hluk od spojky/prevodov podla rychlosti otacania kolesa

tu sa prezentujte, čmárajte a podobné veci

Moderátor: Moderators

Správa
Autor
Užívateľov profilový obrázok
THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ut Aug 08, 2006 8:23 am
Skúter: je už minulosť
Kontaktovať užívateľa:

hluk od spojky/prevodov podla rychlosti otacania kolesa

#1 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Št Okt 30, 2008 7:07 pm

Takze - hned v uvode napisem, ze sa jedna CPI Aragon GP 50 mojho brata. Ak by niekomu napadlo ozvat sa, ze cina jedna smejdacka, tak vopred varujem, nie o tomto chcem mat tento topic. Podme teda na to:

Aby som vas necal nudit skor, nez sa dostanem k pravemu problemu, zacnem rovno nim a koho bude zaujimat pristup predajcu, moze citat aj po videu...
VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=V7X1btT121k
Popis: scooter na stojane, vytocil som otacky a pocuvajte: pocut pekny zvuk vyfuku a potom od istych otacok (resp. rychlosti tocenia sa zadneho kolesa) sa do toho ozve iny zvuk, ktory by ste mohli identifikovat ako zvuk vytacaneho motora nejakej vedlastojacej embecky, ale nie, to je to, co je pocut odzadu. S motorom to nema nic, lebo ten pazvuk sa zacal ozyvat, aj ked som sa spustil z kopca s vypnutym motorom.

Cely pribeh:
Brat si kupil Aragona GP v lete 2007. Az na male prkotinky, ako je vadna poistka uz v den kupy, a blikajuce brzdove svetlo kvoli nepresnemu kontaktu vpredu pri brzdovej packe, nemal so scootrom ziadne problemy, scooter po odblokovani chodil o dost lepsie a jemnejsie nez moj tuningovany Keeway Matrix, pricom Aragon zral o dobru tretinu menej benzinu... proste maximalna spokojnost.

Tohto leta sa to vsak zmenilo... nabehanych nieco cez 4000km a prve, co zacalo byt divne, scooter zacal chodit v nizsich otackach... predtym chodil do kopca 7500 (ma rucickovy otackomer), a zrazu to kleslo na nejakych 6700-6900, co je pocut nielen na zvuku, ale najma citit na poklesnuti vykonu a "zivosti" v kopcoch ruka v ruke s nizsou rychlostou.

Samozrejme sme reklamovali, kedze scooter je v zaruke, oficialne odblokovany (za nieco okolo 2500Sk!), ziadne dalsie zasahy do scootra, len sa dolieval olej a beznin a kontroloval tlak v kolesach... predajca (inac odbornik na vsetko mozne od kosaciek cez pincle, jawy a neviem co vsetko dalsie) s tym nedokazal nic spravit, precistil karburator, skontroloval sviecku, ktora sa mu zdala prilis svetla (prisli sme z vyletu, islo sa dost z kopca) a tak nastavil ihlu do inej polohy, co malo za nasledok akurat zvysenie spotreby, otackam to nempomohlo. Ale casom sa to trosku zlepsilo, niektore kopce chodi dcooter v 6900, niektore v 7300. Valceky su ako nove, snad by sme to doriesili trosku lahsimi valcekmi...

AVSAK toto leto sa vyskytol vacsi problem, a nastal nahle, nie postupne. Proste pri prekroceni tachometrovych 55km/h zacne sa od zadneho kolesa od spojky ozyvat hluk, ako keby sa nieco roztocilo a so zvysujucou sa rychlostou tento hluk silnie, az v pohode prehlusi samotny zvuk motora/vyfuku. Predajca na to, ze to moze byt normalny zvuk z prevodov a pod., ale ze teraz je velmi zaneprazdneny, tak ze to nechame na jesen/zimu, ked to rozoberie a pozrie na to. Teraz uz ani neviem, preco sme sa s tym uspokojili... no kedze brat sa na tom vozil a ten hluk tam stale bol, ba sa nam zdalo, ze sa to zhorsuje, pricom aj maximalka klesla a scooter navyse s tym hlukom zacal chytat vibracie odzadu, ktore tam predtym vobec neboli, boli sme s tym este parkrat za predajcom (aj dnes), a on nam na to, ze sa informoval u dovozcu, ze to zrejme budu normalne hluky od prevodov... Mimochodom, zadne koleso sa na stojane otaca lahko, spojku sme dali dole a nic zvlastne s nou nebolo, aj jej oska je pevna... Najradsej mam vyjadrenie, ze je to v poriadku, pricom sa na tom este ani nepreviezol! A dalej z neho vysla dalsia perlicka (rozumej HLUPOST!), ze ak to rozoberie a nic tomu nebude, tak budeme platit za robotu. ( :lol: ) Teraz neviem, ci ja som z inej planety, alebo on, ale pokial viem, tak aj neuznana reklamacia ide na ucet predajcu... zakaznik sa predsa nemusi rozumiet do toho, ci nieco je alebo nie je v poriadku (navyse toto isto nie je v poriadku).

Neda mi nespomenut, ze ked som este mal Keeway Matrix, predajca sa na jeho adresu vyjadroval dost ponizujuco, a totiz ze to je len lacna cina, napodobenina a pod., ze CPI je daleko kvalitnejsia znacka, rakuska! :lol: Ale moj Keeway mi take vrasky nenarobil, ako bratovi Aragon... ano, mal som aj ja problemy s Matrixom, v kopcoch stracal otacky, ale bolo to (schvalne) prelozenou podlozkou vo variatore. Inac ziadne pazvuky a zvysene vibracie...

K tym vibraciam, ked sme mu dnes spomenuli vibracie, tak on hned, ze to treba dat zadne koleso dole a do pneuservisu vyvazit... :lol: Ja uz z toho nemozem, ten clovek je humorista! Samozrejme vsetko bez papiera a potvrdenia, ze taka a taka vada...

Ak by si niekto z vas myslel, ze to moze byt motorom ci variatorom, tak skusil som sa spustit z velkeho kopca s vypnutym motorom a pri rychlosti 50-55 sa ten pazvuk zacal ozyvat, takze to je isto niekde medzi spojkou a prevodmi (vratane).
A ked sa brat spustil z riadne prudkeho kopca, kde tachometrovo isiel 90-95 (real tak mozno 75-80), vravel, ze v jednom okamziku zrazu hluk prestal, vibracie zmizli a scooter zacal dalej zrychlovat, az nim koplo... po spomaleni sa hluk/vibracie opat zjavil/i. Nazor predajcu, je to OK.

Nas dalsi postup bude, ze mu scooter nechame, nech sa prevezie, nech sam posudi. Ze nech ide trebars 60-65 tacho po rovinke... a on na to, ze zasa aby sme nechceli, aby s tym neviem ako rychlo isiel, na co som povedal, ze mu tam pripnem GPS, aby videl, kolko v skutocnosti ide... no uvidime, pretoze v chladnejsom pocasi je ten hluk tichsi a zacina neskor, az okolo 65-70km/h tacho. A potom to rozoberie a pokuka do toho.

A ak by chcel peniaze za opravu, tak to ho dopredu vysmejem, ze na zaklade coho ich chce. A taktiez budem trvat na tom, aby nam dal protokol o prijati reklamacie a potom dalsi papier o tom, ze scooter je v poriadku a aj mu tak poviem, ze to preto, aby sme mali nejaky pravny podklad pre pripadne dalsie konanie v tejto veci. Pretoze 50tisic nie je malickost a aspon v zaruke to ma chodit tak, ako to chodit ma (a tak, ako to aj chodilo, pokial sa tam nieco neposralo).
Honda NC750X ------------------- Obrázok
Nezabúdajte na PRAVIDLÁ FÓRA a ďakujte pomocou Obrázok.

LUFOO
v podmienke
Dátum registrácie: St Okt 31, 2007 8:15 pm
Skúter: Aprilia SR 50 RACING
Kontaktovať užívateľa:

Re: hluk od spojky/prevodov podla rychlosti otacania kolesa

#2 Príspevok od užívateľa LUFOO » Št Okt 30, 2008 7:22 pm

nechcem sa do toho velmi miešať.. ale mam ten isty problem..fakt..a nejako to neriešim..lebo neveim ani ako..takže asi som ti moc nepomohol ale nemohlo by to byť opotrebovanymi ložiskami v zad. kolese??
Rieju Toreo 70 - EX
KTM SX 450 - EX

APRILIA SR 50 RACING

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#3 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Št Okt 30, 2008 7:46 pm

no to ja neviem, to snad zisti predajca, ked to rozoberie...
a na youtube mi odpisal jeden poliak, ze tam chyba jedno lozisko oproti spojke v tom dekli (o tom vieme), ze treba dokupit a nahodit...
PL:
nie masz łożyska w pokrywie przekładni które podpiera wałek sprzęgła. rozbierz przekładnie i dokup łożysko o odpowiednich wymiarach
takze to skusime... to lozisko tam nebolo od vyroby a vraj tam ani by nemusi (vybranie na lozisko tam je)
Scooter ma 4500km nabehanych... koleso sa toci volne, spojkovy hriadel je na dotyk pevny, nema ziadnu volu...

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#4 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Št Okt 30, 2008 8:22 pm

chybajuce lozisko a vybratie:
Prílohy
P1130307 cropped resized.jpg
(149.98 KiB) 757 stiahnutí

viper
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: So Júl 08, 2006 7:59 pm
Skúter: Kawasaki Versys 2009
Kontaktovať užívateľa:

#5 Príspevok od užívateľa viper » Št Okt 30, 2008 9:33 pm

Ak som to pochopil z foto tak ti chyba lozisko vzadu ako je spojka.Na matrixe tam je lozisko(ktore mi tiez odislo velmi skoro - po cca 2000km)Vymena v zaruke a je to ok.GT mi to vysvetloval preco je tam a na inych nie je,ale uz si to bohuzial nepamatam :(
Kawasaki Versys Touring Edition
Obrázok

LUFOO
v podmienke
Dátum registrácie: St Okt 31, 2007 8:15 pm
Skúter: Aprilia SR 50 RACING
Kontaktovať užívateľa:

#6 Príspevok od užívateľa LUFOO » Št Okt 30, 2008 9:39 pm

asi nerozumiem..ale do dekla oproti spojke ma isť ložisko?? to bude mať aku funkciu??ked už tam bude aj ked si to predstaviť na svojom scotri neviem
Rieju Toreo 70 - EX
KTM SX 450 - EX

APRILIA SR 50 RACING

VLADY
spammer
spammer
Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...

#7 Príspevok od užívateľa VLADY » Pi Okt 31, 2008 8:45 am

NA niektorých scootroch je a na iných nieje...asi preto že sila od remeňa by krížila vstupný hriadel a namáhala ho na ohyb a v podstate ak je to urobené takto ,s tým ložiskom v dekli ... tak sa nič také nedeje a hriadel môže byť tenšia alebo menej pevná bez toho aby sa po čase zlomila . Záleží od konštruktéra..... jak to vyrieši... :roll:
PS: po zlej skúsenosti DOKTOR odporúča skontrolovať množstvo oleja a poprípade pozreť v akom stave je ozubenie v prevodovke zadnej... :evil:
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny! :techie-ebay:
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem. :P

doktor
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: St Júl 25, 2007 3:53 pm
Skúter: Kawasaki W 650

#8 Príspevok od užívateľa doktor » Pi Okt 31, 2008 10:56 am

No ak tam to lozisko nebolo tak to bude asi prevodofka, bolo tam dost prevodoveho oleja?.....inac tu sme uplne v bananovej republike, ked ides kupit skuter tak ti vlezu do riti, ale ked potrebujes nieco vybavit v zaruke tak ti nepriamo povedia aby si isiel do psej riti, dobre ze ti nepovedia ze si debil ze si si kupoval skuter a ze co teraz otravujes.....Zavidim vsetkym co si vedia robit servis na skutroch sami
Co?Jaky podpis zase?Uz nejsom chlouba wehrmachtu....ale teraz ho mam leskly motorka

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#9 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Pi Okt 31, 2008 12:58 pm

prevodoveho presne na to urceneho oleja je tam dostatok, nikdy netrpel nedostatkom... :) Predajca potom neskor kukne na prevody, ale hovori, ze ak sa koleso otaca lahko, tak su v poriadku... ale ved uvidime.

doktor
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: St Júl 25, 2007 3:53 pm
Skúter: Kawasaki W 650

#10 Príspevok od užívateľa doktor » Pi Okt 31, 2008 1:06 pm

Aj mne sa otacalo hladko a prevody boli v pecku...v kazdom pripade ti drzim palce nech je to nejaka blbost :(
Co?Jaky podpis zase?Uz nejsom chlouba wehrmachtu....ale teraz ho mam leskly motorka

jurajc
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: St Okt 22, 2008 9:55 am
Skúter: CPI Aragon 50 zmena Piaggio Typhoon 50 T

#11 Príspevok od užívateľa jurajc » Pi Okt 31, 2008 1:14 pm

Ahoj ja ti asi nepomozem technicky. :( Chcem len ti napisat vsetko si davaj na papier potvrdit mam svoju skusenost. Bez papiera, ze toto alebo ono ti nepomoze. Prajem rychle odstranenie zavady.
uz 10600km tak zase jazdim ;) tak som to po 10r. dotiahol na 19000km.
Od 2019 zacinam na novom Piaggio Typhoon.

Lapko
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: Ut Apr 08, 2008 7:40 pm
Skúter: Suzuki Burgman 400 K7 / Suzuki V-Strom 650 K7

#12 Príspevok od užívateľa Lapko » Pi Okt 31, 2008 4:33 pm

THeBaNDiT mas uzasny talent z nezazivneho vrcania v kolese, spravit taku story ze aj ja sa uz tesim na to ako to dopadne. :bom:Poradit ti neviem ale myslim to v dobrom, drzim palce a nedajte sa... :thumbleft:
podpis som si este nenastavil

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#13 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Pi Okt 31, 2008 5:13 pm

ja som rad, ze sa tu nikto (zatial) neobul do toho, ze je to len podradna cina... pretoze scooter doteraz jazdil bez problemu a mozem povedat, ze uplne hladko, max. spokojnost.

na ceskom fore nam radili skusit to bez dekla variatora, tak sme to skusili, a robi to samozrejme stale... ono to ide od spojky resp. prevodov, blizsie sa to uz neda zistit... nicim inym to byt nemoze, kedze to robi aj pri vypnutom motore pri jazde z kopca...

A dalsia vec - hucat a vibrovat to postupne zacina pri nejakych 55-60km/h tacho, ale pri dotiahnuti sa a prekroceni rychlosti cca 95km/h (tacho) akoby uťal: v okamziku prestane hucat, vibracie prakticky ziadne, scooter zacina zrychlovat dalej. A ked trochu uberiem (alebo kopec skonci a ide sa po rovinke), ked rychlost klesne pod 90 (tacho), ako keby to clovek zapol, naskoci hukot i vibracie...

Boli sme dnes opat za predajcom, a v podstate sme ho donutili, ze to rozoberie a pozrie sa na prevody a veci okolo toho... sice ma divne sposoby, pretoze aj ked je scooter v zaruke, chce po nas peniaze za robotu, ak chybu nenajde (ale iba 200-300Sk, takze to neriesim). Ze vraj hluk je normalna vec, nie zavada. A vibracie vraj mozu ist od mozno nevyvazeneho zadneho kolesa (co podla mna nie je pravda, uz som mal skusenost s nevyvazenym kolesom a to sa spravalo pri kruteni na stojane uplne inac).

A pre upresnenie, ten hluk a vibracie, to nie je nieco slabucke, ze trosku mi to huci a vibruje, kvoli tomu hluku nepocut, ze vobec motor ide... a vibracie su take neprijemne, ze cloveku potom z toho meravie zadok... a po prekroceni tych 95 (tacho) sa scooter sprava tak, ako predtym, pocut iba motor, bez vibracii, pohodicka tak, ako celu minulu sezonu...

VLADY
spammer
spammer

#14 Príspevok od užívateľa VLADY » Pi Okt 31, 2008 10:35 pm

Vieš ako aj keby to bolo nevyvážené koleso...ako by sa samosato naraz z ničoho nič o seba nevyvážilo keď predtým bolo všetko OK? ale pozri pre istotu či nieje nejaký kus železa pichnutý v gume ...ale aj tak to by tolko nespravilo ....Jasné že bez demontáže a pozretia sa na to nepríde. Alebo nije dačo zo zadnou remenicou ako je spojka? alebo ložiská na spojke ako je nasadená na hriadeli ? alebo nieje nejak zdeformovaný spojkový zvon odtrhnutý prasknutý zvar alebo pod? Remeň je OK a aj vario,? môže byť kadečo aj nejaký silentblok vyhrkaný ...

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#15 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » Pi Okt 31, 2008 11:23 pm

remen je OK, aj vario, aj spojkovy zvon, aj spojka vyzera normalne... aj ta oska, na ktorej je spojka, vyzera byt OK... takze moj predpoklad je, ze to bude niekde v prevodoch, ci uz lozisko, alebo aj samotne prevody... chlapik to rozoberie (budem pri tom) a pozrieme... v kazdom pripade to budem chciet nafotit, takze sa dockate fotiek... ale to az niekedy v priebehu najblizsich dvoch tyzdnov.

VLADY
spammer
spammer

#16 Príspevok od užívateľa VLADY » So Nov 01, 2008 7:52 pm

Ozaj teraz ma napadlo stalo sa mi to už dvakrát prvý hneď po kúpe scootra a druhý teraz pred cca dvoma mesiacmi a tiež mi trvalo než som na to prišiel a problém bol v tom že z ničoho nič mi začalo dačo strašne hrkotať a rezonovať ,pri určitých otáčkach pri jazde ...som myslel že či nie výfuk, odtrhnutá prepážka alebo dačo také vo vnútri a nakoniec som zistl že mi odpadla taká tá gumička dorazová je to ako gumové koliesko nastoknuté na čape kovovom ktorý je navarený na stojan, cez ktorú sa opiera hlavný stojan o motor ak je pri jazde zaklapnutý vodorovne....a z ničoho nič som ju stratil a ako sa začal stojan opierať rovno kov na kov o motor tak strašné zvuky.... :bigsmurf:

dr.snake
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Pi Jan 27, 2006 11:06 pm
Skúter: neuvedený
Kontaktovať užívateľa:

#17 Príspevok od užívateľa dr.snake » So Nov 01, 2008 8:52 pm

VLADY napísal:Ozaj teraz ma napadlo stalo sa mi to už dvakrát prvý hneď po kúpe scootra a druhý teraz pred cca dvoma mesiacmi a tiež mi trvalo než som na to prišiel a problém bol v tom že z ničoho nič mi začalo dačo strašne hrkotať a rezonovať ,pri určitých otáčkach pri jazde ...som myslel že či nie výfuk, odtrhnutá prepážka alebo dačo také vo vnútri a nakoniec som zistl že mi odpadla taká tá gumička dorazová je to ako gumové koliesko nastoknuté na čape kovovom ktorý je navarený na stojan, cez ktorú sa opiera hlavný stojan o motor ak je pri jazde zaklapnutý vodorovne....a z ničoho nič som ju stratil a ako sa začal stojan opierať rovno kov na kov o motor tak strašné zvuky.... :bigsmurf:
pozn. sak to je ta cinska guma...preto je tych cinanov tak vela :D
podpis som si este nenastavil

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#18 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » St Nov 12, 2008 7:56 pm

takze dnes sme boli v servise, doslo im objednane lozisko do dekla variatora oproti spojke, tak sme ho tam nahodili a sli sa previezt...

zistene fakty: scooter uz nevibruje, ani hluk uz nie je zdaleka taky velky, aky bol predtym, pocut uz hlavne motor, a to aj pri rychlosti 90-100km/h (tacho) resp. 80-90km/h real (dole kopcom)... da sa povedat, ze scooter ide hladko, tak, ako ked bol bez zavady. Akurat nevieme, ci je to vdaka tomu vlozenemu lozisku, alebo vdaka tomu, ze dnes bolo vonku velmi zima. Ak by bolo tohto roku este aspon trosku teplejsie (aspon 12-14 stupnov na slnku), tak to isto otestujeme, ale pochybujem, ze bude tak teplo... Tak ci onak nechame v zime rozobrat prevody a pozriet na ne, ci su OK jednak ozubene kolesa a jednak loziska... a potom sem samozrejme napisem a dodam foto z rozoberania a zo zistenych skutocnosti... 8)

jurajc
st. skútrista
st. skútrista

#19 Príspevok od užívateľa jurajc » St Nov 12, 2008 10:12 pm

Super. Takze este pockat ci to za tepla nebude robit a mohla by byt zavada odstranena. (Keby sa nechal skuter vo vyhriatej garazi a potom sa to skusilo?) Zaujima ma to velmi, kedze mam tiez tento stroj. Teda vsetko kto o nom napise. Pre pripad do buducna :) kedze tento stroj so mnou asi zostarne :D

THeBaNDiT
moderátor
moderátor
Kontaktovať užívateľa:

#20 Príspevok od užívateľa THeBaNDiT » St Nov 12, 2008 11:23 pm

nechcem sirit paniku, ale na Tvojom mieste si dam u predajcu objednat to lozisko (brata to vyslo na 50Sk) a mas v podstate pokoj, ze je to istene... nainstalovat to lozisko je pre servismana otazkou 5 minut... ;)

jurajc
st. skútrista
st. skútrista

#21 Príspevok od užívateľa jurajc » St Nov 12, 2008 11:38 pm

Ked ho budem davat odblokovat budem chciet byt pri tom aspon pokial daju ten dekel dole a uvidim ci to tam je ak to nebude budem to tam chciet aby to objednal. Dik za info.

Napísať odpoveď

Návrat na "Voľná Diskusia"