vydrz diody

Otázky,odpovede,postrehy,skúsenosti okolo elektriky

Moderátor: Moderators

Správa
Autor
ripper

vydrz diody

#1 Príspevok od užívateľa ripper » Št Sep 28, 2006 8:40 pm

kolko asi tak vydrzi dioda v palibnej doske?

Bacil-BA
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: So Jan 28, 2006 12:59 am
Skúter: Už zasa žiadny

#2 Príspevok od užívateľa Bacil-BA » Št Sep 28, 2006 8:51 pm

Mne vydržala taká na 12V s originál päticou iba 3-mesiace :cry:
Novú som už nekúpil, kašlem na ne, dal som späť žiarovku, tú mám už druhý rok. :wink:
Tak už zasa nič.

Nepo

#3 Príspevok od užívateľa Nepo » Št Sep 28, 2006 9:09 pm

no ja tam mam diodu od januara a zatial svieti

ripper

#4 Príspevok od užívateľa ripper » Št Sep 28, 2006 9:15 pm

mne prestala svietit dioda na signalizaciu zapnutych svetiel a bolo by blbe ze by mi nefungovala dioda na olej :? :? :?

scrat

#5 Príspevok od užívateľa scrat » Št Sep 28, 2006 9:32 pm

mne skapali diody po 5mesiacoch, z troch mi svieti už iba jedna. Cez zimu si idem skusiť urobyt novu palubovku a vymyslim ine podsvietenie resp. osvetlenie. Pôvodne žiarovky necham iba na signalizaciu smeroviek.

Užívateľov profilový obrázok
VLADY
spammer
spammer
Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...

#6 Príspevok od užívateľa VLADY » Pi Sep 29, 2006 6:04 pm

V tých LED čo sa predávajú s tými plastovými päticami namiesto autožiaroviek je problém ,že aby to akože dobre svietilo tak soudruzi v číne to spravili tak že namiesto LED z vyššou svietivosťou a teda drahšou tam dali slabšiu a svietivosť dohnali tak že ide do nej namiesto povolených 25-30mA skoro dvakrát tolko takže zákonite klesá životnosť. Ja som tie velké 8 alebo 10mmLED dal preč a do tej plastovej pätice som dal 4 LEDky 5mm takže aj svietivosť je väčšia aj vydržia dlhšie. mám to v predu v parkovačkách. a aj pod sedadlom a OK.
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny! :techie-ebay:
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem. :P

scrat

#7 Príspevok od užívateľa scrat » Pi Sep 29, 2006 8:24 pm

VLADY napísal:V tých LED čo sa predávajú s tými plastovými päticami namiesto autožiaroviek je problém ,že aby to akože dobre svietilo tak soudruzi v číne to spravili tak že namiesto LED z vyššou svietivosťou a teda drahšou tam dali slabšiu a svietivosť dohnali tak že ide do nej namiesto povolených 25-30mA skoro dvakrát tolko takže zákonite klesá životnosť. Ja som tie velké 8 alebo 10mmLED dal preč a do tej plastovej pätice som dal 4 LEDky 5mm takže aj svietivosť je väčšia aj vydržia dlhšie. mám to v predu v parkovačkách. a aj pod sedadlom a OK.
prosím ťa aké 5mm diody si mám v GME ale u Ďurčeka pýtať? A ako je to potom s polaritou?

dr.snake
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Pi Jan 27, 2006 11:06 pm
Skúter: neuvedený
Kontaktovať užívateľa:

Re: vydrz diody

#8 Príspevok od užívateľa dr.snake » Pi Sep 29, 2006 8:27 pm

ripper napísal:kolko asi tak vydrzi dioda v palibnej doske?
to zavisi od toho ci je zapojena :D
podpis som si este nenastavil

4BALL
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: St Aug 30, 2006 12:44 am
Kontaktovať užívateľa:

#9 Príspevok od užívateľa 4BALL » Pi Sep 29, 2006 11:38 pm

tak asi by sa pytal ze kedy sa zacne rozkladat :lol:

VLADY
spammer
spammer

#10 Príspevok od užívateľa VLADY » Ne Okt 01, 2006 11:38 am

ja som si kupoval diody tak že biele aby mali čo najväčšiu svietivosť ale aj čo najmenšiu cenu ale vždy to je pri bielej okolo 15-20 Skk. ale minule som si kúpil v čínskom velkosklade LED baterku za 65skk a tam ich bolo 9 kusov ale majú nevýhodu že už majú skrátené nohe. niekedy to nevadí alebo sa to dá výždy doletovať tam nejaké drôtiky . a mám ich zapojené serioparalelne dve a dve lebo jedna má úbytok asi 3V takže ak by sa dali všetky do série tak by sa na 12V ledva rozsvietili aj bez odporu ktorý tam je potrebný na to aby tam pri plnom napätí išlo cez každú asi do tých 30mA ale je lepšie menej takže stačí aj 20 alebo 25mA.odpor tam treba vybrať laborovaním alebo vyrátať podla ohmovho zákona. Ak niekto nevie nabudúce objasním.pooprípade schému nakreslím.

scrat

#11 Príspevok od užívateľa scrat » Ne Okt 01, 2006 11:55 am

VLADY napísal:ja som si kupoval diody tak že biele aby mali čo najväčšiu svietivosť ale aj čo najmenšiu cenu ale vždy to je pri bielej okolo 15-20 Skk. ale minule som si kúpil v čínskom velkosklade LED baterku za 65skk a tam ich bolo 9 kusov ale majú nevýhodu že už majú skrátené nohe. niekedy to nevadí alebo sa to dá výždy doletovať tam nejaké drôtiky . a mám ich zapojené serioparalelne dve a dve lebo jedna má úbytok asi 3V takže ak by sa dali všetky do série tak by sa na 12V ledva rozsvietili aj bez odporu ktorý tam je potrebný na to aby tam pri plnom napätí išlo cez každú asi do tých 30mA ale je lepšie menej takže stačí aj 20 alebo 25mA.odpor tam treba vybrať laborovaním alebo vyrátať podla ohmovho zákona. Ak niekto nevie nabudúce objasním.pooprípade schému nakreslím.
Zo školy som už dávno takže si radsej počkame na tu schemu a vzorce typu I = U/R...

VLADY
spammer
spammer

#12 Príspevok od užívateľa VLADY » Ne Okt 01, 2006 11:27 pm

Tu som našiel nejaké LED biele: http://www.stavebnice.sk/. Inak sa to počíta tak že od napätia zdroja teda cca 14V sa odráta úbytok napätia čo je na LEDke ak je jedna biela tak cca 3V modrá tak isto, červená cca 1,8 V a zelená asi 2V a zvyšok sa ráta ohmovým zákonom takže ak chceme 25mA to je 0,025A a 11V je zvyšok napätia čo nám ostane a ohmov zákon píše že U-napätie vo voltoch je I-prúd v ampéroch krát R-odpor v ohmoch tak ak máme neznámy odpor tak musíme vedieť ostatné dve veličiny takže potom napätie vydelíme prúdom takže 11:0,025 je 440 ohmov. v základnej rade je najbližšie 390 alebo 470 ohmov.Ak by sme dali do série LEDky tri tak ostane asi len 5V a vtedy bude treba odpor cca 200ohmov v rade je 180 alebo 220. :Da nebudte smutný ak nejakú LEDku na začiatok odpálite, to sa stáva aj mne a už som ich za života poodpaloval hodne a nielen LED ale aj iných súčiastok :D :D

VLADY
spammer
spammer

#13 Príspevok od užívateľa VLADY » Št Okt 12, 2006 6:13 pm

Pajádaaaaa, skoro jak sanitka... :D

4BALL
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: St Aug 30, 2006 12:44 am
Kontaktovať užívateľa:

#14 Príspevok od užívateľa 4BALL » Št Okt 12, 2006 7:58 pm

VLADY napísal:Pajádaaaaa, skoro jak sanitka... :D
Iba skoro :D

Xlukas.cz
st. cyklista
st. cyklista
Dátum registrácie: So Jún 10, 2006 6:01 pm
Skúter: Piaggio X9 125
Kontaktovať užívateľa:

#15 Príspevok od užívateľa Xlukas.cz » Ne Okt 15, 2006 1:12 pm

ja sem dal led misto parkovacek na auto a uz sviti snad 3 mesice. jedna stala +- 40 kc. jinak normalni zarovky tam horely jedna za druhou. max. zivotnost 2 - 3 tydny. vim, ze posila i na slovensko a ma tam tech vychytavek vic. podivejte se na www.flajzar.cz nechcu to zakriknout, ale kdyz budete setrit, tak jich nakonec koupite vic za vic penez a ty starosti k tomu.

VLADY
spammer
spammer

#16 Príspevok od užívateľa VLADY » Ne Okt 15, 2006 7:13 pm

šak ten link čo som dával ja je na jeho pobočku alebo zastúpenie alebo čo to je v Rusovciach.som tam už pár vecí kupoval ... 8)

Xlukas.cz
st. cyklista
st. cyklista
Dátum registrácie: So Jún 10, 2006 6:01 pm
Skúter: Piaggio X9 125
Kontaktovať užívateľa:

#17 Príspevok od užívateľa Xlukas.cz » Ne Okt 15, 2006 10:33 pm

VLADY napísal:šak ten link čo som dával ja je na jeho pobočku alebo zastúpenie alebo čo to je v Rusovciach.som tam už pár vecí kupoval ... 8)
no, ono to byl jeho obchodni partner na slovensku, ale nejak se nepohodli ...

FreddyXXX
trojkolkár
trojkolkár
Dátum registrácie: Št Jún 29, 2006 12:23 am

#18 Príspevok od užívateľa FreddyXXX » Ut Okt 17, 2006 12:52 am

ja mám LED-ky v parkovačkách od apríla tochto roku a držia :D

marko358
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Po Mar 19, 2007 7:42 pm

#19 Príspevok od užívateľa marko358 » So Júl 14, 2007 3:57 pm

ak ledku neodpalis tak by ti mala vydrzat do konca sveta
to znamená ze ked chces aby ti vydrzala tak si musis zobrat katalog suciastiek alebo na nete stiahnut pozret aky mas model a potom zvolit ako ich zapojis . Treba vybrat spravny rezistor aby si tam mal spravny prud . Potom by ti mala vydrzat vecene ak sa ti neznici odpor nenastane prepetie a nie je stale tepelne nicena vysoke a nizke teploty

VLADY
spammer
spammer

#20 Príspevok od užívateľa VLADY » So Júl 14, 2007 5:50 pm

A hlavne a na to sa dakedy zabúda !!!LED má v závernom smere povolené napätie len okolo 5V takže ak sa zapojí na striedavinu bez ochrannej diódy tak dlho nevydrží lebo tá opačná polvlna ktorá má tak isto 12-14 V ju spolahlivo odfajčí... alebo špica od štartéra alebo pod... preto je vždy dobre dať do série nejakú ochrannú diódu pred samotnú LEDku

marko358
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Po Mar 19, 2007 7:42 pm

#21 Príspevok od užívateľa marko358 » So Júl 14, 2007 7:17 pm

VLADY napísal:A hlavne a na to sa dakedy zabúda !!!LED má v závernom smere povolené napätie len okolo 5V
:idea: no neviem o akych ledkach hovoris ale my sme na konci roku robili meranie a skusali sme kolko vydrzi led v zavernom smere a najmenej to bolo okolo 15 ale na jedno stole sme to ani nedokazali namerat lebo ked sme spojili vsetky 4 zdroje tak stale drzala a druhu radu stolov sme uz nezapajali a to tam na nej bolo okolo -150V

Pipeline

#22 Príspevok od užívateľa Pipeline » So Júl 21, 2007 2:32 am

Ccaq 50,ooo hodin sa pise = ) pokial to nekupis od nejakeho polskeho machra slubujuceho ti aj modre z neba alebo do toho nevltacis viac V ako sa ma = ) ... a najlepsie zapajat cez stabilizator ´) odpor narazove U nezmensi ... dobre dobre OT, ale tak nevycarbi sa o 2,32 rano :shock:

geetee

#23 Príspevok od užívateľa geetee » So Júl 21, 2007 8:04 am

no skusil som dat odpori na diody, ale mi to zase nesvieti :( asi som dal moc, da viem ze sa da zistit podla ciarok odporov ze aky maju, ale tak ja sa v tom nevyznam, asi okolo obeda to sfotim a dam sem to foto, newiem preco to nesvieti :( podla mna je to dobre, neviem kde moze bit chyba :cry:

VLADY
spammer
spammer

#24 Príspevok od užívateľa VLADY » So Júl 21, 2007 10:15 am

marko358 napísal:
VLADY napísal:A hlavne a na to sa dakedy zabúda !!!LED má v závernom smere povolené napätie len okolo 5V
:idea: no neviem o akych ledkach hovoris ale my sme na konci roku robili meranie a skusali sme kolko vydrzi led v zavernom smere a najmenej to bolo okolo 15 ale na jedno stole sme to ani nedokazali namerat lebo ked sme spojili vsetky 4 zdroje tak stale drzala a druhu radu stolov sme uz nezapajali a to tam na nej bolo okolo -150V
To nieje len katalógový údaj tých 5V ale aj poznatok z praxe..... nestane sa to vždy skorej by som povedal že ojedinele ale občas sa to stane...a asi záleží aj od typu LEDky alebo od výrobcu alebo neviem čo má na to vplyv tak isto tam asi hrá úlohu aj to ako to je zapojené či je tam tých LEDiek v sérii viacej alebo len jedna a aký je tam predradný odpor a aký velký prúd cez ňu preteká v priepustnom smere atď...a možno má na to vplyv aj to kolko tých opačných pulzov dostane ..možno ak je zapojená na jednosmerné napätie na zdroj tak vydrží aj 50-100V neviem neskúšal som ale ak jej dáš trebarz 50-100Hz striedavinu tak to jej namáhanie a zťaženie je iné a dlho nevydrží....KUKOVI som dával modrú do palubovky len LED plus odpor a robila také veci že svietila a po naštartovaní zhasla na cvílku a potom sa znova rožla a vždy sa tá doba zväčšovala než sa rožla až sa raz nerožla vôbec a mal som dojem že ako sa pustí štartovacie tlačítko a vypne štartovacie relé tak štartér (indukčná záťaž)vyrobí nejaký rušivý impulz či kladný alebo z á p o r n ý neviem a ten ju asi odfajčil postupne. potom som spravil dalšiu kde som dal do série ochrannú diodu a od vtedy je pokoj....A tak isto mám zlé skúsenosti z bielimi LEDkami ak sú zapojené do série tak sa občas stane že LEDka má aj na sebe úbytok napätia tých cca 3V a aj prúd samozrejme cez ňu tečie a dalšie čo sú s ňou v sérii tak svietia a ona nie....tak neviem či je to tým že je to čínsky šmejd alebo či jej nevadí dačo podobné ako som písal pretože sa mi to stáva len ak je to zapojené dakde v aute alebo na scootri...v inej aplikácii kde to je napájané z normálneho jednosmerného zdroja trafo plus usmerňovač plus kondík alebo stabilizátor sa mi to ešte nestalo ani raz...a do konca ani vtedy ak som to napájal priamo zo siete 230V len cez obmedzovací kondík cca 220nF a asi 150 ohmový odpor plus ochranná a usmerňovacia dióda ,plus asi 15LEDiek do série...

geetee

#25 Príspevok od užívateľa geetee » So Júl 21, 2007 11:00 am

tu je ta slubena foto zapojenia, neviem preco to nesvieti

Obrázok

Zamknuté

Návrat na "ELEKTRO"