pravdu mas, v pripade motora neohriateho na prevadzkovu teplotu by mal byt okruh uzavrety a vplyv zapnuteho ventilatora na teplotu kvapaliny bezpredmetny... Ale v takychto horucavach sa motor snad musi zohriat na prevadzkovu teplotu aj s pokazenym (stale otvorenym) termostatom. Nebude vadne cidlo teploty alebo co?
...takze mozes skontrolovat termostat a poinformovat sa od inych majitelov tohto scootra, ze ci aj im ide ventilator furt. Termostat sa da skontolovat jeho vybratim a otestovanim v horucej vode, alebo dalsi sposob je taky, ze si najdes hadicu veducu z motora do chladica, nastartujes motor a drzis hadicu rukou. Mala by byt studena resp. jemne tepla az dovtedy, pokial sa rucicka teploty motora nepriblizi k prevadzkovej teplote. Potom by mala hadica nahle ohriat na teplotu, ze mozes mat problem udrzat ruku na hadici, pretoze termostat sa otvori a pusti teplu vodu do chladica na ochladenie.
Ak je vsak hadica horuca uz kratko po nastartovani motora, tak to znamena, ze okruh je neustale otvoreny, voda prudi do chladica (kde ju navyse mozno ochladzuje ventilatro, ak je stale spusteny, ako pises), motor sa dlho zahrieva a mozno ani nie je schopny sa zahriat na prevadzkovu teplotu. Vodne chladenia vozidiel su vymakane, termostat ma pustit vodu do chladica len vtedy, ked je motor (takmer) zahriaty na prevadzkovu teplotu, a v pripade, ze jeho teplota zacne klesat (trebars nahle ochladenie na trase), tak termostat okruh uzatvori a tym padom sa kvapalina neochladzuje v chladici a nechladi motor, ktory sa opat zacne zahrievat... A naopak, ak sa teplota motora zvysi na privysoku teplotu, vtedy by sa mal zapnut ventilator ako vypomoc (plati to najma pre nizke rychlosti az statie, trebars mne teplota vyskoci v horucavach aj pri jazde 40-50km/h, duplom ak idem za nejakym autom, a ventilator vzdy pomoze).
(uff, som sa rozpisal, ospravedlnujem sa, ale snad tieto informacie pomozu aj niekomu inemu)
este nieco:
radek66 napísal:Teplota motora je o.k ulazuje mi 2 palicky od stredu co je asi okolo 70c..neviem stred je asi 90C a uplne hore 130c
ako sme uz pisali, 70 stupnov podla nas nie je o.k. teplota, normalna je tych 85-90 stupnov, resp. v strede stupnice... alebo sa ti pise v navode, ze 70 stupnov je prevadzkova teplota?