - to kto rozhoduje, co znamena vyrazne? o 10, 30, 50km/h pomalsie? Je to velmi subjektivne...§ 36
...
(4) Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo, ak by pri predchádzaní svojou výrazne nižšou rýchlosťou obmedzil iné motorové vozidlo idúce po diaľnici.
nestaci, ze musi byt osvetleny? Sice ako tak pozeram, tak na zaklade tohto paragrafu osvetlenie mat nemusi... zmena k lepsiemu?§ 55
Osobitné ustanovenia o cyklistoch
...
(2) ... Za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.
no to poznamkonti napísal:beela: to preto je na okreske problém ich obehnúť niekedy aj keď ideš 120
Treba citat aj hned prvu vetu, ktora sa vola nadpis a znie:§ 55
Osobitné ustanovenia o cyklistoch
...
(2) ... Za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.
nestaci, ze musi byt osvetleny? Sice ako tak pozeram, tak na zaklade tohto paragrafu osvetlenie mat nemusi... zmena k lepsiemu?