Čo práve teraz robíte a prečo!?

tu sa prezentujte, čmárajte a podobné veci

Moderátor: Moderators

Akou oblačnosťou sa vyznačuje dnešná obloha?

1. Veľkou
16
31%
2. Niečo medzi tým
8
16%
3. Strednou
7
14%
4. Niečo medzi tým
7
14%
5. Nízkou
13
25%

Celkom hlasov: 51

Správa
Autor
Užívateľov profilový obrázok
duky5
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Št Sep 21, 2006 3:20 pm
Skúter: Gilera Nexus 500 mk2

#6726 Príspevok od užívateľa duky5 » Št Nov 21, 2013 1:29 am

Nie to je bezúdržbová, raz naleješ elektrolyt,zablombuješ a hotovo, už sa nedolieva.

Len nechápem ako môže toľko vody vytlačiť na vrchu batérie pri nabíjaní - musí byť niečo zlé vnútri - myslel som že mi prebíja skúter, ale robí mi to aj na tej jednoduchej nabíjačke z Lidlu.

Keby som si tak pamätal kde som to kúpil :-)

Inak ak by tam bol zlý článok, nekleslo by napätie? Meral som a je tam naprázdno krásnych 12.8V

píšem z tabletu
jazdim za Obrázok, dlhodoby priemer za cca 50 000 km
moje vylety na http://www.motoduky.blogspot.com

VLADY
spammer
spammer
Dátum registrácie: St Apr 12, 2006 4:38 pm
Skúter: A ja mám lepší...a väčší...Burger...400vku...

Re: Čo práve teraz robíte a prečo!?

#6727 Príspevok od užívateľa VLADY » Št Nov 21, 2013 11:03 am

12,8 naprázdno je jak z veľkej knihy.....ak ju neprebíja tak potom neviem....Asi pribalili viac elektrolytu, ako baterka vládala absorbovať....Ale ak už sme pritom aj pár ml sa môže zdať že vyteká von veľa a pritom je to len nepatrné množstvo. Ale prasknuté to máš kde ako je veko navarené na nádobe? alebo je prasknutý plast dakde na spodku nádoby?
Moje príspevky zvyčajne vyjadrujú: Mój nazor skromny...osobny! :techie-ebay:
A ak neviem poradiť-tak Vás aspoň popletiem. :P

duky5
motorkár
motorkár

#6728 Príspevok od užívateľa duky5 » Št Nov 21, 2013 2:49 pm

Tak som si na batériu lepšie posvietil a vypadá to, že to tečie len z takej malej dierky na vrchu batérie - to je na "odvetranie", či vyrovnanie tlaku?

No tieklo mi z tade celú sezónu, takže za ten čas môže ísť o veľký úbytok...toto čo je teraz na vrchu je za pol dňa na nabíjačke.

Červenou je naznačené, kde je ten otvor-dierka

Obrázok

odoslané z mobilu

VLADY
spammer
spammer

#6729 Príspevok od užívateľa VLADY » Št Nov 21, 2013 6:12 pm

Dukynko...chlapec mój krásny..... :friends: :beer:
Mám takové vodojem hraničiaci s určitosťou, že origo tam žiadna dierka nemá byť ....Odvetranie býva riešené na klasika údržbových baterkách čo sa dolievajú ale nie na utesnených AGM....Takže dakde je chyba. :pardon:
A je to vôbec baterka označená AGM a teda utesnená? Lebo minule som takú riešil myslel som že je a nebola , po oddeklovaní klasika hladina elektrolytu ale krabica aj dekle jak na AGM bezúdržbovej.
Ak je v scootri v klasicke polohe hore deklami tak ani utesnená nemusí byť .U mňa by to bolo horšie ja ju mám naležato v malom sklone cca 10°. Podla označenia som ju vygooglil,

Motobaterie YUCELL YTX14AHL-BS 12Ah 12V bezúdržbová batérie, elektrolyt v balení Motobaterie značky Yucell - řada Super MF (Maintenance Free). Jedná se o technologicky nejvyspělejší olověné motobaterie na trhu, určených do motocyklů, zahradní techniky, manipulační techniky atd. Super MF (nebo zcela bezúdržbové) v tomto případě znamená olověnou motobaterii vybavenou třemi stěžejními technologiemi. Než-li si tyto technologie popíšeme, je třeba zdůraznit, že tento typ baterií se již řadu let nazývá GELOVKA. Vzdělaná i laická veřejnost tento název používá bez ohledu na fakta. Setkáte-li se proto s výrazem gelová baterie, či gelovka, vězte, že v 99% případů se jedná o technologii AGM a nikoliv GEL. AGM technologie bude podrobněji popsána v bodě 2.

Technologie Super MF:

1) VRLA (Valve Regulated Lead Acid), nebo-li ventilem řízené olovo-kyselinové baterie. Jde o technologii, při níž je baterie hermeticky uzavřena a plyny vznikající při nabíjení jsou pomocí přetlakových ventilů rekombinovány zpět na vodu, a vracejí se zpět do útrob baterie. Pouze v případě, kdy tlak uvnitř článků přesáhne kritickou hodnotu (asi 0,45 kPa), dojde k uvolnění plynů vně baterii, aby se vnitřní tlak snížil. Tato situace nastává např. při přebíjení nebo za provozu v náročných podmínkách (provoz při vysokých teplotách). V případě, že se tlak plynů uvnitř baterie neustále stupňuje (neustálé přebíjení) a není již možné plyny bezpečně odvádět pomocí ventilů, může dojít k poškození (nafouknutí) baterie.

2) AGM (Absorbed Glass Mat), nebo-li GELOVKA, avšak toto označení je nesprávné. Ve skutečnosti se nejedná o gelový elektrolyt, ale o klasický kapalný, s vyšším obsahem kyseliny (až 41%) a tento elektrolyt se po dolití článků baterie zasákne do separátorů, které jsou tvořeny sklolaminátovými mikrovlákny (bývají nazývány také skelnou vatou nebo rounem). Díky tomuto systému, je akumulátor prakticky nerozlitelný, lépe snaší otřesy, má prodlouženou životnost a vyšší startovací proudy.

Takže sú tam podľa mňa už dve chyby, jednou je tá dierka a druhá že je tam aj voľný elektrolyt ...ten tam tiež nemá byť a všetok by sa po prvopočiatočnom inicializačnom naliatí mal vsiaknuť.

duky5
motorkár
motorkár

#6730 Príspevok od užívateľa duky5 » Št Nov 21, 2013 7:55 pm

tak som teraz dokonale zmateny :)

toto je uz moja tretia bezudrzbova bateria, prva yuasa a druha motostart odisli vzdy v zime, ked som ich nechal lajdacky podbit mojim alarmom....na tej druhej som nameral v zime 7V :)

tato posledna hnusoba ma na vrchu original dierku, tie stare baterie ju nemali. je na nej napisane ze po prvom naliati vody sa uz nesmie otvarat - kupoval som ju ako bezudrzbovu :)

znacka toplite - taiwan yuasa battery company - zeby fake yuasa bateria s dierkou?

AGM nebola oznacena ani jedna, iba MF mainetance free :)

akurat mi nejde do hlavy, ako to ze si stale drzi 12,8 V :)

VLADY
spammer
spammer

#6731 Príspevok od užívateľa VLADY » Št Nov 21, 2013 8:05 pm

Drží si 12,8 lebo je dobrá a nabitá....daj ju do chládku kde nemrzne a na jar znova troška na nabku a musí chodiť. Tieto baterky vydržia v pohode bez nabíjačky aj pol roka. Ale odpojené na poličke v špajzi alebo garáži.Čím menšia teplota tým lepšie .Ale aby nemrzlo.
A dierka je divná na žiadnej baterke som jakživ hentam hore nevidel odvetranie. Ak má aj baterka odvetranie tak to býva najskorej riešené na boku dekla taký dajaký nátrubok na nastrčenie hadičky a aj to čo som takto videl boli vždy len klasika dolievačky . Alebo teda ak už dierka na AGM bezúdržbovej tak to tam býva len pre istotu, aby sa tade upustil tlak v prípade prebíjania...za normálnej funkcie nabíjania sa tade utesnená baterka neodvetráva ....

A Inak Yuasa robí aj lacnejšie baterky aj ten MOTOSTART je tuším od nich ako lacnejšia alternatíva.A ozaj tečie to aj ak je baterka hentak postavená alebo ti to začalo ak bola nejako sklonená? A pri nabíjaní nebo na nej nejak moc vysoké napätie nad 14V ? A že by sa kvôli tomu začalo z nej nejako vytláčať kvôli zvýšenému tlaku vnútri?
Ja by som dal dole dekle a pozrel dnu za to nič nedáš a nič s tým nepoškodíš podpajsrovať špicatým nožíkom celú tú lištu jak sú na nej od spodku štuple a postupne ich vyťahovať von ...Sám som takto pozeral a dolieval AGM baterku, lebo bola prebíjaná a teda suchá po doliati fachala další rok ...
Ale ako som už písal ak je na baterke len MF tak je to klasika nalievačka s voľným elektrolytom akurát netreba moc dolievať lebo má prísady aby sa z nej neodparovala voda a ak sa aj dačo odparí tak je to minimum ...Ale nieje AGM že je vsiaknutý a teda baterka má pracovnú polohu len a výhradne hore deklom ...nemožno ju nakloniť . Tak množno preto z nej vyteká...Oddeklovať a pozrieť kde je v ktorom článku aká hladina a prípadne dorovnať destilkou

duky5
motorkár
motorkár

#6732 Príspevok od užívateľa duky5 » Št Nov 21, 2013 9:58 pm

no ved preto som ju dal teraz hore do tepla a dal na nabijacku :) vonku je uz zima a minule ked bolo 5 stupnov som uz ledva nastartoval - tak som po jazde zobral bateriu do tepla a ked pojdem na skuter, tak ju zalozim (ako kedysi na starej skodovke :)) - asi by to chcelo rele, nech sa mi svetla zapnu az po nastartovani...

no a doma som ju dal teda na nabijacku a za chvilku to tam zacalo tiect.....skuter mi dobija pekne, pocas jazdy ukazuje na pristrojovke 14V, na volnobeh 12,3V, nabijacka co mam doma ta z lidlu nabija malym prudom, takze nema preco vzniknut nejaky velky tlak...

inak bateria boly vzdy vertikalne, aj v skutri je tak ulozena, naklonenu som ju nikdy nemal - tiect to zacalo v lete na vylete.....

takze rozoberiem to a uvidim :)

VLADY
spammer
spammer

#6733 Príspevok od užívateľa VLADY » Št Nov 21, 2013 11:33 pm

A na budúce ak pôjdeš kupovať baterku tak už budeš vedieť , že si máš priplatiť 10 euri, a kúpiť AGM ...Aj kvôli bezpečnosti. Taká kyselina je dosť sviňa ....

Bacil-BA
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: So Jan 28, 2006 12:59 am
Skúter: Už zasa žiadny

#6734 Príspevok od užívateľa Bacil-BA » Pi Nov 22, 2013 10:21 pm

Ta dzurka vyzerá byť na takom mieste a takým spôsobom urobená, že je to proste omylom niečím prerazené. Originál to tam určite nie je.
Ale keď takúto baterečku, aj keď bezúdržbovú prebiješ a teda aj prehreješ, alebo proste len prehreješ, tak sa tam voda vyzráža.
Tak už zasa nič.

duky5
motorkár
motorkár

#6735 Príspevok od užívateľa duky5 » Pi Nov 22, 2013 10:30 pm

ee, durka je tam original

aj tuto v eshope je fotka, sice velmi nekvalitna, ale aj tam je ta dierka vidiet a v popise sa tiez nieco hovori o ventile "Bezúdržbový (MF) VRLA (bezúdržbový ventilem řízený) akumulátor nikdy nepotřebuje doplňování"

http://www.motostar.cz/cz/eshop/12994-t ... x14ahl-bs/

Bacil-BA
motorkár
motorkár

#6736 Príspevok od užívateľa Bacil-BA » Pi Nov 22, 2013 11:26 pm

Divnô. Ešte som takú dzurku na baterke nevidel. Starú bezúdržbovú FIAMM 12V/12Ah, ktorá mala nejakých 11,5V, keď som chcel trošku oživiť, tak som ju vybil do tla cez žiarovku, nabil naplno do 13,60V prúdom max. 300mA, znova vybil, nabil, tak po tretom nabití mi vyrazila tie špunty, kade sa to plní. Odvetrala sa, zaštuploval som ju späť a normálne už ide, drží sa na 12,60V. 8) Žiadna dzurka nikde. Inak vyzerá tak isto, ako tá Tvoja, ako by ich jedna mater mala a teda jedna linka vo fabrike vyrobila, ešte aj s tými nápismi.
Tato stará na fotke nemá to textové upozornenie, kde máš Ty dzurku, no nová, ktorá v skútri to má tak isto ako Tvoja, akurát bez dzurky..
Prílohy
Fiamm 12_12.png
Fiamm.jpg
Tak už zasa nič.

raplik
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Št Aug 14, 2008 1:54 pm
Skúter: PIAGGIO X9 EVO 500
Kontaktovať užívateľa:

#6737 Príspevok od užívateľa raplik » So Nov 23, 2013 9:49 am

Ja sa momentalne hram s novou hrackou... :D vcera som si spravil radost a kupil ipad mini

Odoslané z iPad pomocou Tapatalk

VLADY
spammer
spammer

#6738 Príspevok od užívateľa VLADY » So Nov 23, 2013 2:47 pm

Nádoby na baterkách bývajú unifikované....Akurát Duky má hentú jeho dierkovú klasika nalievačku. Možno že má nejaký problém s tým ventilom pretlakovým bezpečnostným-VRLA...A zrejme sa baterka troška prebila a začala plynovať. Inak si to nedokážem vysvetliť. Koľko voltov mala pri nabíjaní? Viac ako 14 by som jej nedával a Lidová nabka by to mala strážiť aj tá elektronická podlhovastá aj tá adaptérová do zásuvky čierna s trafom.

duky5
motorkár
motorkár

#6739 Príspevok od užívateľa duky5 » So Nov 23, 2013 4:01 pm

Na skútri bolo max 14 a na voľnobeh 12, nabíjačka z lidlu , čierna tiež viac nedá...

mucow
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Št Aug 19, 2010 9:13 am
Skúter: Aprilia Leonardo 150; Suzuki DR 600 S
Kontaktovať užívateľa:

#6740 Príspevok od užívateľa mucow » Ne Nov 24, 2013 1:34 pm

Ale fakt tá dierka vyzerá ako keby ju tam niekto spravil klincom.
Spoiler: ukázať
Aprilia Leonardo150
http://forum.scooter-tuning.sk/viewtopi ... =42&t=9961
Suzuki DR 600 & Yamaha Neos 50.

VLADY
spammer
spammer

#6741 Príspevok od užívateľa VLADY » Ne Nov 24, 2013 2:39 pm

No šak...aj mne sa to nezdá, nakoľko už som videl baterky kdejaké, a aj MF aj rôzne kapacity a nikdy tam žiadnu dierku nemali....ale v samotnej dierke by som problém nevidel. Ak je hore nemá čo z nej vytekať .
Poznám len dierky z ktorých vyteká ak sú dole....
Tak je to celé divné. Jak to môže tiecť dohora? Jedine že by sa tá baterka niekedy v minulosti dostala do nejakej polohy na boku a do nejakého odvetrávacieho medzipriestoru natiekla kyselina a tú teraz následne vytláča von...či už nejaká zmena objemu kvôli zvýšenej teplote alebo nejaké zaplynovanie z aj keď z nejakého malého prebitia .

Bacil-BA
motorkár
motorkár

#6742 Príspevok od užívateľa Bacil-BA » Ne Nov 24, 2013 11:10 pm

Asi sa baterečka prehriala, abo čo, kvapalina sa začala vyparovať z tej hmoty, kde bola nasiaknutá a ako nakukla dierkou von, zasa skondenzovala. Inak sa moc nemala ako dostať von hore kopcom.
Tak už zasa nič.

VLADY
spammer
spammer

#6743 Príspevok od užívateľa VLADY » Po Nov 25, 2013 1:35 am

Dukyho baterka je klasika s tekutou kyselinou normálne hladina dosky ponorené.Aj keď označená MF a teda ako bezúdržbová. ....Nemá označenie AGM . Tiež som raz takúto baterku odštuploval a kukal jak péro z gauča....Lebo do vtedy som vždy videl že takáto obyčajná baterka mala len bežné štuple šroubovacie jak bolo zvykom volakedy dávno. Ale terazky je iná doba, Ak nepoznáš skratky si stratený. Kto sa v tom má dočerta vyznať??? :crazy: VUML KGB ŠTB KSČ KČS .... :cry: :ROFL:
A pritom je dnes aj kopec už nových o ktorých sme sa vôbec nič neučili USA CIA FBI .... :%)

duky5
motorkár
motorkár

#6744 Príspevok od užívateľa duky5 » Po Nov 25, 2013 1:42 am

Vlady, ani originál yuasa, ktorú som mal ako prvú, nemala na sebe označenie agm, iba mf. A bola to veruže dosť drahá batéria.

VLADY
spammer
spammer

#6745 Príspevok od užívateľa VLADY » Po Nov 25, 2013 11:24 am

Ja viem ak je baterka umiestnená vodorovne tak nemusí byť AGMka nakoľko vlastne dôvod ani nieje pretože vyliatie pri bežnom používaní scootra nehrozí. Ale je vždy bezpečnejšie ju aj tak použiť. Scooter je vratké vozidlo a hore kolečkama môže byť raz dva.
Inak Viper mal na Atlantiku (ten istý motor) a mal tam AGM nejakú tiež dosť veľkú tuším až 14Ah.Značku netuším a myslím že asi to už nebolo origo fabrická z prvomontáže...

theruck
Site Admin
Site Admin
Dátum registrácie: Po Jan 09, 2006 11:19 pm
Skúter: Aprilia sportcity 200
Kontaktovať užívateľa:

#6746 Príspevok od užívateľa theruck » Po Nov 25, 2013 8:41 pm

tak dnes pre mna skoncila definitivne sezona 2013

PeterZ
motorkár
motorkár
Dátum registrácie: Ut Júl 17, 2007 10:31 am
Skúter: Peugeot Vivacity Silversport
Kontaktovať užívateľa:

#6747 Príspevok od užívateľa PeterZ » Ut Nov 26, 2013 9:17 pm

dúfam, že Ti nemzobrali vodičák a preto koniec sezóny :)

theruck
Site Admin
Site Admin
Dátum registrácie: Po Jan 09, 2006 11:19 pm
Skúter: Aprilia sportcity 200
Kontaktovať užívateľa:

#6748 Príspevok od užívateľa theruck » St Nov 27, 2013 10:52 am

to ne len mi je uz zima :)

Davidian
moderátor
moderátor
Dátum registrácie: Ne Máj 09, 2010 11:17 am
Skúter: Aprilia SR50R - DERBI GP1 125
Kontaktovať užívateľa:

#6749 Príspevok od užívateľa Davidian » Pi Dec 06, 2013 12:52 pm

Damovia spravili pesnicku, kukajce: :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PKOoNQy_geo[/youtube]

Petom
st. skútrista
st. skútrista
Dátum registrácie: St Máj 06, 2009 1:58 pm
Skúter: BMW K1200 LT

#6750 Príspevok od užívateľa Petom » Pi Dec 06, 2013 2:44 pm

Nesmejte sa, ja si pamatam, ze aj Backstreet boys zacinali podobne.
Mne sa stratil podpis, aj vám?

Napísať odpoveď

Návrat na "Voľná Diskusia"