Potrebujem pomoc s notebookom
Moderátor: Moderators
- 123DUSAN321
- skútrista
- Dátum registrácie: Št Mar 10, 2011 10:31 pm
- Skúter: CPI Formula R 50
Potrebujem pomoc s notebookom
Zdravím chalani...
Mám takýto problém: mám notebook Asus n61vg a odišla mi batéria na ňom. Jednoducho sa pokazila a začalo mi vypisovať, že mám zvážiť výmenu batérie nakoľko táto už vôbec nedržala kapacitu. Kúpil som novú batériu ale s vyššou kapacitou originál batéria bola myslím 4400mAh a 10,8V a na tejto novej píše 5200mAh ale v skutočnosti mi v pc ukazuje 4800mAh (táto odchýlka ma vôbec netrápy) a má 11,1V (čo by tiež nemalo vadiť ako som čítal na internete). Do notebooku som dal novú batériu pekne išiel na nej asi hodinu a pol dal som ju nabíjať čakám pol hodinu, hodinu a stále ukazovala že je nabitá na tak isto percent, čiže vôbec sa nenabíjala. Stiahol som si soft (batterybar) a ukazovalo mi nulový nabíjací prúd resp. výkon (podľa toho, či beriem v úvahu názov políčka alebo jednotky, v podstate to je jedno, keďže mi batériu vôbec nenabíja). Keď som tam dal starú batériu tak mi ukazovalo nabíjací výkon, ale nakoľko je baterka stará KO tak mi ju samozrejme nenabije. Následne po hľadaní na internete nejaké riešenie som našiel iný soft (HWmonitor) a tam mi ukazovalo napätie na novej baterke stále 10,51V, čo je logické nakoľko ju nenabíjalo. Pri zapojení so starou baterkou mi toto napätie na starej baterke stúplo z 11,50 až na 12,32V behom pár minút, takže myslím, že nabíjací obvod vo vnútri notebooku je v poriadku nakoľko na starej baterke ukazovalo aj nabíjací výkon a aj napätie sa na nej zvyšovalo. Ďalšia vec, čo som si všimol, že nová baterka nedolieha k notebook tak natesno ako stará ale zase nová má trochu inak(myslím, že lepšie) riešené tie konektory, takže kontakt by mal byť OK. Odchýlka oproti starej je cca 0,4mm. Ale aj tak to skúsim zajtra prepojiť s notebookom pomocou káblov. Ale zaujímal by ma váš názor najmä skúsenejších, prípadne ak by sa tu našiel nejaký odborník na PC medzi vami, že čo by som mal ešte vyskúšať. Reklamáciu batérie by som si chcel nechať až ako poslednú možnosť, nakoľko som ju objednával cez kamoša ktorý je mimo SR a on ju objednával odniekiaľ z ebay-u zo zahraničia čakal som na ňu cca 2 mesiace, ale ak to bude nevyhnutné reklamovať tak samozrejme, že to pošleme na reklamáciu, ale najprv by som chcel vyskúšať všetko, čo by som mohol vyskúšať aby som ju spojazdnil, resp. aby mi ju začalo nabíjať.(na internete som ešte našiel tip, že treba odpojiť notebook od batérie aj od siete a 30 sekúnd držať tlačidlo, ktorým sa zapína nb, ale ani to nepomohlo, tak už naozaj neviem). Ja to skúsim zajtra prepojiť pomocou tých káblov a ak by vás napadlo niečo, čo by mi mohlo pomôcť tak sem s tým. Všetky nápady sú vítané.
Dúfam, že sa to niekomu bude chcieť čítať, keď som sa trochu rozpísal a dúfam že to čoskoro vyriešim vopred ďakujem.
Mám takýto problém: mám notebook Asus n61vg a odišla mi batéria na ňom. Jednoducho sa pokazila a začalo mi vypisovať, že mám zvážiť výmenu batérie nakoľko táto už vôbec nedržala kapacitu. Kúpil som novú batériu ale s vyššou kapacitou originál batéria bola myslím 4400mAh a 10,8V a na tejto novej píše 5200mAh ale v skutočnosti mi v pc ukazuje 4800mAh (táto odchýlka ma vôbec netrápy) a má 11,1V (čo by tiež nemalo vadiť ako som čítal na internete). Do notebooku som dal novú batériu pekne išiel na nej asi hodinu a pol dal som ju nabíjať čakám pol hodinu, hodinu a stále ukazovala že je nabitá na tak isto percent, čiže vôbec sa nenabíjala. Stiahol som si soft (batterybar) a ukazovalo mi nulový nabíjací prúd resp. výkon (podľa toho, či beriem v úvahu názov políčka alebo jednotky, v podstate to je jedno, keďže mi batériu vôbec nenabíja). Keď som tam dal starú batériu tak mi ukazovalo nabíjací výkon, ale nakoľko je baterka stará KO tak mi ju samozrejme nenabije. Následne po hľadaní na internete nejaké riešenie som našiel iný soft (HWmonitor) a tam mi ukazovalo napätie na novej baterke stále 10,51V, čo je logické nakoľko ju nenabíjalo. Pri zapojení so starou baterkou mi toto napätie na starej baterke stúplo z 11,50 až na 12,32V behom pár minút, takže myslím, že nabíjací obvod vo vnútri notebooku je v poriadku nakoľko na starej baterke ukazovalo aj nabíjací výkon a aj napätie sa na nej zvyšovalo. Ďalšia vec, čo som si všimol, že nová baterka nedolieha k notebook tak natesno ako stará ale zase nová má trochu inak(myslím, že lepšie) riešené tie konektory, takže kontakt by mal byť OK. Odchýlka oproti starej je cca 0,4mm. Ale aj tak to skúsim zajtra prepojiť s notebookom pomocou káblov. Ale zaujímal by ma váš názor najmä skúsenejších, prípadne ak by sa tu našiel nejaký odborník na PC medzi vami, že čo by som mal ešte vyskúšať. Reklamáciu batérie by som si chcel nechať až ako poslednú možnosť, nakoľko som ju objednával cez kamoša ktorý je mimo SR a on ju objednával odniekiaľ z ebay-u zo zahraničia čakal som na ňu cca 2 mesiace, ale ak to bude nevyhnutné reklamovať tak samozrejme, že to pošleme na reklamáciu, ale najprv by som chcel vyskúšať všetko, čo by som mohol vyskúšať aby som ju spojazdnil, resp. aby mi ju začalo nabíjať.(na internete som ešte našiel tip, že treba odpojiť notebook od batérie aj od siete a 30 sekúnd držať tlačidlo, ktorým sa zapína nb, ale ani to nepomohlo, tak už naozaj neviem). Ja to skúsim zajtra prepojiť pomocou tých káblov a ak by vás napadlo niečo, čo by mi mohlo pomôcť tak sem s tým. Všetky nápady sú vítané.
Dúfam, že sa to niekomu bude chcieť čítať, keď som sa trochu rozpísal a dúfam že to čoskoro vyriešim vopred ďakujem.
- VLADY
- spammer
- Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
- Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...
Re: Potrebujem pomoc s notebookom
NB a baterky je hokej aj u mňa....nejaké spomínané kalibrovanie sa na väčšine NB ani spraviť nedá . Ja mám podobný problém. Stará skapala vnútri sa poškodila alebo teda vybavila nejaká polovodičová poistka a baterka sa tvárila bez napätia čiže KO. zletoval som tú poistku v podstate som ju vyradil z činnosti aby bola len prechodná, a baterka bola funkčná ale vydržala čoraz menej samozrejme a NB mám stále na adaptéri a pritom mi ju nenabilo na viac ako cca 70% a ak som ju nechal pripojenú trebarz cez noc a NB vypnutý , tak ráno blikala kontrolná LED na červeno čo zrejme značí poruchu. Lebo nikde som sa nič nedozvedal čo ako signalizuje presne tá LEDka. Lebo pri nabíjaní NB svieti na zeleno a ak treba nabíjať apoklesne baterka tak začne na červeno a signalizuje že pozor treba pripojiť nabku.Tak som objednal novú baterku. A v podstate už sa nabíja na 100% ale strašne dlho jej to trvá aj celé dva dni a tiež ak nechám NB cez noc na nabke , tak ráno bliká zas červená LED a pritom baterka ukazuje zas nie 100% ale len trebarz 80% tak ju vaberiem dám nazad zapnem NB robím cez deň takže ide z nabky a večer už všetko OK baterka hlási 100% LEDKA nebliká.Ale nesmie byť NB vypnutý a dlho na nabke . Vtedy to zas začne signalizovať po dlhšej dobe rádovo 4-5H. Prúdy som reálne nemeral pretože sa tam človek nedostane napojiť bez poškodenia dačoho. Takže problém bude v NB ale neviem čo? Už som raz celý deň laboroval a na nič som nedošiel samozrejme podľa očakávania.Bez baterky NB ide v pohode aj s baterkou tak isto. Ťažko dačo zistiť ak človek nemá komplet info čo a ako tam vlastne funguje, čo koho a ako ovplyvňuje čo s čím má priamu alebo nepriamu súvislosť a tak okolo. Či vlastne riadi nabíjanie NB a baterka len komunikuje a odosiela údaje o stave jednotlivých článkov, alebo tá elektronika v nej aj priamo zasahuje do regulácie, alebo len slúžia ako ochranný obvod v prípade že zblbne riadenie v NB.... na nete tosom nič podrobné nenašiel, všade len také obecné rady zresetovať skalibrovať cez BIOS a pod. Ale čo viem v BIOSe zväčša nič také nieje na väčšine NB čo som teda mal česť už riešiť.
Ja som sa samozrejme tomu až tak na 100% , nevenoval lebo reálne prakticky ani baterku nejak moc nepotrebujem aby vydržala 1-2 hodky práce ,pretože som furt pri zásuvke ale občas sa stane že vypne elektrika a je lepšie mať baterku vnútri aby sa NB nevypol. Len ma štve že to nefunguje na 100% jak by malo čo sa týka tej signalizácie a toho že tam začne svietiť poruchový stav . A baterky všeobecne lacnejšie čínske neorigo majú vždy menšiu kapacitu ako to čo tam je origo a na nálepke môžu mať napísané kadečo zväčša nereálne cifry o kapacite z ríše snov.

Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny!
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem.

-
- motorkár
- Dátum registrácie: So Jan 28, 2006 12:59 am
- Skúter: Už zasa žiadny
Kukni v BIOSe, ako ju tam ukazuje. Windozy len prebaerajú info z BIOSu.
Tak už zasa nič.
- Martin_Atlantic
- motorkár
- Dátum registrácie: Ut Nov 15, 2011 10:59 pm
- Skúter: Aprilia Atlantic
a do buducna...vzdy ked budes mat prilezitost, maj notebook na siety a baterku vybratu aby sa neprebijala...
- theruck
- Site Admin
- Dátum registrácie: Po Jan 09, 2006 11:19 pm
- Skúter: Aprilia sportcity 200
- Kontaktovať užívateľa:
kupil si lacnu cinsku baterku. to je cely problem. reklamuj ju a nech ti vratia peniaze. a kup si original.
- VLADY
- spammer
Ak by väčšina ľudí čo len tušila, ako komplikovane je ošetrené nabíjanie Li-on článkov v takej baterke, tak by takéto fámy medzi pospolitým ľudom nekolovali....To je za normálnych okolností úplne nereálne aby sa dačo prebíjalo...jedné čo je pri takomto spôsobe používania na závadu že sa skracuje životnosť, ale nie v dôsledku nejakého prebíjania ale reálne preto, že hentak je baterka ako keby skladovaná nabitá na plnú kapacitu , a pritom sa odporúča pri Li-on a Li-polMartin_Atlantic napísal:a do buducna...vzdy ked budes mat prilezitost, maj notebook na siety a baterku vybratu aby sa neprebijala...
baterky skladovať ak sú nabité zruba na 50%. (opravil som pôvodne udanú hodnotu 75-80% ktorú som mal nejak zle zafixovanú v hlave...) Takže to je celé. Ostatok ako nejaké formátovanie a pod sú kraviny ktoré šíria ľudia ktorý majú problém rozlišovať prúd a napätie a nieto aby vôbec tušili aké vlastnosti majú tie ktoré baterky a vôbec niektorí ani netušia čo a aké tam vlastne majú...pre väčšinu ľudí je baterka jak baterka...
Naposledy upravil/-a VLADY v St Nov 14, 2012 9:01 am, upravené celkom 1 krát.

-
- motorkár
- Dátum registrácie: So Jan 28, 2006 12:59 am
- Skúter: Už zasa žiadny
Aj ja som začal dva krát písať k tomu koment, ale potom si hovorím, že je dosť zložité a na dlhé vypisovanie a nedopísal som.
Li-on a Li-pol by sa mali pre dlhú životnosť uchovávať pri napätí 3,85V, čo je okolo 50% nabitia. Plne nabiť by sa mali až pred použitím a nikdy by nemali ostať vybité. Po použití hneď nabiť aspoň na tých 50%.
Na Lenovo mám v menu voľbu, že "dlhá životnosť batérie", vtedy nabije baterku na 50% a prestane nabíjať a potom stav pendluje medzi 45-50% aj keď je stále na nabíjačke.
Li-on a Li-pol by sa mali pre dlhú životnosť uchovávať pri napätí 3,85V, čo je okolo 50% nabitia. Plne nabiť by sa mali až pred použitím a nikdy by nemali ostať vybité. Po použití hneď nabiť aspoň na tých 50%.
Na Lenovo mám v menu voľbu, že "dlhá životnosť batérie", vtedy nabije baterku na 50% a prestane nabíjať a potom stav pendluje medzi 45-50% aj keď je stále na nabíjačke.
Tak už zasa nič.
- 123DUSAN321
- skútrista
- Dátum registrácie: Št Mar 10, 2011 10:31 pm
- Skúter: CPI Formula R 50
ak to bolo myslené ku mne.. tak pri starej originálnej baterke som to tak robil... ked som mal nb len doma na stole tak som ho používal lenc ez adaptér bez baterie.. ale aj tak som ju raz za týžden alebo dva týždne vybil a nabil naspäť...Martin_Atlantic napísal:a do buducna...vzdy ked budes mat prilezitost, maj notebook na siety a baterku vybratu aby sa neprebijala...
dnes som zistil, že po pripojení baterku nabíja, ale iba 2-3 sekundy a potom prestane...takže v kontaktoch chyba nebude... našiel som niečo aj na nete ohľadom toho, ale nejak mi to nepomohlo...
ak sa nenájde nejaké riešenie tak baterka sa pošle späť a objedná s klasickou kapacitou akú má originál a uvidí sa, či tú bude nabíjať...
- jardo181
- kolobežkár
- Dátum registrácie: Ut Sep 18, 2012 7:33 pm
- Skúter: ninčen....
Daj si to diagnostikovat do servisu, kludne moze byt odidene cast dosky pre napajanie baterie. Dost casty problem. Hlavne tie nove buky je katastrofa. HP odide z 10 az 5 kusov. Asus a acer podobne.
Aj Čína je krajina tesne nad Slovenskom.
- VLADY
- spammer
No šak dnes už ani HP nieje čo bývalo...Minule sme riešili osadenie chladiča kvôli prehrievaniu grafického čipu...hrúza neštestí jak to tam bolo sprosto mechanicky riešené, vyslovene len na čo najľahšiu výrobu a poskladanie ale nie na dlhodobú výdrž pri namáhaní, ktoré vzniká prenášaním a mechanickým namáhaním celého NB.
A že daj NB na opravu.....vieš čo mu povedia, potrebná výmena MB-to znamená oprava nerentabilná respektíve ho to bude stáť skoro toľko ako cena nového NB....bežná prax v servisoch, oni dokonca menia MB ak je problém len zo samotným napájacím konektorom....
A k tej čínskej baterke. Mne vyhovuje, pretože ja som primárne potreboval vyriešiť aby mi NB neskapal že beží bez baterky len na adaptér, ak sa náhodou z nejakého dôvodu vypne sieť,a to sa u nás v robote stáva dosť často.... A to mi tá lacná čínska baterka zabezpečí pretože NB na ňu fičí asi tak hodinku, a ak by aj držala len 10-15 min tak aj to stačí v mojom prípade...samozrejme na pôvodnú bežal aj dve hodiny a hlavne teda keď bola nová. A tiež som nemal potrebu vrážať do 4-5 ročného archaického NB toľké prachy za novú originálku, kedže vôbec nepotrebujem mať tak dlhú výdrž bez elektriky. Samozrejme každý musí vedieť že čo potrebuje a preferuje a podľa toho konať.
A že daj NB na opravu.....vieš čo mu povedia, potrebná výmena MB-to znamená oprava nerentabilná respektíve ho to bude stáť skoro toľko ako cena nového NB....bežná prax v servisoch, oni dokonca menia MB ak je problém len zo samotným napájacím konektorom....

A k tej čínskej baterke. Mne vyhovuje, pretože ja som primárne potreboval vyriešiť aby mi NB neskapal že beží bez baterky len na adaptér, ak sa náhodou z nejakého dôvodu vypne sieť,a to sa u nás v robote stáva dosť často.... A to mi tá lacná čínska baterka zabezpečí pretože NB na ňu fičí asi tak hodinku, a ak by aj držala len 10-15 min tak aj to stačí v mojom prípade...samozrejme na pôvodnú bežal aj dve hodiny a hlavne teda keď bola nová. A tiež som nemal potrebu vrážať do 4-5 ročného archaického NB toľké prachy za novú originálku, kedže vôbec nepotrebujem mať tak dlhú výdrž bez elektriky. Samozrejme každý musí vedieť že čo potrebuje a preferuje a podľa toho konať.