Novinka v cestnom zákone

tu sa prezentujte, čmárajte a podobné veci

Moderátor: Moderators

Správa
Autor
Užívateľov profilový obrázok
deltoro5784
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Ne Júl 20, 2008 12:54 pm
Skúter: Honda VFR 800 V4
Kontaktovať užívateľa:

Novinka v cestnom zákone

#1 Príspevok od užívateľa deltoro5784 » Št Nov 19, 2009 9:27 am

Pre vodičov začnú od piatka 20. novembra 2009 platiť nové pravidlá. Sprísňujú sa pravidlá pre zimné pneumatiky, vo vozidlách nie je povinná sada žiaroviek, ani sada poistiek.

Z povinnej výbavy vozidla vypadlo aj náhradné koleso. "U autobusov netreba rezervu, ak má zmluvný vzťah so spoločnosťou, ktorá dokáže závadu čo najskôr odstrániť," uviedol pre TV Markíza hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurkovič. Prísnejšie pravidlá začnú platiť pri zimných pneumatikách - hĺbka dezénu 1,6 mm bola sprísnená na 3 mm."Pri vozidlách nad 12 ton sú potrebné snežné reťaze," dodal Jurkovič.

Na Slovensku je používanie zimných pneumatík povinné od 15. novembra do 31. marca. Vodiči sú povinní mať zimné pneumatiky ak je na ceste súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. V prípade, že vodič toto pravidlo nerešpektuje, polícia ho môže pokutovať do výšky 60 € alebo dokonca zakázať jazdu. Náklady s tým spojené hradí vodič.
zdroj: http://www.tvnoviny.sk
Keeway Focus 50@70 2006 - 2010
Honda CBF 125 2009 - 2012
Honda VFR 800 V-Tec 2012 -

alcatelko
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Po Máj 01, 2006 2:46 pm
Skúter: piaggio zip lc
Kontaktovať užívateľa:

Re: Novinka v cestnom zákone

#2 Príspevok od užívateľa alcatelko » Št Nov 19, 2009 10:39 am

tym padom mali vyhodit aj naradie...lebo tym jednym kluocm a srobovakom uz nic neopravis ked nemusis menit ziarovky ani poistky :D
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
scooter racing team, vývoj, výroba a úpravy racing dielov

deltoro5784
motorkár
motorkár
Kontaktovať užívateľa:

#3 Príspevok od užívateľa deltoro5784 » Št Nov 19, 2009 11:16 am

To som ani nevedel že treba mať vo výbave náradie. Ja síce nosím celú dielňu v kufríku :D ale neviem si predstaviť ako niekto na superšporte nosí náradie.

respectman
cyklista
cyklista
Dátum registrácie: Po Aug 14, 2006 3:09 pm
Skúter: Kymco CV3

#4 Príspevok od užívateľa respectman » Pi Nov 20, 2009 12:03 pm

Kymco CV3

alcatelko
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#5 Príspevok od užívateľa alcatelko » Pi Nov 20, 2009 12:18 pm

Koniec prídavných svetiel
Zlá správa pre tunerov! Svetielka pod riadnymi svetlometmi či neónové pásy osvetľujúce podvozok vyhláška nepovoľuje. Dovolené je len predpísané a schválené osvetlenie vozidla. Výnimku vymedzenú zákonom majú záchranári, autoškoly či taxikári.

neoniky koncia :)
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
Skúter: je už minulosť
Kontaktovať užívateľa:

#6 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Pi Nov 20, 2009 1:19 pm

ved neony boli mimo zakon i doteraz, nie? Brat ma na svojom XC podsvietenie, snad ho nebude musiet davat dole, ci? (ak nim nebude svietit pocas jazdy) Vypnute je velmi nenapadne (nie ako je tomu u jedneho tunajsieho clena :)).

Doteraz som ziarovky vozil so sebou, ale teraz neviem, ci sa mi vyplati vozit ich i nadalej... vymena ziarovky na mieste nie je nejaky vacsi problem... este si to premyslim, podla miesta v kufri. :)
Honda NC750X ------------------- Obrázok
Nezabúdajte na PRAVIDLÁ FÓRA a ďakujte pomocou Obrázok.

jurajc
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: St Okt 22, 2008 9:55 am
Skúter: CPI Aragon 50 zmena Piaggio Typhoon 50 T

#7 Príspevok od užívateľa jurajc » Pi Nov 20, 2009 1:27 pm

Jasne zastavia ta a nebude ti svietit svetlo tak dostanes pokutu lebo si to nevymenis na mieste, kedze nebudes mat ziarovku pri sebe. Mudro to urobili ved nepotrebujem mat tak naco by som ju vozil. Myslim, ze to ma zase dve strany mince. Mozna, ze sa mylim tak ma opravte.
uz 10600km tak zase jazdim ;) tak som to po 10r. dotiahol na 19000km.
Od 2019 zacinam na novom Piaggio Typhoon.

alcatelko
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#8 Príspevok od užívateľa alcatelko » Pi Nov 20, 2009 1:36 pm

a ked ti xenon prdne a zastavia ta?...a hodim si do auta repair kit na gumy a rezervu mozem nechat doma :) inac chcem vidiet polisa ktory mi pojde kontrolovat rezervu...lebo ja cele auto nevylozim aby som mu ju ukazal...

TomasARN
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ne Júl 29, 2007 11:35 am
Skúter: Kawasaki ER-6n, 2009
Kontaktovať užívateľa:

#9 Príspevok od užívateľa TomasARN » Pi Nov 20, 2009 1:53 pm

Neony a podobne osvetlenie bolo zakazane. Ked odpada povinnost nosit ziarovky, tak sa nebude pokutovat za to, ze zavadu neopravis na mieste

theruck
Site Admin
Site Admin
Dátum registrácie: Po Jan 09, 2006 11:19 pm
Skúter: Aprilia sportcity 200
Kontaktovať užívateľa:

#10 Príspevok od užívateľa theruck » Pi Nov 20, 2009 3:02 pm

THeBaNDiT napísal:ved neony boli mimo zakon i doteraz, nie? Brat ma na svojom XC podsvietenie, snad ho nebude musiet davat dole, ci? (ak nim nebude svietit pocas jazdy) Vypnute je velmi nenapadne (nie ako je tomu u jedneho tunajsieho clena :)).

Doteraz som ziarovky vozil so sebou, ale teraz neviem, ci sa mi vyplati vozit ich i nadalej... vymena ziarovky na mieste nie je nejaky vacsi problem... este si to premyslim, podla miesta v kufri. :)
to nieje o tom ze uz ju nemusis mat. to ked ti zhasne a dostanes pokutu ze nesvietis celorocne to je bez debaty. len doteraz si ho mohol uvarit ze mas zo sebou a ze si to na miest odstranis. teraz ho to uz nebude zaujimat.
tak isto tie zimne gumy. zastavi ta v decembri na letnych co maju 2mm a si ok. ale zastavi ta na zimnych co maju 2 mm a mas to za 60.
samozrejme ak 1 aprila napadne sneh tak vsetci mozu jazdit na letnych bezproblemu

matrixko

#11 Príspevok od užívateľa matrixko » Pi Nov 20, 2009 4:24 pm

inak ked som ten novy cestny zakon tak cital tak som sa docital ze 50tkarov to nepostihlo nijak ci?

alcatelko
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#12 Príspevok od užívateľa alcatelko » Pi Nov 20, 2009 7:44 pm

a ked som v lete na zimnych? inac by ma zaujmalo ako to chcu merat...ake su realne tolerancie (ak 3.00 mm tak to moze merat jedine mikrometrom a aj to certifikovanym a overenym a dodrzat presny postup merania (pritlak a pod kedze je guma pruzna) :D )

Mitko
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Št Mar 05, 2009 12:14 pm
Skúter: Aprilia sr street

#13 Príspevok od užívateľa Mitko » Pi Nov 20, 2009 9:22 pm

boha tieto naše zakony to je riadne kocurkovo už ozaj...to zase na mlyn vyrobcom dali zakon že 3mm....lebo ked bolo 1,6 vydržali gumy čo ja viem dve sezony v tolerancii..teraz aby si človek každu sezonu kupoval...a presne ako alci povedal ako to budu merať a hlavne čim...ako poznam našich policajtov tak strčia zapalku do dezenu a odmeraju pravitkom....
podpis som si este nenastavil

VLADY
spammer
spammer
Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...

#14 Príspevok od užívateľa VLADY » So Nov 21, 2009 12:13 am

Inak s tými toleranciami je to fakt sila...to jako mne chce dakto povedať že tá guma je tak presne vyrobená a potom aj ojazdená? Napríklad v reále v garáži si namerám ja 3,1 a poviem si ešte OK a jazdím a zastaví ma flojd a namerá mi na inom mieste len 2,8 a berie mi papiere????
Dementná banda zákonodarcov...... to je tu ozaj všetko zas o tom ŠOFÉR VODIČ-dojná krava .... :bad: :bad:
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny! :techie-ebay:
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem. :P

deltoro5784
motorkár
motorkár
Kontaktovať užívateľa:

#15 Príspevok od užívateľa deltoro5784 » So Nov 21, 2009 8:12 am

Tento rok vybrali menej pokút ako plánovali,lebo sa menej jazdilo a ludia boli aj opatrnejší tak teraz to zase sprísnili aby sa dalo viacej chýb nájsť.
Inak som tú novú vyhlášku čítal podrobnejšie a píše sa tam že po novom nesmie byť na čelnom a bočných sklách nič čo by bránilo vodičovy výhlad. Napríklad ak máte na skle nalepenú neplatnú dialničnú nálepku je to za 33€. Taktiež sa tam spomína GPS tiež nesmie byť pripevnené v zornom poli vodiča. To som zvedavý ako chcú toto riešiť a čo sa vlastne rozumie zorné pole vodiča. :no:

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
Skúter: je už minulosť
Kontaktovať užívateľa:

#16 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » So Nov 21, 2009 10:31 am

GPS nesmie byt upevnene v zornom poli vodica, a dalsi krok bude zrejme zakazat GPS, pretoze kedze nie je v zornom poli vodica, prilis odputava jeho pozornost pocas jazdy, kedze vodic musi pozerat niekam bohviekam na GPS, ak sa chce zorientovat :)

Ale kedze vraj nebolo zadefinovane zorne pole vodica, tak je to opat cele nejasne, ako mnoho nasich zakonov. :)

A k tym ziarovkam, to by mal niekto jasne OFICIALNE uviest, ci sa vypalena ziarovka bude pokutovat, alebo nie... ak ma Shrek obvini, ze nesvietim celorocne, tak mu prepnem na dialkove "Aha svieti!" a potom na stretavacku "Aha, nesvieti, VYPALENA, nie nezapnuta." No ale natahujte sa s nimi. Ak nebude jasne napisane a platne, ze sa vypalena ziarovka pokutovat nebude, tak radsej budem ziarovky i nadalej vozit so sebou... :)
Honda NC750X ------------------- Obrázok
Nezabúdajte na PRAVIDLÁ FÓRA a ďakujte pomocou Obrázok.

Mitko
motorkár
motorkár

#17 Príspevok od užívateľa Mitko » So Nov 21, 2009 11:21 am

podla mna to s tymi žiarovkami urobili naschval aby Ta mohli jednoznačne pokutovať ak nesvietiš(tym nemyslim ked si zabudneš zapnuť svetla), žiadne ako doteraz , že na mieste si zavadu odstraniš.....aj tak je to cele na hlavu ved pri celoročnom svietení Ti žiarovka odide hoc kedy za jazdy a ako to maš napr. cez den spozorovať?? je to trapnosť ktoru nemožeš ovplyvniť. Mame pekaren a tam jazdia dva tranzity Citroen Jumper maju dva roky a permanentne na nich odchadzaju žiarovky a vymena musiš demontovať cele predne svetlo čo neviem či je vobec možne uskutočniť na ceste a ešte za tmy....je to asi tak ako deltoro napisal nesplnili "kôty" pokut tak si to prisposobili pre seba. a s tym GPS to už je nechutna trapnosť...ved hlavna priorita GPS je aby si dobre videl nan a nejak extremne nemusel patrať po obrazovke a hladať kade maš isť....a logicke je že najlepšie miesto je v strede čelneho skla (teda v jeho nižšej strednej časti)....ako stale sa omielalo že za komunistov bol toto policajny štat ale teraz je to čo?? to aby si už ozaj ani na cestu nešiel aby si nahodou neprišiel o ťažko zarobene koruny....nehovoriac o tom , že v rebričku korupcie uspešne šplhame na vrchol europskej unie a v rebričku platov sa držime uspešne na konci už len aby nas preskočili Bulhari a Rumuni a sme na konci....hold huraaa Europska unia...

jean
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: So Júl 14, 2007 9:29 pm
Skúter: neuvedený

#18 Príspevok od užívateľa jean » So Nov 21, 2009 4:49 pm

V zákrute tak bolo, že žiarovky netreba, ale ak sa vypáli, tak auto je nespôsobilé na CP a pokuta. Čiže ako doteraz, takže ja žiarovky voziť budem. Šak logiku to má. A aj doteraz platilo, že v zornom poli nesmie byť nič.

alcatelko
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#19 Príspevok od užívateľa alcatelko » So Nov 21, 2009 9:46 pm

v zornom poli mam aj vnutorne spetne zrkadlo a kedze mam uzitkove auto kde v spetnom vidim akurat tak naklad tak aj za to dostanem pokutu? a gps mozes mat ked ho mas standadne zabudovane v aute z vyroby :lol: (tak ako xenony, denne svietenie a pod...) co ti neda vyrobca tak to v aute nemozes mat...za chvilku ani autopotahy, puklice, spolujazdca, a nakoniec ani vodic nebude moct vliezt do auta...

jurajc
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: St Okt 22, 2008 9:55 am
Skúter: CPI Aragon 50 zmena Piaggio Typhoon 50 T

#20 Príspevok od užívateľa jurajc » So Nov 21, 2009 10:33 pm

Asi ked to nevydlabe vyrobca tak ta budu zato ...
Prílohy
GPS1.jpg
(26.57 KiB) 389 stiahnutí
uz 10600km tak zase jazdim ;) tak som to po 10r. dotiahol na 19000km.
Od 2019 zacinam na novom Piaggio Typhoon.

VLADY
spammer
spammer
Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...

#21 Príspevok od užívateľa VLADY » So Nov 21, 2009 10:50 pm

Neviem ako si dokáže vymeniť žiarovku v aute ženská ktorá ledva zvláda zapnúť doma mikrovlnku alebo vysávač....A okrem toho na podaktorých autách má čo robiť a zdatný mechanik.Prístup je tam leda na dva prsty alebo treba dať dole pomaly celé svetlo....Je to celé postavené na hlavu...aká nespôsobilosť na prevádzku??? Ak nesvieti jedna žiarovka ???? Nehovorím že to je v poriadku a má sa tak jazdiť ale predsa v predu je ešte parkovačka takže na orientáciu že je to auto by to malo stačiť za bežnej viditelnosti....Keby sa dementi na hradnom vrchu a aj tí čo to kontrolujú v praxi ,zamerali radšej na veci ktoré ozaj brutálne ohrozujú bezpečnosť premávky.Že má dakto zatmavené zadné svetlá a nieje nič vidieť cez deň ani brzdy ani smerovky, alebo že dakto má na svetle zlú kostru a bliká mu to jak vianočný stromček celé svetlo komplet, alebo je ledva vidieť smerovky lebo si tam namiesto 21W žiarovky strčí 5W ...šak čo hlavne že bliká.... Alebo bežne vidím autá že jedno svetlo im sveti 5-10m pred auto a druhé hore doblba , vyššie jak dialkové a jazdia tak veselo....hlavne že im svietia obe žiarovky...lebo to je základ!!!!
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny! :techie-ebay:
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem. :P

alcatelko
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#22 Príspevok od užívateľa alcatelko » So Nov 21, 2009 10:59 pm

ale ujo packa povedal ze vyska svietenia svetiel sa nekontroluje, ze sa to kontroluje na stk...a to je myslim dost velke ohrozovanie okolia...cize aj dezen gum by sa mal podla toho na stk kontrolovat

deltoro5784
motorkár
motorkár
Kontaktovať užívateľa:

#23 Príspevok od užívateľa deltoro5784 » St Nov 25, 2009 10:21 am

Aspoň jedna dobrá správa ohladom umiestnenia GPS. V čerajších kriminovinach 24.11 približne na konci sa vyjadril generál Placka že nariadil aby to policajti nepokutovali.
Asi si uvedomili že by to mohlo dosť znížiť volebný potenciál smeru.Radšej keby si ešte pred schválením takýchto blbostí prečítali a vhlave porozmýšlali čo to vlastne schválili. :fool:

Mitko
motorkár
motorkár

#24 Príspevok od užívateľa Mitko » St Nov 25, 2009 8:29 pm

načo by si to premyšlali...ide o to aby parlament vykazoval činnosť...schvalia v jeden den...potom zistia, že to nie je to prave potom je tyžden pozmenovacich navrhov a potom na dalši tyžden to zrušia a maju pol mesiaca vykazanu činnosť...ja som dnes dostal 60 ečok za pasy pokutu a to som išiel z autom z predajne a po 20 metroch fizli boli kym som si nasadil pas už ma stavali...po zaplateni pokuty som im povedal že toto je ta ich socialna politika tochto štatu...tak mi povedal "že oni len vykonavaju......" ale podla mna aj vykonavať sa da s roznym pristupom...kym mne vyberal 60ečok z penaženky išli oproti minimalne tri auta bez svetiel totalne, ale to ich už netrapilo mali svojich 60ečok....

TomasARN
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ne Júl 29, 2007 11:35 am
Skúter: Kawasaki ER-6n, 2009
Kontaktovať užívateľa:

#25 Príspevok od užívateľa TomasARN » Št Nov 26, 2009 12:04 am

nebudem sa ich zastavat, ale treba to brat aj tak, ze si nieco porusil. Za dalsie, su k tomu tlaceny od nadriadenych a ich nadriateny su tiez tlaceny z vyssieho miesta.
Ale nechcem tu rozoberat policajtou, nato tu je ina tema

Napísať odpoveď

Návrat na "Voľná Diskusia"