Aprilia SR 50 - Nedostatok motoroveho oleja pri kupe!

Otázky,odpovede,postrehy,skúsenosti okolo motorového tuningu

Moderátor: Moderators

Správa
Autor
marekj
Dátum registrácie: Ut Máj 25, 2010 9:30 pm
Skúter: neuvedený

Aprilia SR 50 - Nedostatok motoroveho oleja pri kupe!

#1 Príspevok od užívateľa marekj » Ut Máj 25, 2010 9:38 pm

ahojte. potreboval by som poradit. Dnes som si kupil cisto novy (0km) skuter Aprilia SR 50 a cestou z obchodu, po 10km sa rozsvietilo svetielko indikujuce nedostatok oleja. Nakolko som bol 15km mimo domova, musel som pokracovat v ceste. Ked som po dalsich 10 km dorazil domov (celkom 23km), z motorky sa siril zapach akoby spalena guma. Mohol to byt motor alebo len sa zahrial novy vyfuk a nemam sa obavat??
PS: otvoril som olejovu nadrz a na moje prekvapenie bola sucha! Nechapem ako mohli v obchode na to zabudnut a nedoplnit pri kupe :( na motuze som spustil srob do nadrze a akurat len spicka srobu bola od oleaja... som ztoto celkom zdeptany tak vas prosim o radu. Mam dovod na obavy??
podpis som si este nenastavil

Užívateľov profilový obrázok
deltoro5784
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Ne Júl 20, 2008 12:54 pm
Skúter: Honda VFR 800 V4
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aprilia SR 50 - Nedostatok motoroveho oleja pri kupe!

#2 Príspevok od užívateľa deltoro5784 » Ut Máj 25, 2010 9:40 pm

No podľa mňa by si to mal ísť hneď reklamovať , lebo je možné že sa motor mohol bez oleja poškodiť. Len by som im nevravel že si to zistil po ceste a pokračoval domov.
Samozrejme bez oleja nechoď už na tom skútri a ani tam nelej olej nech vidia že tam ten olej nebol.
Keeway Focus 50@70 2006 - 2010
Honda CBF 125 2009 - 2012
Honda VFR 800 V-Tec 2012 -

Mitko
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Št Mar 05, 2009 12:14 pm
Skúter: Aprilia sr street

#3 Príspevok od užívateľa Mitko » St Máj 26, 2010 7:47 am

ako nehnevaj sa na mna ale to je asi nejaký zodpovedny predajca. ja ked som kupoval skuter novy tak mi ho predajca aj patrične pripravil....oživil bateriu, nalial liter oleja Repsol scooter 2T a bol sa hlavne previezť na skutri aspon kusok aby zistil či všetko funguje...toto svedči o serioznosti predajcu. inak ak ti svietila kontrolka v kuse tak to už bol signal že si nemal isť dalej...ked ta kontrolka len preblikne sem tam je tam ešte olej na nejakych 100km tušim...ale ak svieti trvalo neviem neviem....a hlavne ako deltoro napisal mohlo sa niečo poškodiť (pridreť valec) a to vzhladom k tomu že to je funglovka skuter by bola velka škoda nehovoriac o tom ako je motor nachylny na olej ked sa zabieha...dovod na obavu z Tvojej strany je opodstatnený...
poprosim admina o presunutie topicu do inej temy....vzhladom k tomu že je to 50ccm a nie maxik. dakujem.

Kabi008
st. trojkolkár
st. trojkolkár
Dátum registrácie: So Júl 14, 2007 10:49 pm
Skúter: Aprilia SR 125 , KTM 950 Adventure

#4 Príspevok od užívateľa Kabi008 » St Máj 26, 2010 9:10 am

Neviem aku SR mas ale na mojej ked zacne svietit olej tak tam este docela dost oleja ostane , minimalne na celu nadrz benzinu...cize urcite tych par km ti olej davalo :) , ale ak mas SR R factory tak tie neviem aku maju rezervu oleja :roll:

deltoro5784
motorkár
motorkár
Kontaktovať užívateľa:

#5 Príspevok od užívateľa deltoro5784 » St Máj 26, 2010 9:57 am

Problém by mohol nastať ak tam nedali vôbec žiadny olej, potom tam nemohla byť ani rezerva.

Mitko
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Št Mar 05, 2009 12:14 pm
Skúter: Aprilia sr street

#6 Príspevok od užívateľa Mitko » St Máj 26, 2010 10:41 am

teplotu si nahodou nesledoval počas jazdi čo??? lebo ak by nejak kriticky nestupala tak je možne že tam nejaký zbytkový olej bol a nemuselo by to byť také zle ako píšeme...je možne ak bola teplota v norme že asi ozaj len zasmradol nater na vyfuku ako sa počas jazdy vypaloval...hlavne pri kolene byva teplota najvyššia a tam aj farba najskor odchadza....
ak bola teplota v pohode tak len dolej olej do nadržky a malo by to byť v pohode.

Lapko
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Ut Apr 08, 2008 7:40 pm
Skúter: Suzuki Burgman 400 K7 / Suzuki V-Strom 650 K7

#7 Príspevok od užívateľa Lapko » St Máj 26, 2010 10:52 am

V prvom prispevku piše že mu začal kontrolka oleja svietiť po 10km takže neaky olej tam byť musel. Je mi ale zlavštne že ti tam nedali plnu nadržku. Je to štandard že pri kupe noveho stroja oboznamuju kupujuceho aky olej tam ide a či ho tam dali, pripadne pribalia aj prazdnu nadobku od oleja aky tam naliali. Každopadne ak začne kontrolka svietiť tak by tam malo byť dostatok oleja ešte aspon na 100km. Ten zapach mohol byt kludne vyfuk a farba na nom ktora sa teplotou vypalovala.

VLADY
spammer
spammer
Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...

#8 Príspevok od užívateľa VLADY » St Máj 26, 2010 12:09 pm

Nestresuj.....predajca tam nalial iste dačo...ale asi možno len nejaké 1-2 deci , aby len chudák moc neprerobil a tak sa stalo že to začalo svietiť počas jazdy...a ako píšu aj ostatní ak začne svietiť tak je tam ešte nejaká rezerva minimálne na 100-200km jazdy ... A ak by tam nebol žiaden olej tak sa to po pár 100 metroch bez oleja zadrie a nie že prídeš s tým domov. Ja keď som kupoval prvý scooter , tak tiež mi tam len dačo šprcli a počas cesty domov mi začala kontrolka svietiť a som sa zastavil na najbližšej pumpe a kúpil olej a dolial tam.A aj v predajni mi vraveli že tam dali oleja tak asi dva deci a nemusím sa báť že tam nič nieje. Viem že na Vive bola nádrž že vraj 1,2 L a ak začala už trvalo svietiť kontrolka na olej tak som tam aj tak ledva ledva nalial celý liter oleja takže tam najmenej 2 deci ešte vždy bolo....Výrobca ráta že nie každý a vždy môže doliať hneď olej akonáhle sa zasvieti kontrolka. A reálne taký motor potrebuje na 100km cca deci oleja takže tak. A to že sa vypaluje motor a všeličo smrdí je normálne .... :beer:
A šroub na motúze nieje žadna relavantná mierka , lebo nádržky na olej sú plastové a všelijako tvarované a ťažko zistíš kolko tam je oleja....
PS: najlepšie by bolo odpojiť hadičku a vypustiť ostatok oleja aby bolo vidieť kolko ho tam vlastne ostalo....ale to nerob ...Je to v záruke netreba na to šahať....
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny! :techie-ebay:
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem. :P

marekj
Dátum registrácie: Ut Máj 25, 2010 9:30 pm
Skúter: neuvedený

#9 Príspevok od užívateľa marekj » St Máj 26, 2010 1:51 pm

Ahojte. Dakujem za prispevky. Ledva som v noci zaspal :)
Rano som hodil masinku na Jumpera a odniesol som ho naspat do obchodu lebo... istota je gulomet. Predajca mi vravel, ze "olej tam mal byt originalne a ze oni za to nemozu ze tam nebol - alebo bolo tam toho len malo". Dost som sa snimi pohadal ale nakoniec sme sa dohodli, ze rozoberu ho a pozru ci sa to fak zacalo zadrhavat alebo ten smrad bol sposobeny len farbou z vyfuku. Dostal som ostemplovany papier, ze do tyzdna mi motorku dorucia domov alebo ked sa zadrhla tak mi daju novu ktoru ale budu musiet objednat. Takze zatial takto. Chcel som si dnes pojazdit ale asi si na to budem musiet pockat neaky ten tyzden :*
Koniec koncov, z tohto celeho mam dost blby pocit ale dufam, ze vsetko sa pozitivne vyriesi.
Este raz VDAKA za rady! Dopisem skusenosti ked budu po doruceni.

VLADY
spammer
spammer
Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...

#10 Príspevok od užívateľa VLADY » St Máj 26, 2010 1:58 pm

....Ale aj tak s stavím že nič rozoberať nebudú....spravia tak max. skúšobnú jazdu aby mali istotu že to jazdí. (Ale môžem sa aj mýliť...) :pardon: Akurát si s tým mal oštaru a tú Ti nikto nepreplatí..Ale aj tak môžeš byť rád že to takto zobrali a budeš mať o tom papier aby sa nemohli vykrúcať v budúcnosti....aj keď teda papier znesie všetko a vždy sa dá ak sa chce zvaliť vinu na majiteľa .... :unknown:
PS. tiež ma nenapadlo, ale je jasné ak nad tým teraz tak rozmýšlam že vo fabrike to predsa skúšajú na valcoch než to potom zabalia a vyexpedujú a teda majú to naštartované , takže tam olej a aj benzín musí byť už od výrobcu.... :fool:
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny! :techie-ebay:
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem. :P

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
Skúter: je už minulosť
Kontaktovať užívateľa:

#11 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » St Máj 26, 2010 3:05 pm

moj osobny sukromny nazor sa uplne zhoduje s VLADYho nazorom (akurat ze do temy som zavital az teraz, vdaka nahlaseniu temy pre zle zvolenu sekciu, presun som teda poriesil)

Ak zacne kontrolka svietit, oleja tam je este dostatok minimalne na dojazd k prvej pumpe, ktora zvykne byt v civilizovanej Europe snad kazdych 50km. A ak je ta kontrolka solidna (a solidna bola aj u mna na cinanovi), tak je tam dojazd na ten zvysok oleja aj nejakych 150-200km. Pri novom scootri sa jednoznacne vypaluje vyfuk, moze v nom nieco od ochladzovania aj tukat, pukat... a niekedy sa z neho po jazde doslova aj dymi... (pri vypnutom motore samozrejme :D)

Chapem, ze si zastresoval kvoli tej kontrolke a zapachu, ale myslim si, ze je to falosny poplach a vsetko je OK. :) Vitam ta na fore, a precitaj si pravidla fora, odkaz najdes v mojom podpise. A dalej si v profile vypln bydlisko (aspon orientacne) a typ scootra... :)
Honda NC750X ------------------- Obrázok
Nezabúdajte na PRAVIDLÁ FÓRA a ďakujte pomocou Obrázok.

TomasARN
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ne Júl 29, 2007 11:35 am
Skúter: Kawasaki ER-6n, 2009
Kontaktovať užívateľa:

#12 Príspevok od užívateľa TomasARN » St Máj 26, 2010 4:50 pm

Ozaj bola zvlastna vyhovorka predajcu, ze oni zato nemozu, ze tam nebol olej, kedze je to sucastou prepredajnej kontroly, ktoru isto nespravil, ale tiez som nazoru, ze sa nemohlo nic stat

gianmarco1
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: So Dec 27, 2008 3:28 am
Skúter: Bianchi

#13 Príspevok od užívateľa gianmarco1 » So Máj 29, 2010 3:08 pm

Takže: včera som sa šiel povoziť s partiou po Košiciach. Pri vyberani skutra z garaže som si všimol že mi preblikla kontrolka oleja. Už sa mi to par krat stalo a viem že niekolko km ešte s olejom vydržim. Nakoniec sme sa ocitli v Prešove kde mi kontrolka aj pri menšom (milimetrovom) otočení rukoväte začala kontrolka svietit. Bol som dosť nervozny. Domov som šiel rýchlosťou 50 km/h a počuval zvuky motora či sa nepoberie do večných lovíšť. Od prveho zasvietenia oleja som prešiel 100km. V strachu som došiel domov a rozbral sedlo aby som videl nadržku a množstvo oleja ktore mi ešte ostalo. Na moje prekvapenie tam ostalo ešte tak jeden až jeden a pol deci. Prikladam foto.
Prílohy
29052010015.jpg
(118.49 KiB) Zatiaľ žiadne stiahnutie
Obrázok

nigdais02
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Po Sep 01, 2008 4:28 pm
Skúter: Kašlem na to nechce sa mi to stale prepisovať... :D

#14 Príspevok od užívateľa nigdais02 » So Máj 29, 2010 8:02 pm

:good: ze si tak vydrzal a isiel stim dalej, ja mam plnu nadrz oleja a nie a nie ho minut :D
....To ťa musí baviť....

KLIK:
RGK - Scooter-tuning, diely, servis, dovoz.

EX...
1.Yuki speedy 50
2.Cpi oliver 50
3.Aprilia sr R 50
4.3x Gilera Nexus 500
5.2x Yamaha aerox 50
6.2x Aprilia sr 50
7.Gilera runner 200
a
t
d.

gianmarco1
st. skútrista
st. skútrista

#15 Príspevok od užívateľa gianmarco1 » So Máj 29, 2010 9:21 pm

nestalo sa prvý krat že som išiel par kilometrov na "rezerve". tento krat si to vyžiadala situacia keďže som bol ďaleko od domova, takže som musel isť aj za cenu zadretia. ale aspoň som sa sam presvedčil že je tam veľka rezerva. Najjednoduchšie je zhodiť sedadlo a presvedčit sa na vlaste oči či tam ten olej naozaj je. Inak olej dolievam zhruba 5x ročne :wink:
Obrázok

nigdais02
motorkár
motorkár

#16 Príspevok od užívateľa nigdais02 » So Máj 29, 2010 9:25 pm

ja ledva ledva neminiem ani pol nadrze a to tam furt lejem len benzin a olej sa netrati :D
....To ťa musí baviť....

KLIK:

EX...
1.Yuki speedy 50
2.Cpi oliver 50
3.Aprilia sr R 50
4.3x Gilera Nexus 500
5.2x Yamaha aerox 50
6.2x Aprilia sr 50
7.Gilera runner 200
a
t
d.

deltoro5784
motorkár
motorkár
Kontaktovať užívateľa:

#17 Príspevok od užívateľa deltoro5784 » So Máj 29, 2010 9:55 pm

Najlepšie riešenie je kontrolovať to priebežne takto vizuálne a dolievať to aby si neostal niekde trčať.

gianmarco1
st. skútrista
st. skútrista

#18 Príspevok od užívateľa gianmarco1 » So Máj 29, 2010 10:12 pm

nigdais02: ak mas valec 70ccm tak by si mal radšej miešať olej do nadrže s benzinom. je to istota. takto ho možeš zadrieť
Obrázok

nigdais02
motorkár
motorkár

#19 Príspevok od užívateľa nigdais02 » So Máj 29, 2010 10:17 pm

neboj sice ho mam ale nemam ho este nahodeny :D cakam kim budem mat viac dielou a potom zacnem s "projektom" lebo nemam momentalne tolko penazi ale najblizsie bude 21 karbec a klapky a potom zacnem druhe veci riesit :D a stim olejom aj planujem tak ze dam prec cerpadlo a bude sa to riedit s benzinom ....uz som si aj specialnu nadobu nasiel nato :)
....To ťa musí baviť....

KLIK:

EX...
1.Yuki speedy 50
2.Cpi oliver 50
3.Aprilia sr R 50
4.3x Gilera Nexus 500
5.2x Yamaha aerox 50
6.2x Aprilia sr 50
7.Gilera runner 200
a
t
d.

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
Skúter: je už minulosť
Kontaktovať užívateľa:

#20 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » So Máj 29, 2010 11:21 pm

Na Matrixovi som nemal problem... jednak kontrolka fungovala bezchybne, a jednak stacilo dat dole dvierka na to urcene a videl som celu nadrzku, teda aj to, kolko je v nej oleja... :)
Honda NC750X ------------------- Obrázok
Nezabúdajte na PRAVIDLÁ FÓRA a ďakujte pomocou Obrázok.

Zamknuté

Návrat na "MOTOR"