..::: A U D I O :::..

Otázky,odpovede,postrehy,skúsenosti okolo elektriky

Moderátor: Moderators

Správa
Autor
Užívateľov profilový obrázok
gregynko
chodec
chodec
Dátum registrácie: So Máj 09, 2009 11:53 pm
Skúter: Yamaha Aerox 50cc

Re: ..::: A U D I O :::..

#326 Príspevok od užívateľa gregynko » Po Aug 10, 2009 10:57 am

tu pripínam moje audio. Keďže máme doma ešte z autocrossu dosť plexiskla tak som sa rozhodol použiť tento materiál. Zatial je to robené len ako "poklop" v kt. je rádio a 2x13cm repro 100w 2 way... Nieje to robené na pevno dá sa to kedykoľvek vybrať je to viac menej položené na takom gumen tesniacom páse kt. je prilepený okolo obvodu celého priestoru pod sedadlom. Na ceste mám 3x led modré podsvietenie kt. by sa tam mohlo hodiť. ďalej tie káble nejako pekne usporiadam aby to bolo aj na oko lepšie a mohlo by to byť. Žial bohu ... prvá cesta s týmto soundboardom do ZH spôsobila že plexi prasklo :( preto sa asi rozhodnem a spravím celú ozvučnicu a materiál bude asi drevo.Upínam pár foto... Malo to byť prv na zosilovač a z neho na mp3 lenže prišiel s výrobnou chybou a nechecl som čakať tak som skočil do nay a kúpil rádio takže som musel robiť aj druhú dosku nato ešte toto skúsim poutesňovať... boky hlavne a uvidím... ináč to hrá celkom fajn... takže takto to vyzerá teraz
Obrázok Obrázok Obrázok
toto bol pôvodný plán
Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok
podpis som si este nenastavil

VLADY
spammer
spammer
Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...

#327 Príspevok od užívateľa VLADY » Po Aug 10, 2009 2:37 pm

Presne tak..drevo je drevo... plexi je moc pružné a to je potom na závadu ..matroš má byť čo najpevnejší a najmenej pružný...laťovka je dobrá lebo je pevná a aj lahká..alebo klasika drevotrieska v najhoršom....
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny! :techie-ebay:
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem. :P

modreOKO
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Po Aug 31, 2009 8:12 pm
Skúter: Yamaha AEROX - Modroocko :)

#328 Príspevok od užívateľa modreOKO » So Okt 31, 2009 8:37 pm

ahojte,
preiel som si to tu cele a dospel som k zaveru ze by som si nieco podobne mohol aj ja spravit. Mam presnu predstavu ako to natlacim do môjho roxa ale aj tak mam otazku.

Chcel by som to riesit zosikom + 2x repro (10cm)
nasiel som pekny zosilovac no neviem co nato hovorite ci to bude stacit alebo je to slabe a ake najlepsie repro by sa dalo na to napojit.
Zosilovac BX 2055 ..tu som to nasiel uplne ze najlacnejsie http://do1134400.daemos.domains.sk/pred ... RK693-1-4/
Chcel by som to pouzivat prevazne ked budem so scootom stat namieste ale niekedy aj zajazdy ..sranda musi byt :)
a urcite to chcem mat na 3,5mm jack , nech nato pichnem hocico, bude sa to dat spravit ?
..dakujem
Yamaha AEROX - r-*projekt*polini corsa 0,7deci,21DO,multivar,elektr.vodna pumpa,Xkevlar...+++najmenej kazivý scooter z fóra

Porkyyy
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Po Apr 06, 2009 11:19 am
Skúter: Keeway Focus 70 2T LC
Kontaktovať užívateľa:

#329 Príspevok od užívateľa Porkyyy » Po Nov 02, 2009 12:52 pm

Podla mna takyto zosik je zbytocny ...ak sa rozumies trochu do elektroniky tak zosik si poskladas za cca 10e nejaky z obvodu TDA1557Q 2x22W4ohm alebo ako mam ja TDA8560Q 2x40W pri 2Ohm. Ale ak nie tak to bude pre teba najlepsia volba origo zosik...A hlavne nekup nejake smejdacke repra s nizkou citlivostou lebo ti bude hrat na prd. Neriad sa heslom ze cim vacsie repro tym budu lepsie hrat!!! Pouzi nieco lepsie trebars hertz tie maju dobru citlivost vlastna skusenost cez leto. Kamarat mal prv nejake sencory tie hrali ako keby si udieral po zhrdzavenom plechu a potom kupil magnaty a tie hrali podstatne lepsie krajsie ale cena samozrejme stupla...Ale ak si sikovny a si boss zozenies dobre repra za malo :) a dalej co mi zlepsilo basy bol kvalitny signal z mp3 (najlepsie sa mi osvedcil sony walkman http://www.photokina-show.com/news_imag ... w-s200.jpg ale pouzivam ipod taky na stipec malinky http://www.dirjournal.com/computers-jou ... uffle1.jpg) a dokonca nemam vytlmene nic vnutri a hraje to super. Na 3,5mm jack sa to da pohode spravit staci navstivit nejaky audio obchod a pytat kabel 2xcinch na 3,5mm jack a je to. Vsetko zalezi od sikovnosti majstra :) takze makaj cez zimu risuj kresli pocitaj spekuluj a potom sem hodis foto a bud kazdy povie ze otrasne alebo kazdy spadne na prdel zo stolicky :good:
Srdcom TuneR

modreOKO
motorkár
motorkár

#330 Príspevok od užívateľa modreOKO » Po Nov 02, 2009 3:47 pm

dakujem Porkyyy za odpoved, pomohol si mi :) .. do elektroniky sa az tak velmi nevyznam ale nasiel som aj na nete nejake poskladane zosilovace a tiez cca 10 - 15e , no bal som sa toho ci to mozem dat do scoota taku skladacku, to by som musel do nejakej krabice dat a veci okolo toho porobit. Myslis ze 2x40W pri 2 Ohm je dostatocne ? lebo Chcel by som tam mat tak okolo 2x75W repro.
Myslis ze ten 150W zosik je low ?
Repro by som chcel kupit urcite nejaku lepsiu kvalitu max priemer 10cm. V čom sa prosimta meria ta citlovst, aky je to udaj ?
tHx
Yamaha AEROX - r-*projekt*polini corsa 0,7deci,21DO,multivar,elektr.vodna pumpa,Xkevlar...+++najmenej kazivý scooter z fóra

Porkyyy
st. skútrista
st. skútrista
Kontaktovať užívateľa:

#331 Príspevok od užívateľa Porkyyy » Po Nov 02, 2009 6:25 pm

Na predchadzajucej strane je moje audio si pozri ako cca to mam navrhnute...mozem ti hodit foto aj zo spodu ako to je ...a ja mam zosik s IO TDA8560Q 2x40W pri 2Ohmoch ale mam 4ohmove repra Hertz tak zosik ma este nizsi vykon lebo pri zatazi 4Ohm pracuje na cca 2X25W sinus. A to ze na reprach je napisane 150W to je len maximalny prikon skor ber do uvahy RMS vykon a tu opat zalezi kvalita repra...niektore maju maximalny prikon 150W ale nominálny príkon RMS napr: 30W ale kvalitnejsie moze mat 70W. A citlivost repra aspon minimalne 90db a viac. Bassreflex sa tu velmi neoplati aspon u mna. Ja sa riadim tym ze malo je niekdy viac. Tu sa prave treba najlepsie rozhodnut a vybrat dobru kombinaciu. Vravim ti ze som bol tak prekvapeny z vysledku jak sa len dalo ze nijake tesnenie nic a hralo to fakt bomba bas 8) Kamarat bol na rybach a sa otacal co za auto ze ide a pozera Porkyyy scooter a muzika jak v aute :D fakt cez leto sranda len ti hovorim ze to musis dobre zladit.
Srdcom TuneR

VLADY
spammer
spammer

#332 Príspevok od užívateľa VLADY » Po Nov 02, 2009 8:40 pm

Len taká poznámka z praxe...scooter má dosť velké vybrácie...ak si budete lepiť zosík doma z nejakej stavebnice tak zväčša cestičky na plošáku nebývajú moc hrubé a ani pájkovacie body samotné...takže odporúčam súčiastky pri osádzaní nenechávať v lufte nad plošákom samotným, ale pritlačiť na plošák bez medzier ,a nohe pred letovaním zahýbať aspoň 1.5-2 mm aby sa neuklepali po čase a nevznikali stuďáky ....A hlavne dobre upevniť samotný koncový IO a aj chladič k plošáku .... je to dosť velká váha a tam sa často objavia zlé spoje ....

modreOKO
motorkár
motorkár

#333 Príspevok od užívateľa modreOKO » Ut Nov 03, 2009 12:09 am

to porky: pozeral som si celu temu , aj to tvoje audio :) .. pekne spracovanie, mas môj obdiv to urcite, no ja som sa nikdy nehral s plosnymi spojmi a hned na prvy krat spravit zosik :pardon: .. tak to neviem ci dam.. aj ked ma to laka ;)
..dalsia vec, na nete som nasiel nejake ze "stavebnice" sa to vola a chcem sa spytat ze v com je rozdil, co tam este treba dokupit, ci je to cele komplet , alebo ti len poslu v jednej krabicke suciastky a v druhej plosak a hybaj pajkovat, alebo co to vlastne je ?
napr: http://www.sos.sk/?str=12&code=P10&level=3
to vlady: aj mna napadlo presne to iste, ked si sam poskladas doma normalne na plosaku zosik ci by nebolo odveci to cele zaliat do nejakeho silikonu alebo nejakej hmoty co by to drzala cele "pokope" ..popripade nechat trcat len chladic
..ci blbost ?

dik za odpovede ; - )

Porkyyy
st. skútrista
st. skútrista
Kontaktovať užívateľa:

#334 Príspevok od užívateľa Porkyyy » Ut Nov 03, 2009 12:59 am

Tie stavebnice su koncove stupne. Ak nevies vyrobit si sam plosak tak v stavebnici ho mas urobeny spolu so suciastakmi. Staci to pekne opajkovat. Ale "domaci" plosak je domaci. Na stavebniciach su vacsinou dost tenke cesticky. Zajtra ti to odfotim moj zosik a hned zistis preco to mam tak urobene a prichytene :) myslel som presne na take iste veci ako vlady :)
Srdcom TuneR

VLADY
spammer
spammer

#335 Príspevok od užívateľa VLADY » Ut Nov 03, 2009 12:11 pm

V robote sme zalievali zlievacím silikonom zn. LUKOPREN plošáky ktoré sa robili ako náhrady za original továrenské diely,a nebolo to bohviečo.Aj sa s tým už prestalo.....Stuďáky sa tvorili aj tak lebo tá hmota je pružná a tým pádom aj súčiastky niesu fixované k plošáku natvrdo .A ešte to malo aj nejaký chemický vplyv na pájkované spoje.A hlavne bol problém sa k tomu potom dostať v prípade opravy.Muselo sa to celé pracne orezávať pri prípadnej výmene súčiastok.A original plošáky čo sú od výrobcu sú všetky súčiastky tak osadené že zahnuté nohy plus všetko prelakované z každej strany, kvôli tomu aby to malo klimatickú odolnosť voči oroseniu a aj súčiasky sú tým lakom fixované k plošáku.... Ale je problém pri opravách je tiež troška problém, lebo ten lak sa síce pájkovačkou roztápa a dá sa pájkovať v pohode ale zapcháva to odsávačku .....Takže treba vždy myslieť aj na prípadnú opravu... :friends:

Porkyyy
st. skútrista
st. skútrista
Kontaktovať užívateľa:

#336 Príspevok od užívateľa Porkyyy » St Nov 04, 2009 5:43 pm

Tak slubene foto pre modroocka :) na fotkach vidis ako to mam urobene...vsimni si ze chladic je na pevno k doske a IO je k chladicu tiez na tvrdo a tym ze ja idem scoot vibruje tak plosak lahko jemne kmita a tie vibracie pohlcuje do noziciek IO ... celu sezonu som jazdil a nijaky studeny spoj a keby aj, tak ho precinujem a hotovo...Nozicky nikdy nezahybam pre lepsiu manipulaciu neskor ak by sa nieco "...". Ak by si dosku plosneho spoja robil doma tak nesetri na velkosti tych plosok ktore by si cinoval. Malicke by sa mohli odlepit bud vibraciou alebo tym ze ich velmi nahrejes a odlepia sa same. Zosilnovac nevyuzivam na plno cca tipujem ze takych 2x15W sinus vyuzivam.
ObrázokObrázokObrázokObrázok
Nahral som aj video no ne velmi najlepsej kvality. Len fotakom tocene. Ak mas 5.1 tak pocut pekne basy ale tak predsa nazivo je to ine...a pivnica je uzavrety priestor hole steny atd...inac to hraje cisto bez nejakeho ineho skreslenia a vonku aj pocas jazdy to hraje super. Vyuzivam aj odkladaci priestor preto som to nevytlmoval ani nic podobne. Ja som spokojny. Tak len sa rozhoduj ako to spravis ty :)
http://www.youtube.com/watch?v=WKl5nCLHsOE
Srdcom TuneR

modreOKO
motorkár
motorkár

#337 Príspevok od užívateľa modreOKO » St Nov 04, 2009 9:31 pm

dakujem z fotečky aj video je pekne ;-) mas to dobre vymyslene stym i-podom mp3kou pekne poruke to mas..
aj aj som bol prekvapeny ze ako to hraje nato ze pises ze nevyuzivas naplno cize nejakych 2x15W ide do repro..

..kukal som fotky a zase ono to nevyzera nejako velmi zlozito. Potrebujem aj poznat nejake zakonitosti pri tom zostavovani?
Ked berieme do uvahy ze predomna postavis plosny spoj, vsetky suciastky, planik na to ako to mam pozapajat a pajkovacku (cin+kolofonia)?
A este samozrejme chladic. Vyzera to zauimavo a rozmyslam ze by som sa do toho aj pustil v priebehu zimy (ked pridu peniazky) a kupil
nejaku tu "skladacku" ako som pisal. Vyzeralo by to v konecnom dôsledku nejako tak ako som opisal (suciastky+planik a ides...) ?
Pretoze priznam sa velmi sa do t0ho nevyznam ale riskol by som to :) .

Porkyyy
st. skútrista
st. skútrista
Kontaktovať užívateľa:

#338 Príspevok od užívateľa Porkyyy » St Nov 04, 2009 9:38 pm

Tam zlozite nie je nic. Zosik napajanie repra signal to je vsetko. Kup nejaku dobru skladacku na 12V. V nej mas nejaky navod ako kde ktore suciastky idu aj na plosnom spoji to bude vyznacene aspon by malo. A makaj hlavne na tom aby to vyzeralo...nie tak ze to tam nahadzes a bude to vyzerat ako na smetisku
Srdcom TuneR

modreOKO
motorkár
motorkár

#339 Príspevok od užívateľa modreOKO » St Nov 04, 2009 11:08 pm

hehe jasne , ked uz daco robit tak poriadne ;)
Nasiel som na tej stranke co som uz spominal túto skladacku:
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=11650
je to zosilovac 2x40W s TDA2050 . V prilozenom PDF-ku na ich stranke som si pozeral kolko do toho mozem pustit voltov
a je tam napisane +/- 20V . Chcem sa spytat co by to spravilo napojene na baterku od scoota?
Keby tam tieklo len 12V popripade zajazdy nejakych 14V (tak ako ju dobija-nvm presne cislo) ze by to hralo
vpodstate na nejakych 60% toho co by hralo keby malo 20V ?

a este ktomu tento chladič http://www.sos.sk/?str=371&artnum=65675 hm?
Naposledy upravil/-a modreOKO v St Nov 04, 2009 11:23 pm, upravené celkom 1 krát.

Porkyyy
st. skútrista
st. skútrista
Kontaktovať užívateľa:

#340 Príspevok od užívateľa Porkyyy » St Nov 04, 2009 11:17 pm

ee tento zosik nie, tam sa to trochu inac riesi, ako da sa to hej napr toto ked si pozries lenze umela symetrika je naprd napatie moze kolisat a nemusis mat symetricke napatie na obidvoch stranach http://www.svetelektro.com/Pictures/sil ... ojenia.gif ale radsej iny zosik a pri nedostatocnom napajani takych zosilnovacov sa nedostatocne vybudi koncovy stupen...treba nejaky ktory bude pracovat od +9 do tych +18V ...ked ces ja mam este jeden zosik spraveny doma taky ako mam ja origo za 10e cely hotovy.
Naposledy upravil/-a Porkyyy v St Nov 04, 2009 11:31 pm, upravené celkom 3 krát.
Srdcom TuneR

modreOKO
motorkár
motorkár

#341 Príspevok od užívateľa modreOKO » St Nov 04, 2009 11:24 pm

ok, PM ;)

BF999
skútrista
skútrista
Dátum registrácie: So Nov 22, 2008 9:39 pm
Skúter: Keeway ARN 125

#342 Príspevok od užívateľa BF999 » St Nov 18, 2009 10:55 pm

Inak ako pozerám tak sa s s tým dobre hrajkáte :) a super to vyzerá :) ja už od kedy mám vodičský tak som to vybral a zistil som, že sa mi to neoplatí mať tam stále a urobím si také , čo budem môcť vybrať alebo tak. Po novom si tam nosím doklady, malinovku sprej na čistenie a handričky :P

ice_cream71
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: So Okt 31, 2009 9:57 pm
Skúter: Malagutti f15 firefox :P
Kontaktovať užívateľa:

#343 Príspevok od užívateľa ice_cream71 » St Nov 18, 2009 11:02 pm

chalani prosim vas kde kupim 300w zosik co najmensii to znamena 10x5x10 asi priblizne alebo co najmensi no dikes
Mozem oŠtat cely podpis :)

VLADY
spammer
spammer

#344 Príspevok od užívateľa VLADY » Št Nov 19, 2009 8:01 am

Že by dakde v obchode zo zázračnou elektronikou :ROFL:
Ale reálne NIKDE!!! Nemáš šajnu o výkone a veľkosti..... Leda, že by musel byť vyrobený nejakou prísne tajnou NASA mikrotechnológiou :ROFL: Na tú veľkosť ani 300W P.M.P.O.
A nechápem načo potrebuješ 300W? ideš s ním poháňať celý scooter? :%)
V tej veľkosti 10x10x5 bude možno tak cca 2x25W a len samotný koniec bez korekcii. A aj to bude ušetrené na poriadnom chladiči....Takže výkon bude len teoretický ....Poriadny chladič je základ.... Na tak veľký výkon už musí mať zosík menič-zvyšovač napájacieho napätia a len ten bude väčší ako ten Tvoj rozmer10x10x5 . A pretože z 12 V nedostaneš teoreticky viac ako cca 36W pri 4Ohm.impedancii reprákov....TEORETICKY! A tak sa pri vyšších výkonoch používa vyššie napájacie napätie pre koncový stupeň 30-40V ....možno aj viac

alcatelko
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Po Máj 01, 2006 2:46 pm
Skúter: piaggio zip lc
Kontaktovať užívateľa:

#345 Príspevok od užívateľa alcatelko » Št Nov 19, 2009 12:39 pm

mna by zaujmalo cim by ho napajal...ked dobijanie je takych 20-30w...ved to musi stiahnut baterku za 10min
............ http://www.50cm3.eu .............. http://www.facebook.com/50cm3 ..............
scooter racing team, vývoj, výroba a úpravy racing dielov

dank106
Dátum registrácie: Pi Okt 09, 2009 5:17 pm
Skúter: Adamoto Cetos 50
Kontaktovať užívateľa:

#346 Príspevok od užívateľa dank106 » Pi Nov 20, 2009 12:51 pm

moje prve repraky ktore som robil http://pokec.azet.sk/biturbo10/videoalb ... 2c23da7848 ked boli napojene na dvd tak hrali perfektne poskladal som si zosilova 4x12W ktory som prepoloval na 2x24 a nebol som s tym velmi spokojny hralo to dobre ale nie tak ako som si to predstavoval zo spodku tej dosky bol zosilovac na integraci bol prichyteny bol chladic na ktorom bol upevneny ventilator cele to bolo urobene na 3,5mm jack no jedneho krastneho dna som si tam namontoval taky 15W subwoofer a ked som to napajal tak som prehodil + a - a uz to bolo v prdeli v pondelok a utorok mam prax budem sa venovat tymto reproduktorom potom hodim fotky ale teraz idem dat stredobass a vyskac a to bude vsetko ked to bude tak nahodim fotky :)

modreOKO
motorkár
motorkár

#347 Príspevok od užívateľa modreOKO » St Dec 16, 2009 6:26 pm

no musim aj ja prispiet svojim prispevkom :)

setup:
-zosilovac od Porkyyy-ho 2x40W (cca)
-komponentné repro od GROUND ZERO GZTC 13MK2 titanium
-prácička asi na 2 hodky

výŠKY som umiestnil do čierneho vnútorného krytu pri nohách , všetko napojené cez výhybky ktore som umiestnil v stredovom plaste kde bude aj baterka, zosik je napojeny cez podsvieteny spínač ktory som dal pri riaditka..
..hrá to GENIALNE 8)

viac v mojej téme : http://forum.scooter-tuning.sk/viewtopi ... &start=250
Prílohy
151220091315.jpg
(19.85 KiB) 784 stiahnutí
151220091328.jpg
(19.5 KiB) 784 stiahnutí
161220091346.jpg
(20.64 KiB) 784 stiahnutí
161220091360.jpg
(62.45 KiB) 784 stiahnutí

VLADY
spammer
spammer

#348 Príspevok od užívateľa VLADY » St Dec 16, 2009 8:29 pm

Pekne si to spravil. :good: ....len aby to po čase nemdopadlo že: Já su chudák, já nic nemám - konec a repráky v prdeli,a pod sedačkou díra....Jako ale na také normálne domáce počúvanie to bude stačiť. :pardon:

modreOKO
motorkár
motorkár

#349 Príspevok od užívateľa modreOKO » St Dec 16, 2009 8:57 pm

dakujeem :)
..no ved jasne jasne ,, na "domáce pocuvanie" ;) ..a ked tak ,, ako nechcem to privolavat ale tak zalepit tie diery nie je problem, s tmelom som uz kamarat :D

ice_cream71
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: So Okt 31, 2009 9:57 pm
Skúter: Malagutti f15 firefox :P
Kontaktovať užívateľa:

#350 Príspevok od užívateľa ice_cream71 » Št Dec 17, 2009 7:57 pm

Takze vsetci ste si tu robili hudby a ja taky smutny antitalent som sa rozhodol ze sa aj ja pustim do toho audia kupil som si na odporucanie 50w zosilovac a repraky boli za super cenu super vykon ktore muozem pouzit dalej aj do auta repraky su 2x200w, zobral som karton a uz som primeriaval a rezal, dorezaval potom som isiel hlbsie do pivnice a nasiel som staru skrinu z ktorej som ulomil dvierka zobral som eletkricku pilku a uz som aj rezal potom som si vyrezal dieru na 2 repraky a napadlo ma ze co keby som dal este 2 stredy ktomu, tak som vyrezal dalsie 2 diery potom som niak pomajstroval zo zosilovacom pripojil na vypinac a z vvpinaca na plus uzemnenie a ovladanie a na minus kostru aspon tak bolo napisane na kabloch potom som pripojil repraky a telefon a velmi som sa divil ked som pustil niaku pesnicku dosla mi nadavat mama ktora spala na 2 poschodi ze cototu vrieska ze ci som hluchy potom som to vsetko naladil a dal dovnutra zosilovac na spodok potom som dal 2 nozicky na zaciatok a na koniec dosky a polozil som to vsetko tam ako som to tam polozil este sa zvisila kvalita basov no pocuval som asi hodinku naplne repraky a mal zapnute neony a vybila sa mi baterka ale nastartoval som na 20 minut som sa povozil a zase bola naplno nabita takze good job tot asi moj projekt diki :oops: :oops: :oops:
Prílohy
boxer.jpg
zosik
(11.44 KiB) 752 stiahnutí
DSC00006.JPG
meranie rezanie rozoberanie
(254.44 KiB) Zatiaľ žiadne stiahnutie
DSC00003.JPG
doska hruba 1cm z lisovanyzh pilin
(239.37 KiB) Zatiaľ žiadne stiahnutie
DSC00004.JPG
dno