slaba baterka-dovod?
Moderátor: Moderators
- VLADY
- spammer
- Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
- Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...
čím viac Ah tým viac energie takže ak sa zmestí tak je to OK aspoň dlhšie vydrží bez toho aby sa musela nabíjať ak sa nejazdí a je zapnutý alarm alebo tak pod.A ak sa dakomu podarí vybiť na 9V a nieje to nejak dlhodobo tak sa poväčšinou ešte dá oživiť ale s tým že už má menšiu kapacitu ale ešte môže poslúžiť. Ide o to aby po nabití mala aspoň cez 12V.NA zimu je dobré vždy vybrať a potom sa nestane že sa vybije vďaka alarmu alebo tak. alebo aspoň odpojiť treba.Ale zbytočne to tu vypisujem lebo sa to píše na fórach každý rok a furt sa najde niekto kto ju tam nechá celú zimu a potom sa diví že je baterka na jar KO. 

Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny!
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem.

- VLADY
- spammer
Ono z elektrického hladiska ide o to nie čím nabíjaš ale ako.... samozrejme ak ju nemieniš mať napojenú na nejakom pochybnom trafe a merákom sledovať napätie aby si ju neprebil tak je lepšie nejaká nabka alebo stabilizovaný zdroj ktorý je na to aby sa neprekročilo plynovacie napätie čo je cca tých 14V mohol si ju tam mať zapojenú aj dlhšie bez toho poškodenia.V podstate sa dá nabíjať aj priamo zo siete bez trafa len cez odpor a diodu ale je to nebezpečné a proti predpisom. A baterke sa aj tak viacej páči ak sa nabíja menším prúdom dlhšiu dobu.Skrátka aj nabíjačka na autobatéria nieje každá rovnaká, ide o to aká je jej voltampérová charakteristika teda ako tvrdé je trafo a aký velký prúd dokáže dať a pri tom o kolko jej klesne napätie.... Neelektrikári s tým majú problém pochopiť čo je vlastne prúd a čo napätie a splýva im to nejak dokopy a sú z toho zmätení.A pritom sa to dá prirovnať k vode v nejakom vodojeme . ale to zas majú problém pochopiť nevodári neištalatéri... 

- VLADY
- spammer
Jasné, ja som si tiež jednu kúpil aby som to preštudoval jak to soudruzi v číne vykoumali a celkom dobre za tých 250,- je to v pohode nabije a neprebije ,nedá sa prepólovať lebo ak ju dáš naopak k baterke tak sa vypne akurát je dosť blbo robené tá signalizácia nabíjania teda tá zelená LEDka pretože svieti aj pri ovela menšom prúde ako je ten udržovací po nabití takže človek bez meráku nevie kedy je nabité. Ale ja som tam pridal ešte jednu LEDku ktorá sa zapne ak je ozaj baterka dobitá a prúd do nej sa zmenší na tú udržovaciu úroveň, u mňa cca 0,1A Lebo vtedy sa zväčší rozdiel napätia pred a za tým stabilizátorom a vtedy sa tá pridaná LED rozsvieti tým rozdielom napätia. Inak na tento nepríjemný jav je v návode poukázané. A nieje to akože na závadu, v podstate ide len o to že ak by sa dakto ponáhlal z nabitím tak nevie kedy môže baterku odpojiť. Ale ak ju tam nechá cez noc tak sa nič nestane ráno bude istotne nabitá na FULL.

- momoo
- motorkár
- Dátum registrácie: Ne Okt 22, 2006 5:26 pm
- Skúter: Piaggio NRG 50 LC, Malaguti F12 LC, Yamaha Bw´s AC -> LC
- Kontaktovať užívateľa:
Re: haha
som pocul ze sa tak da odpalit komplet cela elektrikafocus napísal:kaslem celu baterku,dnes som jazdil bez nej.nohou to nakopnem a pohoda![]()
![]()
![]()

podpis som si este nenastavil
- VLADY
- spammer
Možné to je lebo baterka je v podstate záťaž aj keď po nabití už žere velmi málo cca 0,1A takže to nieje pre alternátor nejaká velká záťaž ale ide o to že reglere v motorkách a scootroch nepracujú ako v aute že regulujú budiacim prúdom prúd alebo napätie na výstupe z alternátora ale ono alternátor dáva svoj výkon furt rovnaký ktorý záleží len od jeho otáčok pretože je budený permanentnými magnetmi v rotore a tak to čo nespotrebujú spotrebiče na scootri musí ten regler premeniť na teplo a vykúriť do vzduchu.A o to ide že ak si dá človek namiesto nejakých žiaroviek cca 40W s ktorými konštruktér pri navrhovaní počítal LEDky ktoré zožerú len desatinu výkonu tak ten zvyšok ten regler musí vykúriť a o to je viac namáhaný a teda v postate je preťažený. ale v baterke či je zapojená alebo nie by som problém až tak velký nevidel.Aj keď alternátor je sviňa a ak nemá záťaž tak lahko môže stúpnuť napätie na jeho výstupe hodne cez tých cca 14V ale to je asi len nešťastná náhoda ak by bol dakde na nejakom spoji blbý kontakt. To je asi skorej len taká pravdepodobnosť ako keď je zakázané rozťahovať auto čo má rozvodový remeň lebo by mohol pri zlej konštalácii preskočiť ....

-
- st. skútrista
- Dátum registrácie: Št Sep 07, 2006 1:29 pm
- Skúter: yamaha tdm 900
hehe hura.
tak mam novu baterku!dali mi STORM 5A.Tesim sa jak male decko:-)cavte.
-
- st. skútrista
- Dátum registrácie: Št Sep 07, 2006 1:29 pm
- Skúter: yamaha tdm 900
slubujem!
to si pis!to uz je iny akumulator!dakujem za podporu:-)som myslel ze to dudros zmaze:-)uz to mozte zamknut a keby niekdo chcel poradit tak s.s.dik vsetkym.na zraze popijeme:-)tesim sa ako by som ani nemal 37 a 3stvrte:-)