Kupujem Prilbu - vyklápačka, so slnečnou clonou. Tipy, Rady.

tu sa prezentujte, čmárajte a podobné veci

Moderátor: Moderators

Akú prilbu si mám kúpiť?

Caberg Rhyno
8
50%
Airoh Mathisse RS
6
38%
Nejakú inú (napíš do diskusie, doplním)
2
13%

Celkom hlasov: 16

Správa
Autor
Užívateľov profilový obrázok
shobull
st. cyklista
st. cyklista
Dátum registrácie: Pi Júl 27, 2007 9:12 am
Skúter: neuvedený

Kupujem Prilbu - vyklápačka, so slnečnou clonou. Tipy, Rady.

#1 Príspevok od užívateľa shobull » St Sep 16, 2009 11:29 am

Zdravím, takže nadišiel čas kedy som sa rozhodol, že musím trocha zainvestovať do ochrany hlavy. Moja Jetka Held - bola len dočasne riešenie - aj tak mi vydržala 3 sezony - ale toho roku som presiel na maxik, takze naroky su vyssie. Jetka bude v zálohe v kufri pre spolujazdcov.

Rozhodol som sa:
1) že si kúpim "vyklápačku", čo sa týka bezpečnosti, sú na tom horšie ako integrálky, ale ku maxíkom vyložene pasujú.
2) Mala by mať vyklápaciu slnečnú clonu. Teraz už je slnko dosť nízko, a jazdy s prižmúrenými očami som si užil dosť na jetke. Ale ak by bola nejaka super prilba, ale bez 2skla, tak by sa to možno dalo oželieť.
3) Mohla by mať vyberateľné "futro" ale nie je to podmienkou.
4) Ideálne žiadna no name - takže aspoň aka taká značka: Lazer, Agv, Nolan, Caberg, Marushin a i - nie som zaujaty pre jednu značku.
5) A to hádam najdôležitejšie - rozpočet. Je relatívne skromný - no bodaj by nie, maxik ma vycucal. Takže idealne cca 4500sk /150€ - max 5000sk / 166€ - ale keď bude aj menej, nevadí :)

Takže zatiaľ sú mojimi favoritmi, medzi ktorými si vyberám:

1) CABERG RHYNO
Obrázok
Materiál: termoplast
Bezpečnosť: homologované pre full race ECE 22.05, super hrubé EPS polstrovanie pre lepšie tlmenie nárazov
Ďaľšia výbava: zdravotne nezávadné plne vyberatelné polstrovanie, dvojitý týlový límec, nosná protizahmlievacia clona, ochranné pásky proti dažďu, pohyblivá prepážka proti vetru, výklopný systém
Plexi: antireflexné,rýchlo vymeniteľné dvojité plexi, vonkajšie číre, vnútorné smoke
Vetranie: komfortná cirkulácia vzduchu
Spona na zopnutie popruhu: rýchloupínacia
Hmotnosť: 1650g (tolerancia 50g)
http://www.auto-moto-raj.sk/component/p ... /Itemid,5/

2) AIROH MATHISSE RS Sport 2008
Obrázok
otváracia, lakovaná, druhé zasunovací tónované plexi, interiér kompletne vynímací - SANITZED, možnosť prestavby na JET, plexi proti poškrábaniu, váha: 1550g
http://paolo.sk/index.php?option=com_vi ... emid=10005

Privítal by som vaše pripomienky, ohlľadom prilieb, tipy na konkrétny model /ak je nejaký iný čo splňa podmienky. Prípadne skúsenosti vlastníkov uvedených prilieb. Vopred ďakujem. Tému podľa potreby doplním - takisto hlasovanie.
podpis som si este nenastavil

TomasARN
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ne Júl 29, 2007 11:35 am
Skúter: Kawasaki ER-6n, 2009
Kontaktovať užívateľa:

Re: Kupujem Prilbu - vyklápačka, so slnečnou clonou. Tipy, Rady.

#2 Príspevok od užívateľa TomasARN » St Sep 16, 2009 11:42 am

tu Airohu som chcel povodne aj ja kupit, no este si na novu prilbu pockam, ale skor by som ja osobne bral asi tu Caberg

theruck
Site Admin
Site Admin
Dátum registrácie: Po Jan 09, 2006 11:19 pm
Skúter: Aprilia sportcity 200
Kontaktovať užívateľa:

#3 Príspevok od užívateľa theruck » St Sep 16, 2009 11:59 am

k tej airohe ti poviem tolko ze mne do nej fucalo jak svina. ale je mozne ze do kazdej vyklapacky bude trochu fucat od brady. mozno do schuberty nie.

alcatelko
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Po Máj 01, 2006 2:46 pm
Skúter: piaggio zip lc
Kontaktovať užívateľa:

#4 Príspevok od užívateľa alcatelko » St Sep 16, 2009 12:50 pm

ja by som siel do marushinky...kvalitou uplne inde ako airoh (kvalitnejsie materialy kvalitnejsie spracovanie...) caberg som este nemal moznost porovnat...celkovo si myslim ze vyklapacka helma je kravina...
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
scooter racing team, vývoj, výroba a úpravy racing dielov

Naghost15
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Ut Feb 03, 2009 5:33 pm
Skúter: Suzuki GSX-R 600
Kontaktovať užívateľa:

#5 Príspevok od užívateľa Naghost15 » St Sep 16, 2009 2:15 pm

Ja kebiz ekúpim vyklápaciu tak si kúpim NOLAN mne s ato lúby a je to s kvalitných materiálov ale je to drahé...

TomasARN
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ne Júl 29, 2007 11:35 am
Skúter: Kawasaki ER-6n, 2009
Kontaktovať užívateľa:

#6 Príspevok od užívateľa TomasARN » St Sep 16, 2009 2:23 pm

Tak to hej, nolanka je dobra, ale ani som ju nepisal, kedze rozpocet na prilbu ma niekde inde

Naghost15
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Ut Feb 03, 2009 5:33 pm
Skúter: Suzuki GSX-R 600
Kontaktovať užívateľa:

#7 Príspevok od užívateľa Naghost15 » St Sep 16, 2009 2:26 pm

Jasné chápem ja som tu v zime predával nolan prilby za 200 eu a vtedy nikto nechcel a cisto nové boli v obchode stoja vise 300 ...

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
Skúter: je už minulosť
Kontaktovať užívateľa:

#8 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » St Sep 16, 2009 3:21 pm

venujme sa, prosim, vyklapackam priblizne v udavanej cenovej hladine... :) Vyklapacka ako taka musi splnat normy a prejst testami, ktore su v dnesnej dobe dost prisne, a vyklapacka ako taka ponuka na pockanie komfort JETky s ochranou skoro-integralky, a myslim si, ze ak sa rozbijes vo vyklapacke, tak ani integralka by ti nebola nejako viac napomocna... A nemusim snad spominat, ze je velky rozdiel medzi vyklapackami za 1600Sk a za 5000Sk... taka za 1600Sk je vyklapackou snad len podla konstrukcie, bezpecnost isto omnoho nizsia, moj nazor.
Honda NC750X ------------------- Obrázok
Nezabúdajte na PRAVIDLÁ FÓRA a ďakujte pomocou Obrázok.

VLADY
spammer
spammer
Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...

#9 Príspevok od užívateľa VLADY » St Sep 16, 2009 3:59 pm

Jako tá Airoha je (ak nekecajú v papieroch) najlahšia zo všetkých .A inak výklopky sú všetky ťažšie ako klasika integrálky. Ani cevlar carbon nebývajú lahšie ako cca 1500g...Treba v prvom rade pozerať na to ako sedí ako sa v nej cítim ,či sa mi dobre ovláda a až potom na cenu samozrejme v rámci možností a nejakého cenového stropu .Ja by som viac ako 250-300,- za blembák nedal a to aj preto lebo som už mal na na hlave na skúšku všeličo ale či som mal Shubertku za 400 alebo Airoh za 200 tak velký rozdiel som tam nezaznamenal teda nie že by nebol ale tá za 400 nebola na tom o 100% lepšie ako tá za 200. Ja som kúpil tento rok na motosalone v Inchebe za 216,- Nolanku 103 aj s clonou...ak ju porovnám s predošlou Airoh - PR200 tak hlučnosť +- rovnaká. A to či fúka alebo nefúka na bradu je zväčša tým, že či má alebo nemá pod bradou taký ten koženkový deflektor . Moja stará to nemala a podfukovala viac ako táto nová . Ja som menil hlavne kvôli tomu že som chcel slnečnú clonu lebo okuláre ma vždy začali po pol hodine tlačiť na ušoch.... Inak ak je porovantelná cena tak býva porovnatelná aj kvalita a komfort.Neviem o žiadnej značke prilby, že by stála polovicu a bola rovnako dobre spracovaná použité rovnaké materiály alebo podobný komfort a výbava ako nejaká inakšia značka.Samozrejme ak nerátam nejakú superakciovú zľavu.A samozrejme každému pasne na hlavu dačo iné a podla toho treba kupovať. A dôležitá je aj hmotnosť, aj keď 50g necítiš ale či má prilba 1500g alebo 1750g už cítiť je .Je to skoro vždy aj tak lotéria môžeš chodiť po obchode v nej aj hodinu a skúšať čo nezačne tlačiť a pod. ale jak sadneš na scooter a vezieš sa tak až potom zistíš čo si kúpil . A to či výklopku alebo integrálku.....ja viem že výklopka je praktickejšia ....a že má dakto pocit že je možno menej bezpečná..... myslím že na scootri alebo moto to vôbec nieje o bezpečnosti. :no: A inak ak AIROH tak mne sa osobne viac pozdáva tá SV55.A inak škoda že máš do AT tak moc daleko lebo u Lojza majú teraz na jseň po sezóne troška zlacnenia ale plus mínus je to rovnaké niečo je drahšie a iné zas lacnejšie akurát teda že je výber a môžeš skúšať celý deň ...ten CABERG je teraz v akcii za 119,- a AIROH SV 55 je za 139,- ale MATHISSE za 199.- a napríklad SHARK OPENLINE za 169,- 8)
PS: A na také že nemusí mať vyberacie futro alebo slnečnú clonu radšej zabudni...za rok budeš banovať že si nepočkal a nedošetril si .... ako chceš prilbu udržovať v chode viac rokov ke´d nemôžeš aspoň 2 krát do roka vyprať futro??? budeš furt nosiť kuklu ??? a tá clona slnečná je tak isto v lete na nezaplatenie . A jazdiť s otvorenou prilbou po meste v malých rýchlostiach len mať sklopenú slnečnú clonu je tak isto dobré aby si sa nespotil hneď na prvých svetlách keď stojíš na červenú.Aj keď uznávam že je to menej bezpečné...ale ak má niekto JETku alebo nebodaj len žaluďovku, tak to je potom čo? samovrah??? :pardon:
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny! :techie-ebay:
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem. :P

duky5
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Št Sep 21, 2006 3:20 pm
Skúter: Gilera Nexus 500 mk2

#10 Príspevok od užívateľa duky5 » St Sep 16, 2009 8:06 pm

naco chces vyklapacku?...vacsinu vyklapaciek iba odklopis dohora, zle sa s tym jazdi, meni to tazisko prilby, niektore maju tendenciu spadnut a zaklopit sa ked prejdes nerovnost...ked vyklapacku, tak jedine taku co sa da preklopit na jetku. inak by som siel radsej do integraly, so slnecnou vnutornou clonou...
jazdim za Obrázok, dlhodoby priemer za cca 50 000 km
moje vylety na http://www.motoduky.blogspot.com

shobull
st. cyklista
st. cyklista

#11 Príspevok od užívateľa shobull » St Sep 16, 2009 8:20 pm

na paolo.sk maju ten airoh mathisse rs sport 2008 terz za 125€, no neviem ci to neni nejaka chyba. Ale v popise pisu ze ma aj vyberacie futro aj clonu. tak nevim.

Co som cital, tak aj o tom cabergu dost pisali ze je hlucny a fuka do neho, no ale ja som schovany za plexi, tak by to mozno ani nemuselo vadit.

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#12 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » St Sep 16, 2009 8:25 pm

cele leto som jazdil s vyklapackou Lazer GranVille, a nebol najmensi problem ani s jazdou s vyklopenou prilbou... nejake tazisko alebo co, ziadnu zasadnu zmenu som nepostrehol... naopak, uzival som si prisun vzduchu do tvare (okuliare samozrejmost) a uzila si to aj vcela, ktora mi zabodla zihadlo do spankovej oblasti... ale to iste by sa stalo, aj keby som mal otvorene plexi na integralke, akurat ze by mi vcela ostala lozit po tvari, a tak mi lozila po golieri, brrrrrr... :%) :D

GranVillka sa mi sama od seba nezatvara ani nahodou, drzi to pevne... ale samozrejme u inych prilieb to moze byt ine... a aj hmotnost robi svoje, pretoze ked som sa vratil k integralke (prisla mi z opravy), tak rozdiel nejakych 150-200g je citit... :)

alcatelko
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#13 Príspevok od užívateľa alcatelko » St Sep 16, 2009 9:02 pm

bez clony ale za bezkonkurencnu cenu... http://www.marushin.cz/produkty/vyklopn ... y/m-400-nx
s clonou http://www.marushin.cz/produkty/vyklopne-prilby/m-401s
inac vymena plexi z cireho na tmave a naopak je otazka 30s...akurat treba nosit druhe zo sebou :-)...ja do helmy nosim slnecne okuliare a nemam najmensi problem...ked chcem vzduch do tvare otvorim si vetraky...ak chcem viac vyklopim si plexi...vyklapacku by som v zivote nepouzil vyklopenu...
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............

duky5
motorkár
motorkár

#14 Príspevok od užívateľa duky5 » St Sep 16, 2009 10:30 pm

alci ani nevies ake je fasa preplietat sa 30tkou mestskou zapchou s jetkou, vybehnut na obchvat, zaklapnut si jednym pohybom integralu a vrrrrr plny....

VLADY
spammer
spammer

#15 Príspevok od užívateľa VLADY » St Sep 16, 2009 11:11 pm

A ja tak ako píše THeBaNDiT nemám najmenší problém že by sa mi niekedy sama zaklapla alebo že by sa mi nejak menilo ťažisko a mal problém rovno držať hlavu... nič také..ten predok je pomerne ľahký k hmotnosti celej prilby alebo teda vlastne celej hlavy ako takej....takže jedine problém môže byť pri vysokej rýchlosti s náporom vzduchu že by tlačil hlavu smerom dozadu ale ani to nejak nepociťujem, a pritom ak je ozaj dakedy moc teplo a idem si len tak kludne 70-80 a vychutnávam si cestu tak ju kludne mám otvorenú a žiadny problém ani v terajšej Nolanke a ani v minulej Airohe čo je teraz Doktorova zamaskovaná.A aj keď mám síce plexi na scootri, ale prúd vzduchu mi aj tak smeruje na hornú cca 1/3 prilby.A ináč Nolanka má taký zvláštne robený otoč tej vyklápacej časti že netočí sa to klasika na dvoch nejakých čapoch-šrouboch, ale je tam na každej strane taký mechanizmus s dvoma ramienkami. Najprv som mal aj obamy či sa to časom nejak nevyhrká , ale nepociťujem po polroku každodenného vaicnásobného otvárania žiaden problém .A ešte jedna podstatná vec že do výklopky sa oveľa lahšie a jednoduchšie nasadá ako do integrálky ...vždy som mal problém skoro každá každá mi nesedela v tom že ak mi držala tesne na hlave jak mala tak som ju ledva prepchal cez uši a nasadil a dal dole a dakedy aj vôbec nie a ak som skúšal zas o číslo väčšiu tak už mi nasadená na hlave lietala a nebolo to ono. Asi mám nejak neštandartne tvarovanú hlavu alebo čo.... :fool:

shobull
st. cyklista
st. cyklista

#16 Príspevok od užívateľa shobull » Št Sep 17, 2009 8:28 am

Našiel som Airoh Mathisse RS SPORT za 120€ http://diely.ktm.sk/katalog/mathisse-rs-sport

Len škoda že, je to leskla verzia, matná stoji o 40€ viac. Viac sa mi pači matná.

Taktiež ta SV-55-S Sport ma zaujimavu cenu 130€ http://diely.ktm.sk/katalog/sv-55-s-sport , plus sa da dokupit aj štít proti podfúknutiu.

No ale dizajnovo nie je taka pekná ako Mathisse.

Airoh ma pre mňa ešte jednu výhodu, že si ju môžem odskúšať a vybrať veľkosť - lebo v PO maju v obchode tieto Mathissy ale matne - a za omnoho podstatne cenu.

alcatelko
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#17 Príspevok od užívateľa alcatelko » Št Sep 17, 2009 10:11 am

duky5 napísal:alci ani nevies ake je fasa preplietat sa 30tkou mestskou zapchou s jetkou, vybehnut na obchvat, zaklapnut si jednym pohybom integralu a vrrrrr plny....
a ty asi nevies ako fasa je hodit drzku s jetkou (a t u vecsinou hadzes v meste...)
vravim ked chcem vietor vyklopim si plexi...mam to uplne to iste s tym rozdielom ze mam chranenu bradu...
momentalne mam 4 helmy... blembak,jetku,krosovu a integralu...jedine vyklapacku nemam...minule som siel po dlhej v jetke (len preparkovanie skutra spred domu do garaze) a zrovna bezpecne som sa necitil (clovek zmeni nazor na jetku ked bradou poorie asfalt...)
mal som dva pady v mestskej premavke...a v oboch pripadoch sla brada o cestu...v druhom pripade ma zachranila integrala...po prvom pade mam stale na brade jazvu...

p.s.: kedyska som mal foto typka co sa v jetke vyrubal...zazracne to prezil...mal ztrhnutu celu sanku a aj horne zuby vyrazene....jedine co mu ostalo z xichtu bol jazyk... (helmu mal stale na hlave...)

duky5
motorkár
motorkár

#18 Príspevok od užívateľa duky5 » Št Sep 17, 2009 10:45 am

predstav si ze viem, dokonca som jeden pad bol zakliesneny pod skutrom a suchal sa 2m...mal som oskrete vsetko okrem prilby (integrala)...
inak ja som pisal o jazde v malych rychlostiach, nie ze si pri pade zoderes hlavu na mozog, neprekrucaj...
ked chces vietor, vyklopis si plexy...to je bohovsky bezpecne ked ti do helmy v premavke vleti vcela alebo cmeliak, vo vacsej tychlosti to je uz dobra supa...vcela mi do integraly vletela, sranda to teda nebola....v jetke sa ti ksicht vetra lepsie a tvar ti chrani plexy, v tomto je jetka bezpecnejsia v premavke ako otvorena integrala...

ja mam helmu iba jednu - integralu a jetku, preklapam podla potreby v premavke, aj ked je pravda ze na integrale to mam 90% casu...

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#19 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Št Sep 17, 2009 11:15 am

duky5, a co to mas vlastne za prilbu? ved vo vseobecnosti pozname JETky, krosove prilby, integralky a vyklapacky. Ty mas nejaky dalsi typ? :)

duky5
motorkár
motorkár

#20 Príspevok od užívateľa duky5 » Št Sep 17, 2009 11:47 am

mam vyklapacku, lepsie povedane "zaklapacku" shark evoline, bradovu cast zaklopis uplne dozadu a mas z toho skutocnu jetku.
Obrázok

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#21 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Št Sep 17, 2009 12:18 pm

ano, o tej som pocul, ale pocul som aj to, ze vraj je draha, tak som nepredpokladal, ze sprave tuto mat budes... :) je tusim jedina svojho druhu, takze velmi velmi zriedkava...

ked uz tu o nej piseme, tak sa mozes s nami podelit, kolko ta stala... mozno sla s cenou dole :)

duky5
motorkár
motorkár

#22 Príspevok od užívateľa duky5 » Št Sep 17, 2009 12:56 pm

jedina neni, este su take helmy znacky roof, neskutocne drahe
Obrázok

a lem, lacnejsie ale strasne do nej fuka,co v lete nevadi, ale v zime to je dost citit, navyse nema slnecnu clonu a preto som siel do sharku a tuto nechal pre spolujazdca...
Obrázok

kupoval som ju ako novinku v louis hned ako dosla na trh, neviem uz kolko stala...ale maju ju stale v ponuke, aj novsi model s pridavkom absolute...neviem aky je v nich rozdiel, zvonku ma ta absolut peknu grafiku...
som s nou spokojny, ma funkcne vetracie otvory, vyberatelne futro, slnecnu clonu a vyklapa sa ako pozadujem...klasicku vyklapacku by som uz nechcel...inak vyklopit sa da uplne jednoducho aj pocas jazdy behom pol sekundy v rukaviciach, takze okamzite mas jetku alebo integralu...spracovanie je kvalitne, mam verziu matnu ciernu, nezateka do nej...je tazsia, tusim udavana vaha je 1850g, coho som sa bal, ale vobec to neni citit na hlave ta tarcha...

inak rozhodoval som sa medzi nolan n103, ako som uz niekde pisal, nolanka v ruke vypadala ako lacna cinska vyroba, zvonku lak a zle sa mi otvarala, este som tusim pozeral jednu vyklapacku...ale nakoniec som zobral tu sharku.

jedine negativum co k nej mozem napisat je, ze zo zaciatku ma tlacil remienok na ohryzku, ale bud som si zvykol alebo uz netlaci a mierne do nej fuka zospodu, kedze nema bradovy deflektor...normalne to nevadi, ani v zime, lebo to takmer nie je citit, ale ja mam extremne citlive hrdlo na chlad (staci mi ist kupit jogurt do obchodu a je problem), takze subjektivne pre mna to je neprijemne, riesim to vysokym nakrcnikom...

tusim predvcerom som sa bol niekde najest, helmu som mal na stole a zastavil sa pri mne chlapik, ze ci to je sharka evoline, ze ci si ju moze kuknut a ze ako som spokojny atd...:)

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#23 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Št Sep 17, 2009 3:11 pm

duky5 napísal:inak vyklopit sa da uplne jednoducho aj pocas jazdy behom pol sekundy v rukaviciach, takze okamzite mas jetku alebo integralu...
to zvlada bez najmensich problemov aj moja Lazer GranVille, aj som to takto vzdy praktizoval... podla potreby v okamihu JETka resp. integralka... :)

VLADY
spammer
spammer

#24 Príspevok od užívateľa VLADY » Št Sep 17, 2009 3:12 pm

Shark OPENLINE je klasika výklopka som si ju tak isto skúšal (nebolo to špatné) a rozhodoval sa medzi N103 a touto ale Nolanka mi sadla lepšie na hlavu (aj keď je ťažšia) a má dvojité plexi kvôli nezamlženiu. A tým že má ten vyklápací ramienkový mechanizmus tak som mal dojem že ide viac vyklopiť dozadu . Inak jak pozerám tak pozerám a v Lojzovi stojí tá EVOLINE 249,-E (je teraz akció) a tá ABSOLUT 259,- ... Išli dole cca o 110 až 120,-E čo je dosť už... cca tretina ceny.

owwidius
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Po Jún 05, 2006 11:55 pm
Skúter: Suzuki V-Strom 650 ABS 2007
Kontaktovať užívateľa:

#25 Príspevok od užívateľa owwidius » Ut Sep 22, 2009 9:31 am

aby sme sa vratili k povodnej teme :wink: slnecna clona na cabergu sa mne dotykala nosa, tak si ich rozhodne chod vyskusat na hlavu, ale to je hadam samozrejmost...

Napísať odpoveď

Návrat na "Voľná Diskusia"