Aby som vas necal nudit skor, nez sa dostanem k pravemu problemu, zacnem rovno nim a koho bude zaujimat pristup predajcu, moze citat aj po videu...
VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=V7X1btT121k
Popis: scooter na stojane, vytocil som otacky a pocuvajte: pocut pekny zvuk vyfuku a potom od istych otacok (resp. rychlosti tocenia sa zadneho kolesa) sa do toho ozve iny zvuk, ktory by ste mohli identifikovat ako zvuk vytacaneho motora nejakej vedlastojacej embecky, ale nie, to je to, co je pocut odzadu. S motorom to nema nic, lebo ten pazvuk sa zacal ozyvat, aj ked som sa spustil z kopca s vypnutym motorom.
Cely pribeh:
Brat si kupil Aragona GP v lete 2007. Az na male prkotinky, ako je vadna poistka uz v den kupy, a blikajuce brzdove svetlo kvoli nepresnemu kontaktu vpredu pri brzdovej packe, nemal so scootrom ziadne problemy, scooter po odblokovani chodil o dost lepsie a jemnejsie nez moj tuningovany Keeway Matrix, pricom Aragon zral o dobru tretinu menej benzinu... proste maximalna spokojnost.
Tohto leta sa to vsak zmenilo... nabehanych nieco cez 4000km a prve, co zacalo byt divne, scooter zacal chodit v nizsich otackach... predtym chodil do kopca 7500 (ma rucickovy otackomer), a zrazu to kleslo na nejakych 6700-6900, co je pocut nielen na zvuku, ale najma citit na poklesnuti vykonu a "zivosti" v kopcoch ruka v ruke s nizsou rychlostou.
Samozrejme sme reklamovali, kedze scooter je v zaruke, oficialne odblokovany (za nieco okolo 2500Sk!), ziadne dalsie zasahy do scootra, len sa dolieval olej a beznin a kontroloval tlak v kolesach... predajca (inac odbornik na vsetko mozne od kosaciek cez pincle, jawy a neviem co vsetko dalsie) s tym nedokazal nic spravit, precistil karburator, skontroloval sviecku, ktora sa mu zdala prilis svetla (prisli sme z vyletu, islo sa dost z kopca) a tak nastavil ihlu do inej polohy, co malo za nasledok akurat zvysenie spotreby, otackam to nempomohlo. Ale casom sa to trosku zlepsilo, niektore kopce chodi dcooter v 6900, niektore v 7300. Valceky su ako nove, snad by sme to doriesili trosku lahsimi valcekmi...
AVSAK toto leto sa vyskytol vacsi problem, a nastal nahle, nie postupne. Proste pri prekroceni tachometrovych 55km/h zacne sa od zadneho kolesa od spojky ozyvat hluk, ako keby sa nieco roztocilo a so zvysujucou sa rychlostou tento hluk silnie, az v pohode prehlusi samotny zvuk motora/vyfuku. Predajca na to, ze to moze byt normalny zvuk z prevodov a pod., ale ze teraz je velmi zaneprazdneny, tak ze to nechame na jesen/zimu, ked to rozoberie a pozrie na to. Teraz uz ani neviem, preco sme sa s tym uspokojili... no kedze brat sa na tom vozil a ten hluk tam stale bol, ba sa nam zdalo, ze sa to zhorsuje, pricom aj maximalka klesla a scooter navyse s tym hlukom zacal chytat vibracie odzadu, ktore tam predtym vobec neboli, boli sme s tym este parkrat za predajcom (aj dnes), a on nam na to, ze sa informoval u dovozcu, ze to zrejme budu normalne hluky od prevodov... Mimochodom, zadne koleso sa na stojane otaca lahko, spojku sme dali dole a nic zvlastne s nou nebolo, aj jej oska je pevna... Najradsej mam vyjadrenie, ze je to v poriadku, pricom sa na tom este ani nepreviezol! A dalej z neho vysla dalsia perlicka (rozumej HLUPOST!), ze ak to rozoberie a nic tomu nebude, tak budeme platit za robotu. (

Neda mi nespomenut, ze ked som este mal Keeway Matrix, predajca sa na jeho adresu vyjadroval dost ponizujuco, a totiz ze to je len lacna cina, napodobenina a pod., ze CPI je daleko kvalitnejsia znacka, rakuska!

K tym vibraciam, ked sme mu dnes spomenuli vibracie, tak on hned, ze to treba dat zadne koleso dole a do pneuservisu vyvazit...

Ak by si niekto z vas myslel, ze to moze byt motorom ci variatorom, tak skusil som sa spustit z velkeho kopca s vypnutym motorom a pri rychlosti 50-55 sa ten pazvuk zacal ozyvat, takze to je isto niekde medzi spojkou a prevodmi (vratane).
A ked sa brat spustil z riadne prudkeho kopca, kde tachometrovo isiel 90-95 (real tak mozno 75-80), vravel, ze v jednom okamziku zrazu hluk prestal, vibracie zmizli a scooter zacal dalej zrychlovat, az nim koplo... po spomaleni sa hluk/vibracie opat zjavil/i. Nazor predajcu, je to OK.
Nas dalsi postup bude, ze mu scooter nechame, nech sa prevezie, nech sam posudi. Ze nech ide trebars 60-65 tacho po rovinke... a on na to, ze zasa aby sme nechceli, aby s tym neviem ako rychlo isiel, na co som povedal, ze mu tam pripnem GPS, aby videl, kolko v skutocnosti ide... no uvidime, pretoze v chladnejsom pocasi je ten hluk tichsi a zacina neskor, az okolo 65-70km/h tacho. A potom to rozoberie a pokuka do toho.
A ak by chcel peniaze za opravu, tak to ho dopredu vysmejem, ze na zaklade coho ich chce. A taktiez budem trvat na tom, aby nam dal protokol o prijati reklamacie a potom dalsi papier o tom, ze scooter je v poriadku a aj mu tak poviem, ze to preto, aby sme mali nejaky pravny podklad pre pripadne dalsie konanie v tejto veci. Pretoze 50tisic nie je malickost a aspon v zaruke to ma chodit tak, ako to chodit ma (a tak, ako to aj chodilo, pokial sa tam nieco neposralo).