Matrix 50- kontrolka mazania
Moderátor: Moderators
Matrix 50- kontrolka mazania
Dobrý deň. Najazdené 2000 km, pri stúpaní do svahu zablikala kontrolka mazania. Neskôr sa rozsvietila trvale.
V nádržke bolo ešte 1,5 dcl oleja. Dojazd domov asi 3km už
stále svietila. Po doplnení oleja aj kontrole spínača plaváku
v nádržke sa nič nezmenilo-trvale svieti aj pri behu motora.
Prívodné káble od plaváku sú v poriadku.
Prosím o radu,kde hľadať chybu,prípadne info,či kontrolka mazania hlási výhradne mixovanie,alebo iba stav hladiny oleja v nádržke. Môžem za tohto stavu nejako zistiť,že motor dostáva mixovanú zmes? Mohlo to spôsobiť zavzdušnené čerpadlo? Elektrické obvody aj chod motora sú v pohode,iba to nechcem dlho skúšať. Stroj je po záruke. Rok výroby 2008. Ďakujem vopred za každú radu!
V nádržke bolo ešte 1,5 dcl oleja. Dojazd domov asi 3km už
stále svietila. Po doplnení oleja aj kontrole spínača plaváku
v nádržke sa nič nezmenilo-trvale svieti aj pri behu motora.
Prívodné káble od plaváku sú v poriadku.
Prosím o radu,kde hľadať chybu,prípadne info,či kontrolka mazania hlási výhradne mixovanie,alebo iba stav hladiny oleja v nádržke. Môžem za tohto stavu nejako zistiť,že motor dostáva mixovanú zmes? Mohlo to spôsobiť zavzdušnené čerpadlo? Elektrické obvody aj chod motora sú v pohode,iba to nechcem dlho skúšať. Stroj je po záruke. Rok výroby 2008. Ďakujem vopred za každú radu!
podpis som si este nenastavil
- VLADY
- spammer
- Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
- Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...
Re: Matrix 50- kontrolka mazania
Je to len blbý plavák ,a signalizuje nízku hladinu oleja ...ak je nádržka plná , a kontrolka svieti tak asi ostal plavák nejak zaseknutý v dolnej polohe ....skús pobúchať alebo ho vybrať a skontrolovať funkčnosť .... 

Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny!
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem.

Vďaka! Sľubujem,že všetko znova skúsim ale dôslednejšie.VLADY napísal:Je to len blbý plavák ,a signalizuje nízku hladinu oleja ...ak je nádržka plná , a kontrolka svieti tak asi ostal plavák nejak zaseknutý v dolnej polohe ....skús pobúchať alebo ho vybrať a skontrolovať funkčnosť ....
Plavák som vytiahol už predtým,zaseknutý nevyzeral,posúval sa ľahko. Pri zapnutom kľúči som pozoroval kontrolku a tá
ma furt varuje na červeno a svítí a svítí...
V každom prípade Ti ďakujem za radu. Ako mazák tohto fóra
mi naznačuješ,že to nemusí byť nejaká elektronika. Do toho
by som už nešiel. Teší ma Tvoj tip na mechanickú závadu.
Hlavne preto,že servisman len zhodí kapotu,stlačí tam nejaký gombík a vyúčtuje xy €. A to môže trvať tak dlho,že znova
príde letný monzún a opravený skúter skončí v garáži.
Začalo to v kopci, čo keď si čerpadlo v náklone"cuclo" vzduch a nechce tlačiť? Stále neviem,či to hlási len stav oleja a merač nepotrebuje aj nejaký údaj o tlaku za chodu motora.
- THeBaNDiT
- moderátor
- Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
- Skúter: je už minulosť
- Kontaktovať užívateľa:
ako pisal VLADY, je to len kontrolka stavu mnozstva oleja v nadobke na olej... dostatok oleja - nesvieti, malo oleja (teda pod istu hranicu) - zacne svietit. Nic ine tato kontrolka neindikuje, len a len to, ci je v nadrzke dostatok oleja. Ak aj nadobku oddelis od scootra, i tak to bude signalizovat len tu hladinu, nic ine (poruchu mazania ani oddelenu nadobu ani nic podobne).
Ak sa plavak hybe bez problemov, tak by som to tipoval este na nejaky problem v kabelazi, kedy to ako keby nemalo kontakt s plavakom, a tym padom by to signalizovalo takto problem, aby si to radsej skontroloval... (pretoze opacny pripad, kedy by to stratu kontaktu s plavakom nesignalizovalo, by bol horsi, kedze by majitel scooter pouzival bez varovania, ze tam olej uz nema). Preto dedukujem (indukujem?), ze to bude riesene tak, ze chyba v kabelazi (kontakt, zlomeny kablik) sa ukaze tiez ako zasvietena kontrolka. Odbornik na elektroniku je tu na fore VLADY, tak on skor bude vediet, ci by to takto nejako mohlo byt...
A tebe poradim, dolej olej, voz sa, obcas cez dvierka skontroluj hladinu oleja, a je celkom mozne, ze po par (desiatkach) kilometroch kontrolka zhasne...
Ak sa plavak hybe bez problemov, tak by som to tipoval este na nejaky problem v kabelazi, kedy to ako keby nemalo kontakt s plavakom, a tym padom by to signalizovalo takto problem, aby si to radsej skontroloval... (pretoze opacny pripad, kedy by to stratu kontaktu s plavakom nesignalizovalo, by bol horsi, kedze by majitel scooter pouzival bez varovania, ze tam olej uz nema). Preto dedukujem (indukujem?), ze to bude riesene tak, ze chyba v kabelazi (kontakt, zlomeny kablik) sa ukaze tiez ako zasvietena kontrolka. Odbornik na elektroniku je tu na fore VLADY, tak on skor bude vediet, ci by to takto nejako mohlo byt...
A tebe poradim, dolej olej, voz sa, obcas cez dvierka skontroluj hladinu oleja, a je celkom mozne, ze po par (desiatkach) kilometroch kontrolka zhasne...

Krásna správa! Chlapi ďakujem Vám, som starší pán -jazdil som Tatran 125 a vtedy sa na pumpách predával tzv. mix,v motore žiadne zmešovadlá.
Skontrolujem káble,meracie prístroje mám a elektrike trocha rozumiem.
Dohliadnem na nádržku s olejom.Stále mám pocit,že to stále maže,inak by sa zmenil aj "zápach" z výfuku. Ráno som mal z toho "boľavú" hlavu
a o pár hodín vďaka Vám a fórumu to vyzerá omnoho lepšie. Včera som totiž ešte nevedel,že existuje tento link. Zajtra skúsim jazdiť a dodržať rady THeBaNDiT a verím,že sa v pohode vrátim domov. Teda ak tu nebude pršať jak hovado. Napriek doriešeniu problému, rád zostávam na fórume.
Skontrolujem káble,meracie prístroje mám a elektrike trocha rozumiem.
Dohliadnem na nádržku s olejom.Stále mám pocit,že to stále maže,inak by sa zmenil aj "zápach" z výfuku. Ráno som mal z toho "boľavú" hlavu
a o pár hodín vďaka Vám a fórumu to vyzerá omnoho lepšie. Včera som totiž ešte nevedel,že existuje tento link. Zajtra skúsim jazdiť a dodržať rady THeBaNDiT a verím,že sa v pohode vrátim domov. Teda ak tu nebude pršať jak hovado. Napriek doriešeniu problému, rád zostávam na fórume.
- VLADY
- spammer
- Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
- Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...
Býva to robené tak klasicky jednoduchý elektrický obvod. Zdroj zväčša akumulátor - kábel - žiarovka - kábel - spínacie kontakty na plavákovom snímači a znova kábel dakam na kostru. Ale môže byť rôzne poradie týchto komponentov. Že na kontrolke teda žiarovke je privedená pluska a od nej ide kábel do plaváku a ten to potom pri nízkej hladine len ukostruje . Aby sa ušetrilo a neťahal sa dvakrát kábel tam aj nazad do plaváku.... Presnú schému nemám ale asi sa istotne bude dať od niekiaľ z internetu stiahnuť , a podľa toho zistiť že čo prečo a ako a tak....Ak to furt svieti tak je dakde dačo spojené čo nemá byť buď kábel od kontrolky je dakde predratý na kostru alebo bude ozaj problém v samotnom plaváku že má stále spojené kontakty asi .... Pochybujem že by tam bola nejaká elektronika že tranzistor alebo dačo zložité....Ale určite bude stačiť aj obyčajná skúšačka prípadne ten multimeter. 

Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny!

Máš pravdu,našiel som schému v anglickom návode k Matrixu.Je to jednoduchý obvod,nemá nič spoločné s elektronikou.Prerušuje ho plavákový
spínač /oil switch/.A tam bude niekde zrada,hoci sa plavák posúva ľahko,
je možné,že nespína-nevidím tam žiadne kontakty.Vyzerá skôr ako posuvný odpor. V horšom prípade ho vymením,lebo tá varovná signálka pôsobí za jazdy dosť blbo.Popoľudní sa na to pozriem a dám vedieť. Vďaka za ochotu.
spínač /oil switch/.A tam bude niekde zrada,hoci sa plavák posúva ľahko,
je možné,že nespína-nevidím tam žiadne kontakty.Vyzerá skôr ako posuvný odpor. V horšom prípade ho vymením,lebo tá varovná signálka pôsobí za jazdy dosť blbo.Popoľudní sa na to pozriem a dám vedieť. Vďaka za ochotu.
- THeBaNDiT
- moderátor
- Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
- Skúter: je už minulosť
- Kontaktovať užívateľa:
a kedze dokazes hladinu oleja skontrolovat aj opticky na nadrzke, mozes sa do odstranenia zavady i nadalej vozit (a je mozne, ze kontrolka medzicasom zhasne, cina je niekedy nevypocitatelna... (btw. tiez som mal Keeway Matrix))