este aby som dodal k teme zrkadlovky vs. kompakty a pod., ono to nie je o tom, ze zrkadlovka musi spravit lepsi zaber nez kompakt - to je v prvom rade na fotografovi. Ale zrkadlovka fotografovi ponukne lepsie moznosti trebars za nizkeho osvetlenia, kde kompakt bude fotky rozmazavat, aby zakryl sum, ktory vybehne pri vyssich citlivostiach, zatial co zrkadlovka spravi peknu a ostru fotku i pri velmi vysokych citlivostiach (slabom svetle) a nerozmaze ju... a i sum vo fotke bude nerusiaci.
Dalej fotenie cez klasicky analogovy hladacik ma svoje velke caro, baterka v zrkadlovke vydrzi radovo viac zaberov, pretoze zrkadlovka ako taka ma minimalnu spotrebu oproti kompaktu, ktoremu furt musi svietit displej...
Zabudovany blesk v zrkadlovke sa dobija o dobry kus rychlejsie nez v kompakte (uzitocne trebars pri strucnych gratulaciach, kde mi kompakt nestihal dobijat a nezriedka gratulant usiel) a externy blesk zrkadlovky da aj niekolko zableskov za sekundu, to uz je nekompromisne...
Dnesne kompakty uz zrkadlovkam na dennom svetle a so setovymi objektivmi uspesne konkuruju, ale ked sa zacne stmievat, si s kompaktom v prdeli...

Zabudovany blesk dostreli len na malu vzdialenost, bez blesku je to rozmazane a rozpite... Na zrkadlovke dvihnes ISO na 1200 alebo 3600 (na aktualnych radach i vyssie) a fotky su ostre, viac nez pouzitelne...
A ked si clovek kupi na zrkadlovku kvalitnejsi objektiv nez setovy, je to vidiet i na ostrej kresbe, ktoru s kompaktom nedas, ani keby si sa pokrajal...
A este jedna vec na zaver - fotky zo zrkadlovky vyhravaju v discipline prezerania 1:1 (1 pixel fotky = 1 pixel monitora), kde maju o dost krajsiu kresbu nez kompakty... to znamena, ze sa daju robit pekne vyrezy z fotografii bez nejakej straty kvality... ale ak sa zmensi a doostri fotka z kompaktu ci zo zrkadlovky, dostanes pekne zabery v oboch pripadoch...