Premazal , zlúčil, a editoval LOOK
Takze pozname sviecky teplejsie a studensie:
a) tepla sviecka (na obrazku vlavo) je sviecka s nizsou tepelnou hodnotou (najteplejsia NGK sviecka ma hodnotu 2), ma dlhy izolator a teda kratke vnutro, teda prijme z motoroveho priestoru najviac tepla a najmenej ho odvedie do steny motora, takze je na omak najteplejsia. A kedze prijme najviac tepla, tak prilis tepla sviecka nema na sebe ziadne usadeniny, pretoze kvoli jej teplote tie zhoria, izolator je ziarivo biely az nataveny.
b) studena sviecka (na obrazku vpravo) je sviecka s vyssou tepelnou hodnotou (najstudensia NGK sviecka ma hodnotu 12), ma kratky izolator a teda dlhe vnutro, takze prijme z motoroveho priestoru najmenej tepla a najviac ho odvedie do steny motora, takze je na omak studensia. A kedze prijme najmenej tepla, tak prilis studena sviecka ma na sebe karbonove usadeniny, kedze tie na nej nezhoria.
vlavo sviecka teplejsia, vpravo sviecka studensia, vsimnite si rozdiel v dlzke izolatorov... a zaroven cim kratsi izolator, tym dlhsie "vnutro", ktore odvadza teplo zo sviecky do steny motora:

A este k ciselnemu oznacovaniu sviecok - u NGK je zvykom, ze nizsie cislo znamena teplejsiu sviecku, u sviecok Champion, Denso a Bosch je tomu vsak naopak, preto sem davam tabulku, ktoru som nasiel na NETe a tak to bude najjasnejsie:
(tabulka zmizla, netusim, preco, kedy a kam, a po tych rokoch ani netusim, kde som ju nasiel a ktora to bola)